Kohaku, Sanke of Showa? Place your bets

Vandaag hadden we de kans om alvast een sneak preview te genieten op de 49e editie van de All Japan Combined Nishikigoi Show. Laat me beginnen met te zeggen dat ik vast en zeker nog niet alle grote Koi heb gezien die deelnemen aan de show en we zullen ze niet allemaal voor de lens kunnen krijgen, maar wat ik wel even wil doen is van de grote drie, de Gosanke, ieders een exemplaar met jullie doornemen. Te beginnen met Sanke!

Let’s talk Sanke:

Picture courtesy: Koi Zanmai

Ik heb twee Sanke gezien die zouden kunnen opgaan voor de titel, maar deze heb ik uitgekozen, het is de Grand Champion van de ZNA Koi Show van afgelopen november. Met 96(!) centimeter is de lengte beslist een voordeel. En de kwaliteit? Ronduit super! Maar aan de andere kant moeten we wel één feit heel goed in gedachten houden. De laatste keer dat een Sanke de All Japan Koi Show won was, als ik me niet vergis, 2002 of 2003. dat was een Takigawa Sanke, gekweekt door Toshio Sakai.

Maar even serieus, de laatste keer was in 2002?!

Sedertdien heeft nog nooit weer een Sanke de kroning op het ereschavot in het Ryutsu Center meegemaakt. En geloof me maar dat er in de afgelopen 10-15 jaar ook geweldige Sanke hebben deelgenomen aan deze show. Reden om naar een verklaring te zoeken misschien? Maar even serieus, de laatste keer was in 2002?! Zegt het iets over wat we morgen mogen verwachten?

Let’s talk Kohaku:

picture courtesy; Koi Zanmai

Er zijn denk ik ongeveer 5 tot 8 supergoede Kohaku die hier tentoon worden gesteld, maar ik moet die eruit pikken die mijn aandacht het allermeest pakt en dan kom ik misschien wel uit op de volgende Kohaku. Mijn huiswerk heb ik niet helemaal goed gedaan, want ik weet niet eens wie de kwekers is van deze rood-witte, maar even hè… Ongeveer alles aan deze tweekleur klopt gewoon in deze prachtig gebalanceerde kleurencombinatie.

Deze Koi is naar mijn weten 87 centimeter en dat kan misschien te klein zijn?

Laten we dan maar even kijken of er ook een “maar” is. Misschien is het patroon niet typisch Sandan en is de maruten spot niet helemaal zoals de juryleden deze het liefste zien. Er zijn in ieder geval ook echt veel goede Kohaku op de show; meer dan Sanke of Showa. Deze Koi is naar mijn weten 87 centimeter en dat kan misschien te klein zijn? Laten we het morgen maar ontdekken.

Let’s talk Showa:

Picture courtesy: Koi Zanmai

Dan rest me nog een Showa om de Gosanke compleet te maken. Ik moet dan toch echt eindigen met deze Momotaro Showa, die jullie vast al eens voorbij hebben zien komen op de Zanmai Facebook pagina in het verleden.Wat maakt dit exemplaar nu zo speciaal? Nou, ten eerste de lengte! De Koi is een 108 centimeters massief en dat verklaar meteen waarom ik mijn twijfel uitsprak bij de Kohaku of 87 misschien niet te klein is voor de titel. 87 centimeter echter is enorm, 108 centimeter is gigantisch! Dat is echter niet het meest fascinerende in de evolutie van deze Koi. Sinds het afgelopen jaar heeft deze Koi zowel lengte als body gewonnen en ook de jurerende kwekers weten hoe moeilijk het is om een Koi voorbij die magische grens te trekken. Dat een Koi dan ook nog steeds body alsóók kwaliteit weet te winnen is ongekend! Zelf zag ik nooit eerder een Momotaro Koi in een betere shape dan deze. Zet deze Koi naast de Kohaku van 87 centimeter en je ervaart een wereld van verschil.

Dat een Koi dan ook nog steeds body alsóók kwaliteit weet te winnen is ongekend

Minpunten. nee, niet echt. Persoonlijk vind ik nog steeds de Momotaro Showa die in 2014 wist te winnen mooier dan deze, die Koi was echt perfect gefinisht. Senshin lijkt vandaag perfect, maar de finishing touch ontbreekt er misschien aan? Alhoewel, ze zijn net in nieuw water geplaatst natuurlijk. Geef haar een dag dan  laten we kijken hoe ze er morgen uitziet. Sterker nog, laten we kijken hoe het morgen afloopt voor de hele show. Wie pakt de hoogste eer?

Series NavigatieOnconventionele sandan Kohaku gaat in Tokyo aan de haal met wereldbeker >>

Over Johan Leurs

Johan is al tig jaar verantwoordelijk voor het blad KOI van de Nishikigoi Verenging Nederland als grafisch vormgever en reist samen met zijn vrouw Domi heel wat shows af voor de indrukwekkend goede Koi foto's die hij schiet. Dit valt terug te vinden op hun Facebook pagina Koi Zanmai.

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App