Interview met Probites ontwikkelaar Mike van Zijl
Voorjaar in Nederland is typisch. De ene dag heb je nog bijna nachtvorst, het andere lig je aan het strand. Ook dit voorjaar is er zo eentje die zich van alle kanten laat zien. Dit steeds oplopen van de temperatuur en dan weer afkoelen van je vijverwater is van belang voor de hobbyist om de voeding op aan te passen.
Moet je steeds mee veranderen met het weer of is er een duidelijke strategie hoe je jouw Koi hier het beste doorheen loodst. Ik vroeg het Mike van Zijl, ontwikkelaar achter het voermerk Probites die ook veel lezingen geeft over voer en voeding…

Tiebo: De buiten temperatuur is in enkele weken flink opgelopen en daarmee ook de vijvertemperatuur; wat doet dit met de eetlust van onze vissen?
Mike van Zijl: Als de waterwaardes goed zijn en het zuurstofgehalte in de vijver maximaal, dan zorgt de hogere watertemperatuur voor een flinke toename van de eetlust. Het metabolisme van de koi zal als het goed is op een hoger niveau zijn en daarmee ook hun eetlust en potentie om goed te groeien.

Tiebo: Veel mensen zijn het gewend om eerst twee maanden een makkelijk verteerbaar voer te gebruiken om vervolgens over te stappen naar een voer met meer eiwitten. Ondanks dat de temperatuur het toelaat, zou jij mensen adviseren de omschrijving op de verpakking te volgen of toch eerst een mengperiode te hanteren.
Mike van Zijl: Gelukkig zien steeds meer mensen het belang in om spaarzaam en minder rijk voer te geven in het vroege voorjaar wanneer alles nog op gang moet komen. Ook de keuze voor een voer dat speciaal is afgestemd op de heersende watertemperaturen en de seizoenen wordt meer en meer serieus genomen. In principe hoef je geen voeren te mengen als je gebruik maakt van een echt voorjaars/najaarsvoer en aansluitend een zomer/groeivoer. Voor- en najaarsvoer is bedoeld voor watertemperaturen tussen de 10 en 15 graden en zomer/groeivoer vanaf 15 graden en hoger. Mengen mag, maar is bij deze specifiek samengesteld voeders niet beslist noodzakelijk.
Switchen is in mijn optiek dus niet aan te bevelen
Tiebo: Er zijn veel temperatuurschommelingen te verwachten. Is het een kwestie van de vijvertemperatuur meten en bepalen wat je gaat voeren of is het steeds switchen tussen voeren met verschillende samenstellingen niet handig?
Mike van Zijl: Temperatuurschommelingen in de vijver zijn gelukkig maar heel klein in een korte periode. Dat beïnvloedt de verteringscapaciteit bij Koi niet meer. Zodra koi al in een bepaalde temperatuurrange zitten en hun spijsvertering daarop is ingesteld, dan hebben korte en kleine temperatuurschommelingen daar geen invloed meer op.
Steeds switchen met een voersoort is daarom onnodig. Ook heeft het switchen van voersoort soms het effect dat de ontlasting van de koi niet naar wens is. Switchen is in mijn optiek dus niet aan te bevelen.

Tiebo: Wat zou je verder nog kwijt willen aangaande voeren in relatie tot oplopende of schommelende watertemperaturen?
Mike van Zijl: Bij oplopende watertemperaturen is het belangrijk en verstandig om de hoeveelheid voer en de voerfrequentie langzaam op te bouwen. Rekening houdend met de capaciteit van het biofilter. Zolang de waterkwaliteit goed blijft (geen ammoniak en geen nitriet), kan er steeds meer en vaker gevoerd worden. Mijn ervaring en advies is om zoveel voer per voerbeurt te geven dat de koi er 15 tot 20 minuten over mogen doen om het voer volledig op te eten. Helaas zie je nog steeds adviezen van 5 tot 10 minuten. Bij zulke korte tijden krijgen schuwe koi veel te weinig voer en ontstaat er altijd voedselnijd wat gepaard gaat met stress. Voeren is altijd een gevoelskwestie en kan van dag tot dag verschillen. Dat heeft te maken met luchtdruk, weersomstandigheden, watertemperatuur en niet te vergeten het zuurstofgehalte in het water. Hoe meer zuurstof in het water, hoe beter de eetlust, maar ook de groeiresultaten. Eten en verteren kost veel zuurstof. Is dat niet voldoende aanwezig in het vijverwater, dan vermindert dit de eetlust enorm en dat gaat ten koste van de groei.