Speel jij Japanse roulette?!

Help het wordt minus 10 graden Celsius… Moeten mijn schaatsen uit het vet? Moeten mijn Koi naar binnen? Welke (ad hoc) maatregelen kun je alsnog even nemen zonder al te hoge kosten te maken? Wat kun je doen bij extreme (kortstondige) kou?

Het einde van de winter kwam gelukkig al in zicht dacht iedereen. Daar waar men zich eigenlijk druk zou moeten maken over de temperatuur van het water dacht iedereen al “wanneer kan ik weer volop gaan voeren”?
Maar dan gooit moedertje Natuur roet in het eten via de mond van Piet Paulusma horen we: Mensen het wordt koud, bar KOUD zelfs. In delen van het land zal het dalen tot maar liefst min 10! Veel hobbyisten hebben hun zaakjes goed op orde. Zij hebben de vijver afgedekt, sommigen hebben er zelfs verwarming opstaan. Toch lezen we ook nog altijd op social media dat er veel vijvers gewoon open en bloot blijven liggen. Op Facebook zie ik zelfs mensen trots verkondigen dat de Koi het bij 1,3 graden ook gewoon blijven doen. Gelukkig maar denk ik dan, want geluk is het. Op deze momenten met dit soort temperaturen speel je Japans Roulette. Dat lijkt op Russisch Roulette alleen gaan hierbij geen mensen dood maar Koi, onschuldige nietsvermoedende Koi!

De kans is groot dat strakjes veel Koi in water zullen liggen dat rond de 3 tot 4 graden Celsius is. Deze temperaturen liggen dicht bij het uiterste wat verantwoord is voor Koi. Bij temperaturen van ongeveer 1 graad Celsius kunnen er zich, mede dankzij het rondpompen van het water, zelfs ijskristallen gevormd worden op de kieuwen van je Koi. Als dit gebeurd heb je een serieus probleem, want middels de kieuwen haalt je Koi tenslotte adem.

omstandigheden bij water dat kouder is dan 4 graden Celsius kunnen kritiek zijn

We kunnen heel lang discussiëren over verwarmen of niet, het is echter een feit dat de omstandigheden bij water dat kouder is dan 4 graden Celsius kritiek kunnen zijn. Dit moet je ten koste van alles vermijden. Als je niet kunt verwarmen verhoog de temperatuur dan door extra- of continue verversing. Mocht je vijver helemaal dichtvriezen maak dan een wak om er voor te zorgen dan dat schadelijke gassen die ontstaan door de “chemische” processen in je vijver kunnen ontsnappen. Ga geen wak hakken maar smelt het ijs of beter nog voorkom dat je hele vijver dichtvriest.

4272162873_477518ee36

Ik begrijp dat niet iedereen een stevige functionele overkapping kan betalen of opbergen maar er zijn toch wel een aantal oplossingen waarmee je je Koi net even een handje kunt helpen. Hieronder staat een lijstje dat elke hobbyist in mijn ogen toe zou kunnen passen zonder dat het je meteen een vermogen kost;
1. Begin met een extra verversing, kraanwater is nu veel warmer dan je vijver. Heb je een overloopje zet dan gewoon je kraan aan en laat hem lopen. Die paar kubieke meter water zijn veel goedkoper dan nieuwe vissen.
2. Koop een rol noppenfolie en dek hier mee je vijver af. Je hoeft niet per se een duur houten frame te maken, want na de ergste kou haal je het weer weg en bewaar je de rol in je schuur. Voordeel weinig investering en je houdt de ergste wind (afkoelende factor nummer één) uit de vijver.
3. Gebruik het restant van de noppen folie om je leiding werk waar het boven de grond is te isoleren. Ook hier geldt wind is de grootste vijand.
4. Ook je filter kun je, onder het motto alle beetjes helpen, inpakken met noppenfolie.

Lees ook: Cold-blooded Koi in de winter

Koop dit jaar geen Koi maar investeer in een echte overkapping, het is misschien niet het allermooiste element in je tuin maar wel echt beter voor je vissen. Dan wil ik jullie achterlaten met een open vraag; ik heb alle wijsheid ook niet in pacht. Heb je een regelbare pomp, zet je dan je flow lager of juist hoger bij echt strenge vorst. Minder flow zorgt voor minder afkoeling; meer flow zorgt er voor dat water minder snel bevriest… Ik ben benieuwd naar jullie zienswijze hierop.

vijveroverkapping

Over Ruud Besems

Ruud Besems is 90, oh nee actief in de hobby sinds de jaren '90 en heeft diverse bestuursfuncties gehad binnen de NVN. Momenteel is hij ZNA Trainee Judge en organiseert hij samen met Ronald Stam Koi trips onder de vlag R&R Koi. Zij organiseerden in 2017 ook de Koi Show Goes. Voorts geeft Ruud workshops en legt hij vanuit zowel de KVA als de AK gezondheidsbezoeken af.

Comments are closed.