Trichodina

Het is de mooiste parasiet die er is, al word je er niet echt vrolijk van. Ze worden vergeleken met UFO’s of scheerkoppen en bewegen zich sierlijk door het afstrijkje van een slijmhuid, bekeken door een microscoop. Met het blote oog zijn ze immers niet zichtbaar. Het is een eencellige parasiet, die rondom haartjes heeft om zich voort te bewegen, genaamd ciliaten. De vraag is: hoe kom je er aan en hoe kom je er weer vanaf?

Trichodina 400

Trichodina bij een vergroting van 400x

Hoe je er aan komt is lastig te zeggen en dat kan per vijver en Koi verschillen. Vaak is het een combinatie van een slechte waterkwaliteit, met een verminderde weerstand. In het voorjaar hoor je dat vele hobbyisten deze parasiet vervloeken. Een Koi draagt eigenlijk altijd wel enkele Trichodina bij zich. Maar als ze zich snel gaan vermeerderen en de Koi gaan ander gedrag vertonen, zoals schuren, moet je misschien wel ertegen behandelen.

Trichodina uitbraak 40x

Dit zijn er aardig wat op één afstrijkje (vergroting 40x)

Dan sta je bij een Koidealer en kijkt naar het schap bestrijdingsmiddelen. Je komt erachter dat er nogal wat keuze is aan middelen die Trichodina bestrijden. Leg je situatie uit bij de dealer en kies dan voor het beste middel (lees: minst slechte). Vooral middelen met formaline in combinatie met malachietgroen of middelen op basis van kaliumpermanganaat worden veel gebruikt tegen Trichodina.

Er zijn totaal zo’n 40 soorten die er nagenoeg hetzelfde uitzien. Er is ook nog een ‘kleiner zusje’ genaamd Trichodinella. De kleine uitgave van deze familie is wat hardnekkiger en lastiger te bestrijden,

Naam: Trichodina
Soort: Protozo, cilliaat (eencellig met trilhaartjes)
Vermenigvuldiging: Celdeling
Grootte: 50-70 micron
Vergroting microscoop: 40x-100x is voldoende
Oorzaak van uitbraak: Slechte waterkwaliteit, stress, overbevolking, slecht immuumsysteem van de Koi.
Symptomen: afwijkend gedrag zoals vinknijpen, springen, schuren.

Series NavigatieIchtyobodo, also known as Costia >>

Over Marco Zegers

Marco is docent natuurkunde en scheikunde op een middelbare school onder Eindhoven. Van jongs af aan is hij geïntrigeerd door de karper en beviste ze vele uren. De koi, de koivijver en de techniek ziet hij als een boeiende mix tussen zijn hobby en zijn vak.

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App