Interview met Jos Aben over de Kogane Ochiba bloedlijn

Tiebo:  Wauw Jos, met welk photoshop programma heb je deze Kogane Ochiba gemaakt? Of waren het echt Oyagoi. Wil je ons de ouderset verklappen?

Yoshikigoi Karamel Kogane Ochiba

Yoshikigoi Karamel Kogane Ochiba

Jos: Geen photoshop en puur natuur. Het is ook wel een van de absolute top uit deze kweek. Deze lijn komt uit meerdere kweken , maar de moeder komt uit een Doitsu Atarashii ( Golden) Ochiba x Hariwake. De vader is uit onze Metallic Ochiba lijn. Ik wilde meer een gouden type Metallic Ochiba kweken en uit deze kweek kwamen enkele met deze unieke karamelkleur.

Tiebo: Ik weet eigenlijk niet of ik nu eerst naar die glanzende unieke karamelkleur, de prachtig gestroomlijnde body, het volle dikke symmetrische patroon, zelf in het moto-cha of of of moet kijken. Zeg eens Jos, hoe uniek is deze verschijning nu echt?

Het komt slechts zelden voor dat alles klopt bij een Koi. Dit is daar een voorbeeld van

Jos: Het is echt een unieke verschijning in haar kwaliteit. Ik heb er nog wel enkele zwemmen, maar de kwaliteit van deze laat de andere met dezelfde kleur toch wel achter. Het komt slechts zelden voor dat alles klopt bij een Koi. Dit is daar een voorbeeld van. Prachtige bouw, prachtig patroon, unieke kleur en perfecte glans en dus huid kwaliteit. Dit is iets wat mijn kwekershart duidelijk sneller laat slaan.

1 Sister

een zusje

Tiebo: Is een vis als deze nu een gericht kwekersdoel zoals je dat jaren vantevoren in je hoofd hebt, of meer iets dat toevallig het leven krijgt als meest gunstig bijproduct?

Jos: Nee, het doel was eigenlijk een meer goud kleurige Doitsu Metallic Ochiba te kweken. Uit de kweek kwamen echter enkele vissen met deze karamel kleur en dat was een welkome verrassing, waar we nu dus het vervolg van inzetten. Het doel is uiteindelijk om dit als een geheel nieuwe variant neer te zetten.

Doitsu Metallic Ochiba

De Kogane Ochiba die eerder al in het oog sprong

Tiebo: We hebben in het recente verleden ook al zeer sterke Kogane Ochiba en ook Ochiba Kumonryu van Yoshikigoi gezien. Komen deze uit dezelfde kweek of bloedlijn?

Jos: De Ochiba lijn zit wel in deze kweek, maar dan de Atarashii Ochiba. Dus niet onze andere Ochiba lijnen.

Vissen in deze kwaliteit en zeker Doitsu blijven zeer lang hun kwaliteit behouden

Tiebo: De Ochiba Kunonryu had als kenmerk dat zij nogal kan verkleuren van lichtbruin tot bijna zwart. Hoe stabiel is deze Koi en wat verwacht je ervan in de toekomst over pak en beet drie jaar? Ook in termen van groei?

Jos: Aangaande groei is het nog wat te vroeg om u met vaste gegevens te gaan gooien, maar ik verwacht 70 tot iets in de 70 plus zonder problemen. Mocht echter het groeipotentieel van onze Doitsu Atarashii Ochiba lijn zich goed doorzetten, dan behoort groter zeker tot de mogelijkheden. Wat betreft het stabiel zijn op kleur en tekening kan ik echter zeggen dat dit mijn verwachting waarschijnlijk zal overtreffen. Vissen in deze kwaliteit en zeker Doitsu blijven zeer lang hun kwaliteit behouden.

Doitsu Ochiba Nisai 40 cm

Yoshikigoi Doitsu Ochiba Nisai 40 cm

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App