Ander speelveld in Hasselt betekent beslist geen mindere show?!

Volgend weekend is het zover, de wedstrijd. Zoals eerder gesteld die van de Rode Duivels in Rusland tegen Tunesië, maar ook de wedstrijd om de beste Koi van België. De wedstrijd van vorig jaar was goed, zeer goed en dat schept zeer hoge verwachtingen. Zullen de blauwe vaten in Hasselt in staat zijn wederom zoveel kwaliteit te bevatten als in 2017?

De lat ligt hoog, des te meer omdat in Oldenzaal, een maand geleden, de hoogste kwaliteit Koi te zien was die mensen in Nederland en België ooit gezien hebben. Als we naar het deelnemersveld kijken dat inmiddels bekend is gemaakt door de organisatie, dan is zeker de helft anders. Betekent dat ook dat de kwaliteit aan Koi minder zal zijn? Die vraag proberen we hier te beantwoorden, te beginnen met een overzicht van de deelnemers;

Deelnemersveld ZNA BKS 2018

De Vijverhof Fremabo Poisson D’or
Shinto Japanse Koi Stijn Snauwaert Dominique Vyncke
MPKoi Francois Gailly Kim’s Koi
Zen Creation Filip’s Koi Filip Poppe
Japan Koi David van Roy Gwenn Schoovaerts
Fabio Koi Lab Jurgen Briers  Interkoi Arendonk

Van deze 45 deelnemers stonden er vorig jaar 28 ook op de lijst

Christiaan de Loose Hilde en Michel Koi Maas en Waal
Frank Fernandez Daniel Gez Normandie Koi
Jean Paul Rudolf Carlo Neven HydroKoi
MK Koi Floors Koi Shop Martin van der Stel
’t Hovenierke Johan Dooremont Benny Coeckelberghs
Frans Adams Johnny Lievens Freek Cosemans
Himitsu Koi Himitsu Koi – Oud Gastel Elna Koi
Nonono Koi Superkoi Niwa Koi
Guy van de Putte Frans Adams Frederick Desseyn

 

Van deze 45 deelnemers stonden er vorig jaar 28 ook op de lijst. Toen maakten ze ook de Show en dat kun je dus nu weer verwachten. Dat betekent echter ook dat er 27 deelnemers zijn die er vorig jaar niet waren dus een herhaling van vorig jaar wordt het ook niet.

Filip Poppe

Hij is een beetje de Messi van het spelersveld. Grote afwezige in Oldenzaal, die al wel fuore maakte met zijn Koi die geen vergelijkingsmateriaal troffen in Kalkar. Uit betrouwbare bron hebben we vernomen dat hij buiten de Koi die hij daar bij zich had, waaronder zijn grootste wapen; een Kohaku van de Magnum bloedlijn, nu ook een Showa mee zal brengen van allure. Hij is een beetje de Messi van het speelveld. Kan Filip het wel waarmaken? Gaat het erom spannen of weet hij, zoals gebruikelijk, zijn Koi wederom in topconditie te brengen naar Hasselt en laat hij andermaal zien dat ie de beste hobbyist is?

GC_BKS2017

Regerend Kampioen in Hasselt

2017-06_BKS_SC

Supreme Champion BKS 2017

Kim’s Koi

Baby Champion, Young Champion, Adult Champion en Most Unique vielen hem ten deel in 2017 met respectievelijk een tosai Showa, een nisai Ginrin Shiro Utsuri, een nisai Showa en een zeer speciale tosai Tancho Kin Kikokuryu van slechts 18cm. Deze laatste Koi is geveild vorig jaar dus die zullen we niet terug zien, maar Kim’s Koi heeft ook het afgelopen jaar niet stilgestaan en veel Koi naar Boortmeerbeek gehaald. We zijn benieuwd of hij met zijn inbreng weer voor de Majors kan gaan.

2017-06_BKS_AC

Adult Champion Belgian Koi Show 2017

2017-06_BKS_MU

Tancho Kin Kikokuryu, most Unique 2017

Filip’s Koi Shop

Al jaren bouwt deze dealer genaamd Filip, niet te verwarren met de gelijknamige hobbyist, aan een continue aanwezigheid binnen podiumbereik. Hij won al eens een Supreme Champion In Nieuwegein en eerder dit jaar pakte hij deze runner-up award nogmaals in Frankrijk. Vorig jaar was het de Adult Tategoi die hij mee mocht nemen uit Hasselt. Een potentiële Koi die wellicht terug zal keren en diens belofte waar kan maken? Filip heeft dus de smaak te pakken, maar bijt hij ook door?

2017-06_BKS_AT

Adult tategoi ZNA Belgie 2017

Hilde en Michel

Het hobbyistenpaar Hilde en Michel is altijd een deelnemer om rekening mee te nemen. Ze zijn dan ook meervoudig Grand Champion winnaar met een Maruten Kohaku Genaamd Nozomi. In België wonnen ze al eens Supreme Champion. Vorig jaar waren ze nog goed voor de Grand Champion B titel met een Kinrin Kohaku. Wat weten ze dit jaar uit de hoge hoed te toveren?

2017-06_BKS_GC-B

Grand Champion B Hasselt 2017

2016-04_Interkoi_JC_A

Supreme Champion Belgian Koi Show 2016

Johan Dooremont

Klant en hobbyist van Filip’s Koi Shop. Hij wist vorig jaar een Grand Champion titel te halen in Frankrijk met een zeer knappe Kohaku. Deze hobbyist doet al jaren mee met diverse shows en is gebrand mee te spelen om de prijzen. Na de klinkende overwinning van vorig jaar was het devies van diens dealer dan ook vooral; “op naar de volgende Grand!” Kan de hobbyist die vaak gezien kan worden met een sigaar, die ambitie najagen volgende week?

Grand

Grand Champion France Koi Show 2017 (foto” Patrick Vandael)

Fremabo

Deze dealer is eigenlijk het vernoemen alleen al waard vanwege de lange afstand uit Noord-Oost Groningen die afgelegd moet worden om in Hasselt te geraken, maar het zijn inmiddels zijn prestaties die voor hem uitgaan naar de shows die hij bestiert. In Oldenzaal wist hij nog de heuse Grand Champion B titel te scoren met een Yambuki Ogon. Vaak is zijn gevind bestand goed voor enkele Best in Varieties.

Grand Champion B

Grand Champion B (foto door: Koi Addicted)

Martin van der Stel

We noemden hem ook al in de aanloop van Oldenzaal, de lange hobbyist is fanatiek en vanuit persoonlijk perspectief heb ik niemand langer en vaker bij diens eigen vat zien vertoeven dan Martin. En niet onverdienstelijk want zijn Kinrin Kohaku was goed voor een Young Champion Award. Of hij nu weer voor een Major titel kan gaan, dat gaan we zien. We weten in ieder geval dat de hobbyist er alles aan zal doen om zo goed mogelijk voor de dag te komen met zijn trots.

 

young Champion

Young Champion Euregio 2018

Carlo Neven

Won al eens een Adult Tategoi Award en onlangs in Oldenzaal bracht hij ook veel goede Koi mee die door het kwalitatieve deelnemersveld net naast de prijzen grepen. Een size 7 Tancho viel wel op die ook goed was voor een 1e prijs in zijn lengteklasse.

Floors Koi Shop

Was ook aanwezig op de Euregio koi Show en bracht een aantal zeer appetijtelijke vissen mee. Hij kreeg awards voor onder andere een Showa in size 6 en een Sanke in size 7. In een gesprek die ik met hem had vertelde hij dat hij een Koi niet mee kon nemen vanwege een beschadiging. Wellicht dat deze inmiddels is hersteld en in België wel haar intrede mag doen om te shinen. We houden zijn vat in de gaten, dat ben je de veelvoudig Grand Champion eigenaar verplicht.

BKS2017_BIS7

Best in Size 7 BKS 2017

Himitsu Garden en Pond

Himitsu pakt nog wel eens een goede award mee. Vooral in de Showacategorie tonen ze vaak sublieme Koi en vorig jaar in België leek het er ook op dat ze de award voor best in variety Showa kregen toebedeeld toen die toch naar Kim’s Koi ging uiteindelijk.  Vorig jaar zijn ze verhuisd naar een nieuw pand met goede faciliteiten. Wellicht dat hun deelname aan deze show dit kan reflecteren; ik kijk in ieder geval erg uit naar de deelname van deze dealer en zou me niet verbazen wanneer er hier een verassing vandaan komt.

2016-09_Watergala_AC

Veel beter wordt een Menware niet; Adult Champion in Nieuwegein 2016

Koi Maas en Waal

Ook aanwezig op Oldenzaal. Toen niet opgenomen in de speculatieblog, nu wel. De 12 prijzen die ze er kaapten zijn dan ook niet te ontkennen en ook al bevinden ze zich niet in size 7 en 8; het zorgt wel voor een overall toename van de kwaliteit op de show in brede zin en zijn goed op weg.

Enkele prijzen van Koi Maas en Waal op de Euregio koi Show 2018

Fabio Koi lab

Een nieuweling, althans voor België. Ikzelf had al de eer deze enthousiaste dealer en kweker uit Parma te ontmoeten. Waarvandaan? Ja echt, uit Parma in Italië. Zoals ook wij Nederlanders, hebben ze in Italië wat dagen over tijdens het WK ;-).
Vorig jaar participeerde hij ook op de Italian Koi Show waar wij Fabio uitgebreid hebben leren kennen en we mogen wel stellen dat hij gemotiveerd is. Het zal een lange reis zijn, maar het transport heeft hij wel goed voor elkaar zo hebben we ook de vorige keer gezien. Ik ben er van overtuigd dat hij iets goeds mee zal nemen naar Hasselt.

Stijn Snauwaert

Waarschijnlijk, zoals ook vorig jaar het vat van Elna Koi, weggeschreven onder de naam van de zoon van Dirk. Een dealer die al vaker goed is geweest voor Grand Champion en recent nog een Supreme Champion titel haalde in Berlijn met zijn Hoshikin Kohaku en daar zwom hij er volgens velen beter bij dan de Grand Champion.

Supreme Champion Koi Expo 2018

Interkoi Arendonk

Interkoi had maar liefst 11 Awards op Oldenzaal. Alsof dat niet knap genoeg is, waren hiervan een zestal in size 8. Met de vissen van diens klanten Frans en Ans, ooit al eens Grand Champion op de Holland Koi Show waren het indrukwekkende vaten, maar uit de stallen van Luc Borgmans zelf kwam een Showa die misschien niet alle lof kreeg die haar op basis van haar kwaliteiten toe zou komen. Wellicht lag het aan de body, maar aan de kwaliteit van de Showa viel in mijn ogen niet te tornen. Luc staat er om bekend dat hij vaak andere vissen meebrengt naar de show dus of ook deze tri-colore weer haar opwachting mag maken of die enorme Tancho Sanke, dat zullen we moeten afwachten.

Interkoi Arendonk

Er zijn er meer, maar alleen dit overzicht heeft al een halve dag werk gekost, met plezier overigens dat wel. En we willen uiteindelijk ook iets aan de verassing overlaten, toch? Maar dat we weer veel kwaliteit tegemoet mogen gaan in België dat lijkt me wel duidelijk, dat is gewoon dik de moeite waard, hoe dan ook en laten we wel zijn, de Rode Duivels tegen Tunesië; als we dan zelf niet meedoen, dan maar het feestje meevieren met onze zuiderburen toch?

Series Navigatie<< En de gratis kaartjes gaan naar …..Belgian Koi Show 2018 gaat morgen van start >>

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Comments are closed.