Dainichi Auction veilt levende canvassen

Nadat Shigeru Mano aan Bram Rohaan en mijzelf ergens in 2010 verkondigde; “Nishikigoi is Art”, hebben we deze uitspraak nog vele malen herhaald. Inmiddels weet ik ook echt dat de kweker een diepe overtuiging heeft ten aanzien van deze qoute en die zette hij nog maar eens kracht bij toen hij een van de meest tot de verbeelding sprekende meesterwerken uit de geschiedenis van de mens; de Mona Lisa als inspiratie gebruikte voor het benoemen van een ouderdier op de Koi Farm.

Zijn ze evenzo mysterieus schoon als de vereeuwigde vrouwe in La Louvre?

Op de onlangs 22e Dainichi auction die werd gehouden op 5 maart, waren het drie vissen van deze bloedlijn die de show stalen. Zijn ze evenzo mysterieus schoon als de vereeuwigde vrouwe in La Louvre? Een mooie gelegenheid om de Mona Lisa eens diens grootste geheim prijs te laten geven; haar lach.

001 Dainichi Mona Lisa Showa

Ze heeft niet voor niets nummer 1 op de veiling. Deze Koi is van een zeldzame kwaliteit. De markante snoet op deze driekleur doet haar naam Mona Lisa zeker eer aan. Het patroon is op zijn minst kunstig te noemen en meer reëel te betitelen als wonderlijk. Nu wil ik de lofrede ten aanzien van deze Koi wel voortzetten, maar ik wil het vooral even hebben over de karakteristieken als de kwaliteit van de drie kleuren. Zwart is zwart, rood is rood en wit is wit. Het is een kenmerk die Dainichi gemeend heeft te verbeteren om jongere aantrekkelijkere vissen te produceren die niet eerder hun glans verliezen. Of dit laatste ook het geval is moet zich laten bewijzen.

003 Dainichi Mona Lisa Showa

De gelijkenissen tussen alledrie deze showa in termen van stijl zijn echt opmerkelijk. Of het toevallig deze drie Showa waren of dat de hele bloedlijn zo een consistente verschijning teweeg brengt is nu nog de vraag, maar je kunt je indenken dat wanneer je een dergelijke type Showa stabiel kunt produceren; het al snel een merk op zich wordt.

Ik denk dat deze Koi niet meer dan 5% van elkaar verschillen.

Ware het niet voor de bouw, die wel Dainichi verraadt; dan zou het zomaar Sekiguchi zijn die deze Koi heeft voortgebracht. Deze kweker, die noordelijker in het Uonuma gebergte boerderij houdt, heeft ook Koi die al op jonge leeftijd een zeer ontwikkelt pigment tonen.

004 Dainichi Mona Lisa Showa

Ik denk dat wanneer je de aanwezigheid van de kleuren in percentages uit zouden drukken; deze Koi niet meer dan 5% van elkaar verschillen. Ze hebben zelfs allemaal een klein hi patroon op het hoofd. Sumi dat langs de zijkant van het gezicht naar de neus loopt en zijn alledrie niet duidelijk te kwalificeren als kindai, maar hebben wel voldoende shiroji. Ronde Hi patronen op de rug met Maruzome Kiwa, Echt opmerkelijk en persoonlijk vind ik het nog wel mooi ook. Ik hoop binnenkort nog eens een update te plaatsen over deze bloedlijn met bijvoorbeeld het ouderdier Mona Lisa zelf?

Welke zou jij kiezen en waarom?

Hoe de Showa het hebben gedaan op de veiling is mij niet bekend, maar dat vind ik ook helemaal niet belangrijk; dit gaat om het waarderen zonder prijskaartje. Drie Showa, drie keer Dainichi en drie keer dezelfde stijl met minieme verschillen. Welke laat jou het meest lachen, welke zou jij kiezen en waarom?

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App