Ondanks de temperatuur met een hengel op zoek naar azende vrienden

Het is februari. Deze maand is vaak de koudste maand van het jaar. Toch word ik al wat vrolijker. De dagen worden langer en ik heb de zon gemist. Op zo’n dag als vandaag, windstil, strakblauw en een stralende zon, is het heerlijk om buiten te zijn. Mijn hobby naast de Koi is penvissen. Jagend met wat voer aan een haakje op zoek naar karpers in een slootje. Er zijn veel Koihobbyisten die de hengelsport bedrijven naast het houden van een Koivijver. Er zijn er ook, die niet kunnen begrijpen dat je kunt jagen op een dier wat je liefhebt. Zelf vind ik dit eigenlijk ook tegenstrijdig en kan dat niet verklaren, maar kan er wel enorm van genieten.

WP_20180212_09_53_57_Pro

Even van de natuur genieten en doen alsof het voorjaar is

Het heeft vannacht gesneeuwd en gevroren. Ik moet de vooruit krabben voordat ik vertrek. Toch voelt het niet koud, het is 6,5 graden Celsius en windstil. De adrenaline begint zijn werk te doen zodra de hengel de auto in gaat. Wetende dat er een kans is dat ik niks vang, ga ik erop uit. Het water is koud en er ligt ijs op open water. Dat risico deert me niet en weerhoudt me niet. Ik ga om even van de natuur te genieten en doe net alsof het voorjaar is.

WP_20180212_09_45_05_Prob

Lekker happie

Op de automatische piloot rijd ik naar mijn stekkie. Een plek waarvan ik weet dat de zon op mijn rug zal schijnen en waar ik kans op activiteit van vis verwacht. Wat aas aan de haak en klaar om te gaan. Ik kijk op mijn klok en kan maximaal twee uurtjes blijven. In deze twee uur moet het gebeuren.

WP_20180212_09_49_55_Pro

Zoals de Heineken-commercial: And now, we wait…

Mijn zintuigen focussen zich op de omgeving en de geluiden van de natuur. Ik hoor een specht en zie een reiger. Soms vergeet ik gewoon om de dobber in de gaten te houden. Er hoeft even niets, totaal anders dan een normale doordeweekse dag. Tot ik ineens een karper zie, niet al te ver weg. Er vanuit gaand dat hij traag zwemt zal mijn geduld beloond worden. Nog geen 10 minuten later sta ik met een kromme hengel!

WP_20180212_11_01_35_Pro

Actie!

Enkele minuten later land ik een mooie vis. Een typische slootkarper. Slank, sterk en ik vermoed een mannetje van ongeveer 50 cm.

DSCF0968b

Na het nemen van een foto, wat altijd een uitdaging is als je alleen bent, laat ik deze jongen weer vrij. Ik heb nog even en ga 40 meter verderop zitten. Ik ga niet de boskant op, want daar is het nat en vochtig. Het moet wel genieten blijven.

DSCF0970

Een zwarte jas en met de rug in de zon, dan is het echt niet koud

WP_20180212_09_53_52_Pro

Ik ga niet dat bos in, want dat scheelt een paar graden….

Nieuw plekkie gevonden. Even wat voeren en weer geduld hebben. Het zit vandaag echt mee, want wederom duurt het niet lang voordat ik een karper spot. Tot de aanbeet duurt dan nog 20 minuutjes, maar goed.

DSCF0975b

Penvissen is karpervissen met weinig materiaal

Uiteindelijk vang ik drie karpers in twee uur tijd. Zeer content op het resultaat, want het kan ook heel stil blijven in de winter. Van de derde vangst helaas geen foto. Time flies when your having fun, dus moet weer snel naar huis! Een fantastische dag!

DSCF0972b

Wederom zo’n slanke slootkarper, wel iets groter dan de vorige

WP_20180212_10_18_59_Pro

Slootjes als deze zijn er veel in Nederland

 

Over Marco Zegers

Marco is docent natuurkunde en scheikunde op een middelbare school onder Eindhoven. Van jongs af aan is hij geïntrigeerd door de karper en beviste ze vele uren. De koi, de koivijver en de techniek ziet hij als een boeiende mix tussen zijn hobby en zijn vak.

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App