Zo herken je KoiQuestion op de Koi Shows in 2018

Verschenen we in den beginne op een Koishow slechts gewapend met notitieblok en camera, door de jaren hebben we dit langzaam uitgebouwd tot een team dat met diverse camera apparatuur het wedstrijdterrein bestiert. We vlogen een drone, bouwden een volwaardige stand (die ook nog eens licht geeft in het donker), deden verkoop van merchandise als mokken, t-shirts en een zelf geproduceerde DVD. We hielden een heuse mini-talkshow en vele prijsvragen, organiseerden lezingen en gaven workshops, waren live op Facebook en presenteerden diverse stations als omgekeerde osmose, PLC, filtermedia.  We brachten zelfs een heuse DJ naar de show om het elan van Koishows wat te verjongen. Ten behoeve van de Holland Koi Show hebben we tevens het Doeplein meebedacht zo’n vier jaren terug en ook dit is steeds verder uitgebouwd en altijd, samen met vrijwilligers van de NVN, door ons gedragen…

Remy, Tiebo en Patrick making things better 😉

Wat een voldoening heeft dit ons al die tijd gegeven. Toch gaan we het anders doen vanaf nu. Waarom? Oke, daartoe moeten we ons even kwetsbaar opstellen. Wat jullie als lezer namelijk nooit zien is dat dit behalve ontzettend veel voldoening soms ook best wel wat stress met zich mee kan brengen. Zo komt er ontzettend veel voorbereiding bij alles kijken, transport en wat te denken van de verslaggeving die in de avonden van de Koishows, wanneer je reeds de hele dag op de benen hebt gestaan, nog even moeten worden geschreven, de foto’s bewerkt en verwerkt in het systeem en op social media. Ikzelf doe dit al acht jaar dus tot zover niets nieuws, maar je mag best weten dat het meer dan eens voorkomt dat we na amper een biertje in het huisje uitgeteld het bedje op moeten zoeken. Niet erg, moe maar voldaan zeggen ze dan, maar het zijn ook voor ons de krenten in de pap om met elkaar te genieten van de hobby, dat verdienen de jongens en meisje van KoiQuestion toch ook?

“Waarom hebben jullie mij geen aandacht aan gegeven”

Toch hebben we ook reacties ontvangen het afgelopen jaar van hobbyisten en dealers die informatie hebben gemist. “Waarom hebben jullie mij geen aandacht aan gegeven”, of “Dit had ook gaaf geweest”. Tja, we kunnen nu niet altijd alles en iedereen uitlichten op iedere show. Het houdt een keertje op en daar moet je ook begrip voor hebben, was de gedachte. Het voelt zelfs een beetje ondankbaar eerlijk gezegd, maar we zijn ook bij onszelf te rade gegaan. We hadden namelijk dolgraag meer content gemaakt en verslaggeving gedaan. Echter kunnen we onze tijd maar een keer besteden. We voelden ons nu al schuldig wanneer we het showterrein bestierden met circa acht man en dat zou nog niet genoeg zijn? Als je dan kijkt waar KoiQuestion in essentie voor staat dan is dat kennisdeling via verslaggeving op onze website, het laatste nieuws, interviews en wedstrijdfoto’s.

Toegegeven, drone beelden zoals Orlando die heeft gemaakt voor KoiQuestion zijn erg gaaf

Supertof dat we er zoveel bij zijn gaan doen, maar het ondersteunt onze doelen niet. Op de website bereiken we veel meer bezoekers dan tijdens een lezing voor veertien mensen en eigenlijk willen we onze tijd helemaal niet besteden aan het bewaken van dvd’s in een stand terwijl we ook kunnen interviewen. We worden voor steeds meer Koishows gevraagd en willen ook zelf graag eens over de schutting kijken en dit weer met jullie delen, maar waar reguliere vrijwilligers een of twee shows per jaar doen, gaan voor sommigen van KoiQuestion al een lustrum lang alle vakantiedagen naar zo’n vijf Koishows of meer per jaar.

KoiQuestion gaat daarom in 2018 minder van alles doen en meer van hetzelfde; namelijk nieuwsgaring en verslaggeving. We zullen ons minder focussen op alle activiteiten die niet meteen ter dienste staan van het voeren van een professionele redactie en journalistiek binnen de Koihobby. We hebben geleerd dat alle energie gericht op externe zaken ten koste gaat van de eigen identiteit en diens herkenbaarheid alsook onze doelen, omdat de te besteden tijd beperkt is. Dit houdt in dat we onze activiteiten op Koishows gaan concentreren door minder omvangrijk als standhouder ten tonele te verschijnen. Zo gaan we geen hele stand meer opbouwen en geen verkoop van merchandise meer doen.

We blijven wel standhouder; we zullen met duidelijke banners laten zien wie we zijn, wat we doen en waar we voor staan. Dit naar aanleiding van een feedback gesprek met nieuwe hobbyisten. Tevens zullen we een tafel meebrengen om met hobbyisten in gesprek te gaan en interviews af te nemen, vooral dat! Hierdoor zullen we de stand op kunnen bouwen in maximaal 15 minuten in plaats van minimaal 2,5 uren zoals tot voorheen het geval was, waardoor we ook vaak pas op de showdag zelf met meerdere mensen hoeven te zijn en we eventueel op de opbouwdag meer ruimte hebben voor de zogeheten speculatie artikelen die altijd heel erg populair zijn. We gaan in de middag met een aantal mensen terug naar de redactie (weekendverblijf) om alle foto en video materiaal te verwerken voor de artikelen, zo kunnen we de thuisblijver sneller bedienen en houden we ’s avonds nog tijd over voor een tweede toast op de hobby en elkaar. We zullen wel live gaan op Facebook en lekker veel tijd spenderen aan wat we het leukste vinden, lekker rond de showvaten hangen voor foto’s en video’s van blote vissen en verhalen van de mensen die daar opgewonden van raken.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App