Ilse vertelt over deze bijzondere ervaring in een interview

De grondleggers van KoiQuestion, Bram en Tiebo waren in den beginne van dit platform al eens werkzaam geweest op de Dainichi Koi Farm, een vrij unieke belevenis die inmiddels al weer wat jaren is geleden. Dan bereikt ons het nieuws dat een heuse Nederlandse stage zou gaan lopen op deze zelfde Koi farm. Ze is de eerste Nederlandse (en misschien wel de eerste buitenlandse cq westerse) vrouw die er de klei trotseert in het najaar voor een dikke acht weken achtereen. Bij terugkomst zochten we Ilse, ontzettend benieuwd naar haar belevenissen, op voor een interview…

Ilse Berns at work at the Dainichi Koi farm

Stel je even voor en vertel waarom heeft een jonge meid als jij iets met Koi?

Ik ben Ilse, 21 jaar en woon in Baak (Gelderland). Ik doe de opleiding dierverzorging niveau 4 bedrijfsleider. Op een dag verveelde ik me en heb ik naar de Koi-stal gebeld voor een bijbaantje. Ik mocht langskomen en hier komen werken. Ik vond het meteen interessant en werd ook snel aangestoken met het Koi-virus.

Ilse Berns at work at the Dainichi Koi farm

Voor zover ik weet ben je de eerste vrouwelijke hobbyist die een dergelijke periode werkzaam is geweest op de Dainichi Koi Farm. Hoe krijg je dat voor elkaar?

Tijdens mijn opleiding kregen we de kans om een blokstage van acht weken te lopen. Via internet ben ik op zoek gegaan naar kwekers in Japan omdat dit mij erg leuk leek. Na dat ik een aantal berichten rond had gestuurd, kreeg ik een reactie van Dainichi. Ze wilden van alles van mij weten en zo ging er een hele tijd overheen. Uiteindelijk mocht ik er komen, maar ze moesten van mijn school nog wel erkend worden. Na dit hele proces is het me gelukt en ben ik er naartoe gegaan.

Ilse Berns at work at the Dainichi Koi farm

Was je al eens in Japan geweest of was dit ook meteen je eerste bezoek aan het land van de rijzende zon?

Ik ben er nooit eerder geweest. Ik had wel allerlei verhalen gehoord van Andre van de Koi-stal, maar ik ben dus in mijn eentje voor het eerst naar Japan geweest.

Ilse Berns at work at the Dainichi Koi farm

Had je van tevoren enig idee wat je zou kunnen verwachten? Kende je de reputatie van de Dainichi Koi Farm en hoe bereid je jezelf voor op zoiets?

Ik wist dat Dainichi een hele bekende kweker was en hoorde dit later ook van erg veel mensen. Ik had niet helemaal een idee wat ik kon verwachten. Ze hebben we van te voren aangegeven dat het hard werken was en erg lange dagen zijn. Dus hier heb ik mij op kunnen voorbereiden.

Ilse Berns at work at the Dainichi Koi farm

Hoe spannend vond je het toen je daadwerkelijk in het vliegtuig zat?

Helemaal niet. Alleen toen ik het ticket had geboekt vroeg ik mijzelf af waarom ik het toch in vredesnaam had gedaan, haha. Maar onderweg naar het vliegveld, in het vliegtuig, in de trein en onderweg naar de farm ben ik geen moment zenuwachtig geweest.

Hoe heb je het verblijf bij een kweker in Japan ervaren? Hoe heb je geslapen, wat vond je van het eten en de Japanse gebruiken uit het dagelijkse leven?

Geweldig! Ik had een eigen appartementje dat 5 minuten lopen was vanaf de farm. Iedere dag at ik op de farm, in de ochtend, de middag en de avond. Ook gingen we wel eens lekker uiteten met de familie. Ik vond het eten heerlijk en ik heb me heel erg vermaakt bij de familie, ze hebben mij supergoed opgevangen. Ook ging ik iedere zondag op pad om leuke dingen te doen met Futoshi, Naoko en de kinderen.

Ilse Berns at work at the Dainichi Koi farm

Had je hierbij ook enigszins het gevoel dat Dainichi, maar vooral ook diens medewerkers niet gewend waren om met een (westerse) vrouw samen te werken?

Bij het begin vonden ze het erg lastig om gesprekken met mij te voeren, sommige konden ook geen Engels of maar een paar woordjes. Uit eindelijk heb ik echt banden opgebouwd met een aantal collega’s en heb het ook erg gezellig gehad met hen. De vrouwelijke collega’s wilden op een gegeven moment ook met mij op de foto. Op een avond gingen we uiteten met Shigeru en een aantal collega’s en vertelde hij aan mij in de auto dat hij de dag
voordat ik kwam erg zenuwachtig was geworden omdat hij niet wist wat hij moest verwachten.

Wat heb je aan werkzaamheden mogen doen op de Koi Farm?

Ik heb bijna alle dagen drie mudpounds afgevangen met baby vis, tosai en nisai. Ook heb ik een keer kleine visjes van 2 cm mogen selecteren. Mudpound checken (laatste vissen scheppen uit laagjes water), binnenbakken en filters schoonmaken, karperluis verwijderen, onderhoudsklusjes in en buiten de farm, vissen verplaatsen en vangen, vissen inpakken voor transport en nog veel meer!

Ilse Berns at work at the Dainichi Koi farm

Wat vond je het allerleukste om te doen op de Koi Farm?

Mudpounds afvangen vond ik heel leuk, omdat het natuurlijk erg leuk is om te zien wat voor een mooie vissen eruit komen. En het meekijken bij Shigeru die tosai selecteert, daar heb ik heel veel van geleerd.

Wat vond je het minst leuke of allermoeilijkste van je verblijf op de Dainichi Koi Farm?

De insecten. Spinnen, muggen, steek vliegjes en slangen (slangen omdat sommige giftig zijn).

Ilse Berns at work at the Dainichi Koi farm

Waren er werkzaamheden waar je van tevoren nooit bij stil had gestaan dat deze komen kijken bij het kweken en opgroeien van vissen in Japan?

Nee, ik heb eigenlijk nergens raar van staan te kijken. Alleen de hoeveelheid jonge vis dat weggaat. Ik wist dat dit gedaan werd, maar niet zo veel.

Wat zou je iedere hobbyist mee willen geven naar aanleiding van je ervaringen?

Als je ooit de kans krijgt om een periode stage te lopen of een tijdje werkzaam kunt zijn op zo’n farm. Laat die kans dan niet liggen!

Ilse Berns at work at the Dainichi Koi farm

Ben je van plan nog weer terug te gaan?

Ja. Ik wil heel graag nog meer zien in Japan en natuurlijk heel graag op bezoek gaan bij Dainichi.

Wat wil je graag bereiken in de hobby?

Het is de bedoeling dat ik fulltime aan het werk ga in de Koi-stal, die nu KS koi heet.

Ilse Berns at work at the Dainichi Koi farm

Veel lezers zullen met gezonde jaloezie dit stukje lezen, wat een bijzondere ervaring! We bedanken Ilse voor dit interview en wensen haar veel succes bij KS koi en met haar opleiding.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App