Koi tanden onder de microscoop

Regelmatig krijgen we de vraag; heeft een Koi tanden? Veel mensen denken dat Koi geen tanden hebben. Dat is echter niet waar. Ze hebben wel zeker tanden en deze worden ook gewisseld. Tijdens het wisselen kunnen Koi hier last van hebben. Denk daarbij aan:

  • voer weer uitspugen
  • moeite met voer vermalen en daardoor met de kop schudden
  • tijdelijk niet eten
tanden Koi 20xa

bovenzijde tand 20x vergroot

De tanden van een karper zitten heel diep achter in de keel. Je kunt ze niet zien. De functie is het vermalen van voedsel en of het kraken van slakkenhuizen of mosselschelpen.
Door het ontbreken van de maag en de korte darmen moet een Koi in een korte tijd voedingsstoffen onttrekken aan het eten. Het vermalen helpt hierbij. Zou de Koi dit niet doen dan zou het grootste gedeelte onverteerd als ontlasting uitgescheiden worden.

Koi tanden lijken op onze kiezen

Zoals je op de foto ziet zitten er groeven op de tanden. Dit bevordert de grip tijdens het malen. Ze vertonen meer overeenkomsten met onze kiezen dan met onze voortanden. Op zich logisch, daar we met onze kiezen kauwen en met onze voortanden bijten/snijden. Maar dat ze überhaupt overeenkomsten vertonen met onze kiezen is natuurlijk al een grappig fenomeen.

tanden Koi 20xb

Onderzijde tand 20x

Op bovenstaande foto zie je de onderkant van de tand. Met deze zijde heeft de tand vast gezeten door middel van een wortel. Toevallig vond ik deze tand recentelijk op de bodem van de vijver. Dit is de eerste keer dat ik er zelf ééntje vond. Het ligt tevens aan je manier van filteren en aan hoe goed de filter gekuist is of je wel of geen tanden kunt vinden. Sommige hobbyisten vinden er verscheidene en sommige vinden nooit tanden.

tanden Koi

Een verzameling Koitanden

Lees ook: Heeft een Koi tanden en wisselen ze die?

Foto’s tandenverzameling: Paul van Mierlo (Koi Passion)

Over Marco Zegers

Marco is docent natuurkunde en scheikunde op een middelbare school onder Eindhoven. Van jongs af aan is hij geïntrigeerd door de karper en beviste ze vele uren. De koi, de koivijver en de techniek ziet hij als een boeiende mix tussen zijn hobby en zijn vak.

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App