Pokkedingen die karperpokken
Deze KoiQuestion kregen we van Luc. Het is denk ik een vraag waar veel beginnende hobbyisten mee te maken krijgen. In dit artikel lees je wat karperpokken zijn en wat je wel of juist niet moet doen wanneer je ze ziet op je Koi.
bleke, witte, wasachtige bultjes op je Koi
Dat is dan ook het belangrijkste, het herkennen van karperpokken bij Koi. Het beste kun je het nog omschrijven als bleke, witte, wasachtige bultjes op je Koi. Voornamelijk op het hoofd, rond de bek, borstvinnen, rug en staartvin treffen we ze aan. Bij doitsu, niet geschubde Koi, kunnen ze ook op het lijf voorkomen. Soms zijn het niet meer dan kleine bultjes, en soms groeien ze uit tot potsierlijke knobbels die van je Koi een gedrocht maken. Maar wees gerust het is vrijwel nooit ernstig, behoudens de gevallen dat de mond van de Koi door de bulten, pokken en knobbels dusdanig wordt gehinderd dat de Koi niet kan eten. “Pokkeziekte”, zal je Koi denken, maar veel anders wordt ie er niet van.

Om karperpokken zo snel mogelijk te begrijpen kunnen we het beste een vergelijking maken met de koortslip. Wellicht ken ook jij iemand in je omgeving die wel eens een koortslip had. De kans is groot dat je diegene al meermaals hebt gezien met een koortslip. Een koortslip wordt veroorzaakt door een herpes virus, net zoals bij Koi de pokken worden veroorzaakt door een herpes virus. Het virus dat in Koi pokken veroorzaakt is het Cyprinid Herpes Virus type 1. Net zoals bij mensen de koortslip vaak terugkomt, komen karperpokken bij Koi vaak terug. De ene Koi krijgt het ieder jaar, de ander nooit. Ook wanneer de symptomen, die witte wasachtige knobbels, verdwijnen, blijft de Koi drager van het virus.

Ah een virus. Allereerst is het belangrijk te weten dat de karperpokken worden veroorzaakt door een virus en zoals het griepvirus dat je vorige maand nog had, kun je behoudens een paracetamol of Bisolvon tegen de symptomen, weinig doen. Je lichaam moet zelf het virus de baas worden. Dat geldt ook voor karperpokken bij Koi. Door het verhogen van de temperatuur, dat in het voorjaar vanzelfsprekend gebeurd of door langzaam te verwarmen, kan de Koi diens immuunsysteem adequater aanspreken om het probleem te verhelpen. Eenmaal verdwenen komen ze niet snel meer terug in hetzelfde jaar. Sommige Koi krijgen ze wel meerdere keren per jaar, maar de meeste Koi krijgen ze niet vaker dan eens per jaar bij lage watertemperaturen. Het is dan ook een weinig besmettelijk virus zolang de karperpokken onbeschadigd blijven. Wat je nog wel kunt doen, is de weerstand van je Koi een duwtje in de rug geven door vitaminen toe te voegen aan het voer. In ernstige gevallen waarbij het zwemmen of eten wel drastisch wordt bemoeilijkt door karperpokken, kun je een injectie met vitaminen toedienen; let er wel op dat dit gebeurd door een specialist.
vergeef je Koi diens tijdelijk aangezicht
Wat belangrijk is om op te letten is of de pokken niet roze of zelfs rood zijn. Het kunnen namelijk ook papilloma’s zijn, die zijn sterk vergelijkbaar met karperpokken en komen vaak in meerdere getale voor. Ze hebben geen andere benadering, maar ze kunnen ook uitgroeien tot tumorachtig weefsel dat je herkent aan de roze of rode kleur, dit moet vaak operatief verwijderd worden door een specialist.
Lees ook: Twee typische voorjaarsziekten onder de loep genomen
Het devies is dus; blijf goed kijken naar je Koi, vergeef je Koi diens tijdelijk aangezicht, help eventueel het immuunsysteem door vitaminen toe te voegen en laat eventueel langzaam de temperatuur oplopen. En oh ja; het zijn dus geen jeugdpuistjes.