Moet je in de winter ook onderhoud aan je vijver plegen zoals water verversen?

Een vraag die meerdere hobbyisten bezighoudt tijdens de koudste maanden van het jaar. Deze vraag kwam bij onze redactie binnen en daarnaast wordt hij gesteld in diverse Facebook-groepen. Ik lees echter diverse antwoorden. Hierbij mijn zienswijze over dit onderwerp.

voeren onder de kap

Hier wordt gevoerd onder de kap, deze factoren spelen wel een rol

Het kortste antwoord is: Ja! Er moet in de winter zeker ververst worden.
Een lastigere vraag om te  beantwoorden is hoeveel je dan moet verversen. Op veel plekken lees je dezelfde standaard 10%, net zoals in de zomer. Ikzelf heb niet zoveel met deze stelregel. Ik ben meer van: meten is weten. Vaak kun je in de winter ook met iets minder verversen de waterkwaliteit op peil houden. Maar daarvoor moet je wel meten!

Vers water

Ook in de winter gaat er bij mij vers water in

De hoeveelheid te verversen water hangt af van:

  • Blijft je KH-waarde op peil? Dit moet namelijk een pH-crash voorkomen. Het ergste wat je kan overkomen door niet te verversen is een pH-crash. Helaas nu een paar keer bij een hobbyist van dichtbij meegemaakt. Beide keren stierf 40% van de Koi en kostte het veel werk om alles weer op orde te brengen…
  • Hoe vuil is de vijver en filter? Voer je wel of niet in de winter? De totale bezetting is een factor. Daarnaast bepaalt de watertemperatuur hoe actief de Koi blijven en daarmee hun metabolisme. Hoe kouder het is hoe meer processen in ruststand komen of trager verlopen. Met een vijveroverkapping en/of verwarmen is dit minder het geval.
  • Loopt de nitraatwaarde niet te veel op? Meestal valt dit mee in de winter, maar beter om dit wel te meten.
  • De werking van het filter. Wanneer de dagen langer worden, met meer licht overdag zul je een groene vijver krijgen door zweefalg, of draadalg.
9 stikstofkringloop verversen

Processen zoals de stikstofkringloop gaan in de winter door, wel op een lager pitje….

Als je meet, meet dan meteen ammoniak en nitriet. Zeker als het zonnetje weer gaat schijnen en je vissen weer om voer gaan schooien kunnen deze waardes ineens gaan oplopen.
Tip: Houdt in je agenda of in een logboek bij wanneer en hoeveel je ververst en wat de waterwaarden zijn op dat moment. Dan heb je na de winter een nuttig naslagwerk.
Lees hier meer info over pH-crash, alg in het voorjaar en de stikstofkringloop.

Over Marco Zegers

Marco is docent natuurkunde en scheikunde op een middelbare school onder Eindhoven. Van jongs af aan is hij geïntrigeerd door de karper en beviste ze vele uren. De koi, de koivijver en de techniek ziet hij als een boeiende mix tussen zijn hobby en zijn vak.

Comments are closed.