Maik heeft de workshop bijgewoond, georganiseerd door Maurice Kempers

Nou daar zit je dan je dan bij je nieuwe vijver. Je ziet de vissen mooi hun rondjes zwemmen tot er een dag komt dat je afwijkend gedrag bij de vissen constateert. Denk hierbij aan flitsen en schurende vissen en vissen die stil hangen of met geknepen vinnen op de bodem liggen en/of rondzwemmen.

MAI_0251

en ik baalde ervan dat mijn juweeltjes ziek waren en ik hierin zelf niet voldoende kennis had

MAI_0284

Dit tafereel trof ik zelf aan bij het begin van het voorjaar. Dus gelijk iemand met de juiste kennis ingeschakeld. Er bleek dat mijn vissen huidwormen hadden. De man in kwestie liet mij door een microscoop zien hoe zo’n wormpie er uit zag. Dit vond ik wel heel interessant en ik baalde ervan dat mijn juweeltjes ziek waren en ik hierin zelf niet voldoende kennis had om ook maar iets te ondernemen.

MAI_0223

MAI_0246

Toen heb ik besloten dat ik een microscoop moet hebben om zelf ook te kunnen kijken. Zo gezegd zo gedaan. Na even in de Koivrienden Facebookgroep te hebben rondgevraagd kwam ik bij Maurice Kempers terecht van Koi Kiyoubai. Hij verkoopt ook microscopen. Nadat ik met hem in gesprek was, was het al vrij snel duidelijk voor mij dat ik met alleen de aanschaf van een microscoop er nog niet ben. Het leek mij wijs om een cursus hiervoor te gaan volgen: Hoe gebruik ik een microscoop? En wat zijn nu visziektes? Nu wil het toeval dat Maurice deze cursus ook verleend. Namelijk 3 basis workshops voor de beginnende vijveraar.

Op 8 april was de dag dat we werden verwacht in Boven Hardinxveld bij mede hobbyist Lucien de Graauw die zijn tuin graag ter beschikking stelde voor deze leerzame aangelegenheid. Na een lange rit van circa 2 uur kwam ik aan bij Lucien en Bertine, zijn vrouw. Wat een prachtige vijver en prachtige vissen heeft dit fantastische stel!

Na een kortte kennismaking met de rest van de cursisten en Lucien natuurlijk werd er gestart met de cursus. Deze werd gehouden door Maurice Kempers en Ruud Besems.

MAI_0220

Er werden 3 onderdelen behandeld:

  • Workshop Waterkwaliteit;
  • Workshop Visziektes en Parasieten;
  • Workshop Microscopie;

Nu ga ik al deze onderdelen niet benoemen, maar het was heel interessant en leerzaam. Ruud heeft heel veel kennis over Koi en koihouden. Ook zijn makkelijke manier van uitleggen en praten draagt er aan bij dat de cursus voor een leek als mij goed te volgen is.

MAI_0299

Ook hebben we een prachtig naslag werk mee gekregen zodat we alle besproken onderdelen nog een keer rustig konden doorlezen. En mocht het nodig zijn er bij kunnen pakken om eventuele problemen aan onze vijvers makkelijker zelf kunnen opsporen. Het theorie gedeelte liep ten einde. Ja u leest het goed, er kwam ook een praktijk gedeelte aan. Nu waren wij niet voor niets bij Lucien. Hij had zelf geconstateerd samen met Maurice dat de vissen last hadden van huidwormen en Trichodina. Nu ging Lucien en Bertine zelf een aantal vissen scheppen zodat wij ze konden onderzoeken. Niet de hele vis maar er word een zo genoemd afstrijk van de slijmhuid van de vis gemaakt.

… de vissen last hadden van huidwormen en Trichodina

En deze mochten we onder de microscoop bekijken of we wat konden vinden. En in eerste instantie vonden we niks, de cursisten. Nadat Ruud onze microscoop had ingesteld vonden inderdaad de twee eerder genoemde parasieten. Hier uit blijkt wel dat mijn vermoeden juist was dat het niet zo simpel zou gaan dat als je een microscoop koopt je gelijk een expert bent op het vinden van visziektes. Maar na veel oefenen is het iedereen gelukt om zelfstandig de microscoop in te stellen en zelfstandig een afstrijk van de vis te maken en ook om parasieten te vinden.

MAI_0291

Na dat we dit allemaal konden werd de cursus afgesloten en kregen we allemaal een certificaat van deelname mee naar huis. Maar voordat we wegingen hebben we eerst lekker gegeten met allemaal gelijkgestemde hobbyisten en het was een leerzame maar vooral een hele gezellige dag met een mooie afsluiter.

MAI_0227

Tekst: Maik Roeleveld

Over De Redactie

De Redactie is de smeltkroes van schrijvers en auteurs binnen Team KoiQuestion. Zij plaatst goedgekeurde berichtgeving vanuit algemeen perspectief of van een externe bron. Vragen of tips voor de redactie? e-mail naar redactie@koiquestion.com

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App