Jury toont lef op Belgian Koi Show 2018

De Koi show in Hasselt was niet zo enorm kwalitatief als vorig jaar of als in Oldenzaal dit jaar. Echter was de ZNA Belgian Koi Show 2018 nog altijd van erg hoge kwaliteit, laten we daar helder in zijn. Alhoewel minder potentieel Grand Champion-winnaars  waren er nog steeds wel degelijk aanwezig en tevens vonden we veel grote en kwalitatieve Yamabuki en Shiro Utsuri. Over het algemeen vind ik de grote Koi in de verschillende variëteiten sowieso toenemen op shows, de afgelopen twee jaar in ieder geval.

Langs de rugvin zitten de Doitsu schubben en die zijn Ginrin

Er waren nu in Hasselt veel nieuwe vissen die in de prijzen vielen en dat is verrassend. Ook verrassend is het feit dat zowel de Young Champion als de Baby Champion op conto kwamen van non-Gosanke. Dat kennen we vooral van de Jumbo Champion en de Grand Champion B natuurlijk, maar de Young Champion en Baby Champion zijn doorgaans ook Kohaku, Showa of Sanke. Misschien een Utsuri* of zelfs een Goshiki, maar toch zeker geen Doitsu of een Hikari Moyo Mono; nou in Hasselt was dit wel het geval en waarschijnlijk nog hartstikke terecht ook.

*Lees ook: Koi Freak verovert Young Champion met Ginrin Shiro Utsuri van Yoshikigoi

Doitsu Showa, Shinoda 55 cm

Young Champion BKS 2018

De Doitsu Showa is gekweekt door Shinoda en rond de 55 centimeter. Je zou kunnen zeggen dat het valsspelen is want een Doitsu heeft geen schubben waardoor het patroon veel strakker omlijnd is. Doorgaans echter hebben Doitsu Koi ook een sterke aanleg voor vervetting en hangbuikjes. Daarvan is bij deze driekleur, die ook nog eens superheldere kleuren heeft, beslist geen sprake. Kim Cloet over zijn Young Champion:

“Deze Doitsu Showa is een sansai die we echt vlak na de oogst in oktober bij Shinoda hebben uitgezocht. Vaak zie je met Doitsu Sanke en Doitsu Showa dat ze bij ons makkelijk te veel sumi beginnen te ontwikkelen, maar deze koi blijft zijn heel subtiele patroon behouden. Het beni dat een iets meer zachtere oranje tint heeft, behoudt volgens mijn ervaring ook beter zijn kwaliteit dan met het hardere rood.”

  • Kim Cloet

Al met al goed genoeg om veel andere Koi te verslaan. Maar het meest bizar is nog wel de Baby Champion, die komt op conto van niet alleen een Doitsu vis, maar ook een metallieke vis en om het nog gekker te maken is de vis ook nog een ginrin?! Huh?!

Beni Kumonryu eh Kikokuryu?! 26 cm, Hidetoshi Ikarashi

Om een lang verhaalt kort te houden; ZNA jurylid Ronald Stam over de Beni Kikokuryu;

“In het echt is deze Koi veel mooier dan op deze foto. Een Non-Gosanke die Baby Champion wordt is echt heel bijzonder. Langs de rugvin zitten de Doitsuschubben en die zijn Ginrin. Buiten dat heeft deze Gin Benikumonryu een geweldige metallic shine. Een waardige kampioen.”

  • Ronald Stam

Ook het Japanse jurylid Duc Nguyen was onder de indruk en opperde om de vis weer in het Japanse showcircuit te brengen. De juryleden zouden hebben getwijfeld of ze er wel mee weg zouden komen om een Beni Kikokuryu voor deze award in aanmerking te laten komen en wellicht is de uitslag gekomen omdat de baan is vrijgemaakt door de Grand Champion van de Junior Koi Show in 2016 in Japan; die ook Beni Kikokuryu was.

Beni Kikokuryu of Beni Kumonryu?!

De oplettende lezer ziet dat jurylid Ronald Stam in zijn reactie heeft aangegeven dat het om een Beni Kumonryu (non-metallic) gaat, maar dan met een zodanig hoge huidkwaliteit dat ze metallic lijkt. Of het nu een Beni Kikokuryu of een Beni Kumonryu is; het toont wel aan hoe uniek deze vis is..  Kim was al met al zeer verrast met deze prijs. Ook door het ginrin effect had hij wellicht gehoopt op een Most Unique Award, maar van de Baby Champion krijgt de dealer uit Boortmeerbeek toch nog meer goesting, daar dit veel meer een erkenning van kwaliteit is dan het hebben van een vis die alleen maar zeldzaam is.

Series Navigatie<< Dalmatian bloedlijn Sanke goed voor Mature Champion BKS 2018BKS 2018: Alle Majors >>

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App