De Chagoi werd voor de dood weggehaald

In het vat van Dominique Vyncke, die dit jaar in Hasselt diens allereerste opwachting maakte als wedstrijddeelnemer zwom de grootste van de show. Een langgerekte Chagoi van maar liefst 114 centimeter uit de stallen van Marusei (Hirasawa Koi Farm) pronkt er zijn lijf onder de Belgische zon. De meningen zijn echter verdeeld over wat voor een model deze Koi is. Catwalk model of rolmodel?

Jumbo Champion BKS 2018

Nobelprijswinnaar

Voordat we die vraag beantwoorden even naar de feiten. De vis werd namelijk herkend als Gorbatsjov. Dat kan ook niet anders, want ze zwom in het verleden al eens vaak onder onze lens door. Dit verraad diens identiteit door de rode vlek onder de hoofdhuid, gelijksoortig aan de wijnvlek op het hoofd van de oud-prisendent van de Sovjet Unie en nobelprijswinnaar, Michail Sergejevitsj Gorbatsjov. Gorbatsjov won zowel in 2014 als in 2015 de Jumbo Champion titel op de Interkoi in Duitsland. Toen in eigendom van Danny’s Koi Cafe, een zeer bekende Koizaak uit Brugge die inmiddels failliet is.

Lees ook:

Uniek: Jumbo Champion B dubbel geboekt voor Thorsten en Gorbatsjov

Gorbatsjov herkozen met 113 stemmen

De kritiek

De ontstane kritiek ligt erin dat de vis op deze show beslist niet recht lijkt. Ze is sterk vermagerd ten opzichte van haar eerdere prestaties in 2014 en 2015 en de neus lijkt ook iets beschadigd te zijn. “Wie neemt zo’n vis nu mee naar de show” klinkt het meest hevige kritiek. De waarheid ligt iets genuanceerder zo blijkt wanneer we de huidige eigenaar, Dominique Vyncke aanspreken. De Chagoi met diens onderscheidende lichte kleur heeft behoorlijk donkere tijden gekend. Ze kwam op het pad van Dominique via omzwervingen in verkeerde in zeer slechte staat, zo hebben foto’s kunnen laten zien die ons onder ogen zijn gekomen. Een maand of zeven niet gevoerd geweest, als een verwaarloosd zwerfhondje uit Roemenië, heeft de Belgische hobbyist de zorg over de Koi op zich genomen. Dit was slechts enkele maanden geleden.

2015-04_Interkoi_JC

Dezelfde Koi, enkele jaren terug als Jumbo Champion in Duitsland. Toen in eigendom van Danny’s Koi cafe.

gigantisch

Wie de vissen vergelijkt ziet een gigantisch verschil en op een lengte van 114 centimeter scheelt dat wel 15 tot 20 pond aan gewicht. Het is dan ook niet vreemd dat het postuur niet de juiste verhoudingen kent. Of dit zich zal herstellen naarmate de Koi weer in gewicht toeneemt is niet te zeggen, daar zal een X-ray scan voor nodig zijn, doch de eigenaar is vastberaden om al het mogelijke te doen om de Koi terug in conditie te brengen. Hij is dan ook trots op de circa 5 pond die hij alweer terug op het lijf van de gigant heeft weten te krijgen. Een video bij hem in de vijver toont dat de vis het naar zijn zin heeft en goed eet.

het is mijn missie nu geworden om haar een echte comeback te laten maken

Vergeleken met toen is de vis nog slechts een graatje, maar vergeleken met enkele maanden terug toen de zeldzaam grote Jumbo Champion compleet verwaarloosd voor de dood werd weggehaald door de nieuwkomer, is het wellicht een prestatie van jewelste. “Er is nog een lange weg te gaan en dat gaat kilo voor kilo, maar het is mijn missie nu geworden om haar een echte comeback te laten maken”, aldus Dominique.

Dat zou pas een giganten prestatie zijn.

Series Navigatie<< Belgian Koi Show: Sfeer en weer is okéDalmatian bloedlijn Sanke goed voor Mature Champion BKS 2018 >>

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App