Voor welke SFF Kohaku zou jij gaan?

Terwijl het nog dik onder nul is in Nederland en ook in Japan de sneeuw nog niet op heeft gegeven, zijn wel de voorjaarsveilingen weer in aantocht. De eerste is die van Sakai Fish Farm. Nog één nachtje slapen, dan is de SFF auction die bekend staat om diens hoge kwaliteit. Zo zijn latere Grand Champions op de All Japan al wel eens op deze veiling van de hand gegaan. In totaal gaan er zo’n 249 Koi onder de hamer. Ik pik er een aantal met je tussenuit. Zit er een potentieel Grand Champion tussen?

latere Grand Champions op de All Japan al wel eens op deze veiling van de hand gegaan

019DSC_5476-60cm-4.5kg-16J.Mar-10ec2-303x420No.019 J.Mar Kohaku 60cm

Deze Kohaku deed me als eerste stilstaan tijdens het scrollen. Ik houd van grote patronen en zeker wanneer ze mooi afgerond zijn. Deze nisai heeft een goed formaat met 60cm en die lengte is goed terug te zien tussen schouder en hoofd. Maar het is echt een heel aanwezig en toch subtiel en traditioneel patroon. Het belangrijkste vind ik de inkeping in het patroon ter hoogte van de eerste vinstraal van de rugvin. Deze is nu nog subtiel aanwezig, maar wanneer deze Koi groter groeit gaat deze meer bovenop de Koi komen te liggen wat het grote patroon op zal breken in twee hele mooie rondingen.

021DSC_4711-56cm-3.7kg-16J.Mar-10eb3-303x420

No 021 J.Mar Kohaku 56cm

In het kader van Koi is kunst even dit. Hoe onconventioneel dit hoofd- en schouderpatroon tezamen gevolgd door een bijna kaarsrechte lijn van het grote patroon daarachter. Prachtig breed gevormd hoofd heeft deze Kohaku overigens; helemaal niet gek.

No 027 Gold Sanke Kohaku 54cm027DSC_7584-54cm-3.8kg-16GoldSanke-che-e-303x420

 

 

Dit is een Kohaku, vermoedelijk uit een Sanke bloedlijn gezien de naam van de bloedlijn. Wat ik bij deze Koi even wil aanhalen is het verlengde hoofdpatroon. Normaal geen gewenst hoofdpatroon, maar het maakt deze Koi wel uniek en maakt dat er geen kara kata oftewel, een lege schouder ontstaat. Deze tweekleur is bovendien erg sterk gebouwd en zal zeker indruk maken over pak em beet twee jaar.

Het lijkt alsof de massa in de staart even weg is

No 026 Super Jah Kohaku 55cm026DSC_7610-55cm-3.4kg-16SuperJah-che-e-303x420

Oke, even een stapje terug, puur om aan te geven dat het niet allemaal immens impressive is. Deze Maruten Sandan Kohaku is een fantastische Koi maar maakt simpelweg geen sterke indruk door het verval in de lijn vlak voor de staartvin. Het lijkt alsof de massa in de staart even weg is. dat kan een moment opname zijn, maar gezien deze driestapper ook nog een goede Odome heeft had ik juist een hele sterke uitstraling verwacht in de staartsectie.

Dit waren vier Nisai Kohaku, maar er zijn ook andere variëteiten en tosai. Morgen zal ik nog eens vier met je doornemen van deze Auction. Ben je of ken je een dealer die op deze veiling aanwezig zal zijn, plaats dan gerust een reactie zodat geïnteresseerde hobbyisten weten waar ze terecht kunnen.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App