Derde editie van Redlabel Koichallenge van start gegaan

Bij Coweko in Best startte afgelopen zondag een growout. Veel over deze growout kun je vinden op het forum van Koivrienden of de facebookpagina over de growout.
Bas schreef zich maanden geleden in en koos zondag hopelijk de winnaar uit. In deze blog vertelt hij hoe hij de challenge tot nu toe ervaart!

Een hele happing bij Coweko

D-day

Eindelijk was het dan zover. Na maanden, weken en dagen van aftellen konden de Shiro Utsuri worden uitgezocht voor de Red Label Koichallenge 2018 – 2019. Alweer de derde editie van deze challenge. In de laatste Koichallenge stonden de éénkleurige vissen nog centraal, nu was het de beurt aan de Shiro Utsuri. Deze vis vraagt een hele andere strategie. Naast body en huidkwaliteit speelt nu ook het toekomstig patroon een belangrijke rol. Hoe gaat het sumi zich ontwikkelen was dan ook een veel gehoorde vraag.

De deelnemende Koi op het bord!

Op facebook en op diverse fora was het al weken onderwerp van gesprek. Waar moet je op letten bij je keuze? Een reeds gefinishte vis of juist een vis waar nog heel veel ontwikkeling in zit. Koi van Kobayashi of juist NND. Patroon boven body of juist andersom. Om de keus nog moeilijker te maken had Coweko maar liefst 350 tosai ingekocht.

WhatsApp Image 2018-04-26 at 08.55.50

Uitgezochte Koi werden meteen afgestreept op het bord

Op 30 maart neemt de nervositeit pas echt toe. De loting staat op de agenda. Deze loting bepaalt in welke volgorde de Shiro Utsuri wordt uitgezocht. Op 30 maart werden de nummers 44 t/m 86 vergeven. Op één april (en dat was geen grap) werden vervolgens de nummers 1 t/m 43 getrokken. In totaal 65 deelnemers met 86 vissen.

WhatsApp Image 2018-04-26 at 08.55.51 (1)

Die zwart-witte moet je nemen!!!!

Van de 350 ingekochte vissen zijn uiteindelijk 186 vissen geselecteerd voor deelname. Al deze vissen zijn op foto gezet en op 11 april gepubliceerd. Deelnemers stelde lijstjes met een top-10 op en uitgewisseld. Discussies over body, huidkwaliteit, patroon en algehele indruk zijn aan de orde van de dag. Elke deelnemer krijgt echter maar vier minuten om zijn favoriete Koi te selecteren. Is het mogelijk om een Koi vanaf foto te herkennen in een bak met 185 soortgenoten?

Met nummer 10 uit de loting en de vraag om een artikel te schrijven was ik zondag al vroeg op pad. De illusie om op mijn gemak de Koi te kunnen bekijken was echter al snel vervlogen. Bij aankomst in Best was het al lekker druk waarbij reeds diverse hobbyisten over de opgestelde vats hingen in de hoop hun favoriete Koi te ontdekken. Maar door een strakke organisatie en vele vrijwilligers verliep het selecteren van de Koi vlot en gemoedelijk.

WhatsApp Image 2018-04-26 at 09.00.44

Klaargemaakt voor transport

Hier en daar een teleurgesteld gezicht als de favoriete Koi net voor iemand anders zijn neus werd weggekaapt. Echter de kwaliteit van de Koi was dermate goed dat er voor alle deelnemers een goede Koi te kiezen was. De geselecteerde Koi werden direct aangekruist op een groot bord met alle foto’s van de beschikbare Koi. Hierdoor hadden deelnemers die nog moesten kiezen een goed overzicht wat er nog beschikbaar was.

WhatsApp Image 2018-04-26 at 08.56.10

De uitgekozen Koi van Bas

Op het eind van de dag waren alle deelnemers voorzien van één of meerdere Koi en kon iedereen tevreden huiswaarts keren. Nu kan de echte challenge beginnen. Eén van de doelstellingen van de challenge is om kennis te vergroten en te delen. Periodieke updates van de vissen dragen bij aan deze kennisdeling. Welke omstandigheden zijn ideaal, welk voer en worden in een quarantaine bak betere resultaten bereikt dan in een vijver? Vragen die de komende tijd beantwoord gaan worden. Een officiële jury zal zich volgend jaar buigen over de vraag welke hobbyist deze challenge het best heeft volbracht. Deze winnaar mag zich dan de gelukkige eigenaar noemen van een redlabel trommelfilter! Een mooi initiatief om de hobby met elkaar te beleven.

WhatsApp Image 2018-04-26 at 08.55.51

Wij, van KoiQuestion, wensen Bas en alle overige deelnemers veel succes! Zou leuk zijn als we één van deze Shiro Utsuri op één van de toekomstige Koishows kunnen bewonderen.

Over Bas van Tooren

Bas heeft sinds zijn jeugd een passie voor alles wat leeft in en rondom het water. Na het volgen van de Koi University is hij als adviseur actief voor diverse Koi gerelateerde adviesdiensten die kunnen worden ingeschakeld door hobbyisten met vragen en/of problemen met betrekking tot hun vijver en Koi.

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App