Bram Rohaan is hobbyist van origine en viskweker van beroep

Bram Rohaan is een van de oprichters van KoiQuestion. En ook na zijn vertrek is men nooit opgehouden met vragen; “Hoe is het met Bram?” Niet gek natuurlijk, Bram immers, was jaren het boegbeeld voor KoiQuestion, misschien wel voor de hele revolutie aan kennisdeling vanaf de bron; Japan, waar hij in totaliteit bijna twee jaar verbleef bij kwekers als Dainichi en Marudoh om talloze senbestu en ikeages mee te maken en met als kers op de taart brachten we van deze ervaringen een heuse KoiQuestion DVD uit; “The journey to excellence”. Deze unieke ervaringen hebben KoiQuestion een prachtige kick-off gegeven, nu zo’n 8 jaren geleden. Veel onderonsjes en unieke inzichten over Koi en bloedlijnen, waaromtrent Bram ook een heel eigen mening durft geven.

rokutanbu 2

Bram Rohaan tijdens de ikeage van de belangrijkste mudpound van Dainichi. Shigeru Mano lift zojuist een 80+ cm Showa

Bram ’s KoiQuestion karikatuur behoeft geen enkele aanpassing ­čśë

Bram Rohaan

Bram Rohaan combineerde zijn Koi activiteiten met een HBO studie chef-kok en veehouderij om zich vervolgens universitair te laten scholen in de visteelt, een serieuze industrie waarop hij zich na zijn studie toelegde op een zalmkwekerij in Denemarken. Hierdoor moest hij noodgedwongen zijn activiteiten voor KoiQuestion staken. Nu zo’n vier jaar later is hij terug in Nederland en bemant hij als productiemanager een nieuw herrezen viskwekerij, dit keer de Yellow Tail, een tonijnsoort. Dit soort kwekerijen zullen in de toekomst een wezenlijk onderdeel vormen van het antwoord op een wereldwijd voedseltekort, ben ik overtuigd. Daarover later wellicht meer. In al die tijd heeft hij Koi nooit de rug gekeerd, slechts het publieke domein aangaande de zwemmende juwelen.

De dynamiek tussen ons en ook de anderen als Remy en Patrick is nog altijd wervelend, soms bloedjelijn serieus, vaak hilarisch…

Ready Player One?

Nu Bram Rohaan weer in het Hollandsche land is, vond hij aansluiting bij ons team terug op basis van een nooit vergane vriendschap. De dynamiek tussen ons en ook de anderen als Remy en Patrick is nog altijd wervelend, soms bloedjelijn serieus, vaak hilarisch en zo vond ik mezelf de vraag stellende, of hij zijn rentree zou willen maken binnen de gelederen die hij ooit zelf oprichtte. Zijn verantwoordelijkheden in een groeiende industrie bieden hem niet dezelfde bestedingsruimte qua tijd als in zijn studententijd, maar na een goed beraad heeft hij evengoed gemeend zich met vernieuwde en bestaande kennis te wapenen in onze strijd van kennisdeling.

10

Bram Rohaan weet wel hoe hij Koi moet handelen. Deze vis bleek later aangekocht te worden door Makoi.

Bram is qua kennis over Koi en bloedlijnen en over vis in het algemeen een van de meest kennisrijke personen van Nederland, zijn mening sterk gefundeerd door ervaring. Hij deed de Koi University nog onder leiding van wijlen bioloog Tony Achterkamp en liep behoudens in Japan waar hij veel goede banden en gedegen kennis van de Japanse taal aan overhield ook stage bij Rob Heijmans.

Foto’s maakt hij nog als de beste, coverwaardig en zijn mening over Koi en toekomst potentieel is scherper dan ooit

Grand Champion

Bram maakte onder andere deze inmiddels wereldberoemde foto van een wereldberoemde Showa, de Grand Champion op de All Japan 2012

Koi Fotograaf

Foto’s maakt hij nog als de beste, coverwaardig en zijn mening over Koi en toekomst potentieel is scherper dan ooit. In het span met het team dat nu staat en met ook Joachim Clement, waarover we nog bijzonder enthousiast zijn, vormen we een zuiver team van liefhebbers die in staat zijn om zonder invloed van buitenaf de diverse aspecten van de hobby kritisch, respectvol en integer te bejegenen en dat is nodig. Ik zie er naar uit om weer schouder aan schouder te staan om een Koi te analyseren zoals het ooit ook allemaal begon.

Welkom terug Buramu-san!

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App