Volgens de media wordt de kans op stroomuitval groter de komende jaren

Het staat al een tijdje op mijn verlanglijstje: een aggregaat. Toch komt het er nooit van. Steeds zakt het op het lijstje. Nieuwe Koi, groot inkopen voer, energiezuinige pomp, de aggregaat zakt maar in prioriteit.
Dit komt denk ik omdat je het nooit nodig hebt totdat je het nodig  hebt…

aggregaat

Een kleine aggregaat voor iets meer dan €100,- staat nog op mijn verlanglijstje

Toch sla ik mezelf voor mijn kop als ik te laat ben. Het aantal stroomstoringen neemt toe naar mijn idee.
Ik kan er de vinger niet op leggen. Zijn er meer blikseminslagen? Kan het netwerk al die zonnepanelen wel aan? Of komt het door de wetswijziging in 2017 waardoor het elektriciteitsnetwerk niet meer dubbel beveiligd hoeft te zijn? De kosten van zo’n aggregaat voor de vijver zijn niet exorbitant, maar als je hem nooit gebruikt staat ie natuurlijk wel in de weg.

blikseminslag

Onlangs in de buurt van Veldhoven een paar blikseminslagen met aanzienlijke schade

Als ik aan een stroomstoring denk, denk ik direct aan mijn Koivijver. Ik zou niet willen dat ik midden in een hittegolf een dag zonder stroom zit. Zeker bij onweer, door een plotselinge daling van de luchtdruk, kan een plotselinge afname van het zuurstofgehalte in het water ontstaan.

Zou een auto omvormer ook volstaan?

Dit zal meestal gebeuren op warme dagen, waarbij het effect meteen verdubbeld, omdat warmer water nu eenmaal minder zuurstof kan bevatten dan kouder water. Een aggregaat zou deze ‘angst’ wegnemen. Of overdrijf ik dan de kans op een stroomstoring?

omvormer

Zou deze omvormer in geval van nood ook voldoen?

Nou heb ik laatst geïnvesteerd in energiezuinige pompen en dit biedt nu een extra voordeel. De hoeveelheid “stroom” die ik moet opvangen bij eventuele stroomuitval is daardoor ook kleiner. Als mijn pomp op 30W staat en één luchtpomp van 25W blijft doordraaien kan ik het wel lang volhouden en geloof ik het wel.
Daardoor zou mijn auto-omvormer ook voldoen. Deze vormt 12V om tot 230V en kan een maximaal vermogen leveren van 300W.  Gedurende een storing zou ik dan mijn auto stationair moeten laten draaien en zou ik in dat geval dus geen aggregaat nodig hebben voor de vijver.

Ach ja, hopelijk heb ik het allemaal niet nodig… En ben jij voorbereidt op een stroomstoring?

Over Marco Zegers

Marco is docent natuurkunde en scheikunde op een middelbare school onder Eindhoven. Van jongs af aan is hij geïntrigeerd door de karper en beviste ze vele uren. De koi, de koivijver en de techniek ziet hij als een boeiende mix tussen zijn hobby en zijn vak.

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App