Dit doet de Euregio Koi Show eraan om de gezondheid van wedstrijdvissen te waarborgen

De opbouw in Oldenzaal is in volle gang. De vrijwilligers die er hard werken om het showterrein op te tuigen, die de wedstrijd in de best mogelijke conditie brengen voor de vele honderden Koi die er met elkaar de miss verkiezing aangaan dit weekend, hebben er mooi weer bij; een zon en wellicht een enkele drup zal zich vandaag en morgen verenigen met het werkzweet.

En wanneer de dag des oordeel zelf aanbreekt op zaterdag en zondag, voorspellen de weergoden en ook Nicolien Kroon, weervrouw – en wat voor eentje – bij RTL, een zonovergoten Euregio Koi Show in Oldenzaal. Met temperaturen van rond de dertig graden en nul millimeter neerslag is er geen reden om neerslachtig te doen. 😉

Patrick Beld en de zijnen lijken niets aan het toeval over te laten

Alle tekenen beloven een daverende show of kan juist die warmte toch roet in het eten gooien? Ik ging erover in gesprek met Patrick Beld, voorzitter van Koi Club Nederland die deze show organiseert. Dit zijn de maatregelen die het EKS neemt om het welzijn ook bij warmere temperaturen te waarborgen;

 • Vrijwilligers meten voortdurend de waterkwaliteit in de showvats
 • Er is een continu doorloopsysteem aanwezig; het water wordt voortdurend ververst.
 • Bij warmere temperaturen wordt dit verversingsysteem harder gezet.
 • Er is een buffer van 3 containers met ieder 40 kuub water, dus 120 kuub water!
 • Bij paaien wordt dit verversingssysteem harder gezet.
 • Bij paaien worden de eitjes uit het showvat gezogen met een waterstofzuiger.
 • Er zijn tenminste 2 waterstofzuigers aanwezig zodat ook tegelijkertijd aan worden gewerkt.
 • Bij paaien worden de waterparameters nog vaker gecontroleerd.
 • Er zijn 3 a 4 back-up vaten waar Koi in over kunnen worden gezet.
 • Deze back-up vaten zijn ook aangesloten op het continue doorloop systeem.
 • Naast de vrijwilligers is er een Koidokter aanwezig tijdens de Koi Show.
 • Koi worden alleen overgezet op advies van de Koidokter en de eigenaar van de Koi.
 • Voldoende koud water voor de vrijwilligers die zich inzetten om deze gezondheid te waarborgen.

De Koidokter van dienst tijdens de Euregio koi Show is Stijn Verbinnen. Wanneer Koi schade oplopen tijdens eventueel paaien dan wel springen zal deze, in overleg met de eigenaar, ter plaatse kunnen worden behandeld om bijvoorbeeld een hechting te plaatsen of andere noodzakelijke medische verzorging toe te laten passen door een professional.

Lees ook: Koidoc houdt oogje in het zeil op de Euregio

2016-05_Euregio_Sfeer12

Koidoc Stijn Verbinnen tijdens de Euregio Koi Show van 2016

Koi zijn levende dieren en je kunt onmogelijk alles uitsluiten, maar je kunt wel zoveel mogelijk de waterkwaliteit waarborgen, extreme schommelingen zoveel mogelijk voorkomen en zorgen dat je klaar bent om te anticiperen op eventuele ongemakken. Patrick Beld en de zijnen lijken niets aan het toeval over te laten en de gezondheid van de vissen in de wedstrijd wordt als meest belangrijke pijler ervaren en dat zal de deelnemers veel gemoedsrust geven die hun waardevolle Koi meebrengen naar de Koi Show morgen.

Lees ook: Euregio 2018 Grand Champion Preview; tijd om bang te worden…

Het laatste goede voorteken is dat Patrick Oude Groeniger vrijdag weer een snickertaart maakt. Man, man, man, wat heb ik daar weer een jaar naar gesmacht. Dan zaterdag de Euregio Koi Show en zondag nog meer van het goede.

Voor alle informatie over de locatie en openingstijden check je hier het event!

Opbouw Euregio Koi Show 2018

De Euregio Koi Show 2018 in opbouw

Series Navigatie<< Win jij aanstaand weekend dit mega paintbrush meesterwerk van paintbrush artiest Gregor Meyer?Big Sakura Big Winner – Grand Champion Euregio Koi Show 2018 >>

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App