Over een voerstop in hartje zomer

De hele winter zit je te wachten op warmere temperaturen zodat je weer volop kunt voeren. Nu is het warm en dan een voerstop inlassen? In dit het artikel het hoe en waarom over mijn voerstop in hartje zomer.

Filter en vakantie

Tja, ik snap dat je je Koi graag wilt voeren nu, zodat ze lekker kunnen groeien en het is ook het allerleukste om te doen. Echter om een aantal redenen houd ik binnenkort een voerstop. Zo ga ik bijvoorbeeld op vakantie. De filter en de vijver vervuilt veel minder wanneer ik niet voer, dus dat scheelt in het onderhoud. (note: ik heb een meerkamerfilter, geen trommelfilter)

KoiQuestion gH kH ph-crash kraanwater

De Koi zullen waarschijnlijk niet meteen happy zijn met een voerstop

Zuurstof

Vuil en uitwerpselen die afgebroken moeten worden in de filter vragen enorm veel zuurstof. Iets dat bij warmere temperaturen minder verkrijgbaar is in het water. Warmer water kan nu eenmaal minder zuurstof bevatten. De kans dat er dan een zuurstoftekort ontstaat voor onze Koi wordt dan groter. Extra beluchting is sowieso een pre bij hele hoge watertemperaturen (>22 graden Celsius).

Knipsel2

Bron: Nu.nl

Hittegolf en waterverbruik

Nu er voor volgende week een hittegolf wordt aangekondigd met misschien wel 40 graden Celsius, die aansluiting vind op een aanhoudend droge periode, wordt er van iedereen gevraagd minder water te verbruiken. En met minder vervuil heb je ook minder water nodig, bijvoorbeeld om te spoelen, maar ook om te verversen! Dit geldt tevens voor de hobbyisten met een trommel. Je zou dus kunnen zeggen dat mijn voerstop ook enigszins maatschappelijk verantwoord is.

Knipsel

Bron : Nu.nl

Beter voor Koi

And last, but not least….. Volgens verschillende voerproducenten is een voerstop beter voor je Koi. Ik noem er even drie die dit nadrukkelijk op hun website vermelden. Het zou beter zijn voor het pigment. Wil je hier meer over weten, klik dan op de naam en lees hier meer informatie over: Yoshikigoi, Koivoershop en Maxim Koi Products

Tips

Zoals je leest ben ik dus voor een voerstop. Natuurlijk zijn er hobbyisten met een andere mening en dat mag. Het zal ook afhankelijk zijn van de doelen en resultaten die je wilt behalen met je Koi. Als laatste wil ik eindigen met de volgende tips:

  • mocht je minder water verbruiken, houd wel je waterkwaliteit in de gaten. Vooral je KH is hierbij een belangrijke waarde.
  • mocht je een voerstop inlassen, bouw daarna weer voorzichtig op en houdt ook hierbij je waterkwaliteit in de gaten. Vooral je ammoniak en nitriet. 
  • Voor meer tips om je Koi de hittegolf te laten doorstaan; lees vooral onderstaand artikel!

lees ook: 10+1 tips om je Koi de hittegolf te laten doorstaan

 

Over Marco Zegers

Marco is docent natuurkunde en scheikunde op een middelbare school onder Eindhoven. Van jongs af aan is hij geïntrigeerd door de karper en beviste ze vele uren. De koi, de koivijver en de techniek ziet hij als een boeiende mix tussen zijn hobby en zijn vak.

Comments are closed.