Ik kan gerust zeggen dat mijn hele leven om Koi draait

De Koi-community kent een danig hobbyistenrijk vol met interessante mensen, allen met verschillende achtergronden en beweegredenen die hun drijven in de hobby. Iedere maand houden we tenminste een interview met een van die markante mensen die onze hobby rijk is; vandaag de olijke Lucien de Graauw, oprichter van de Facebook en WhatsApp groep Koi Vrienden.

Tiebo: Ik ken je vooral van de Koishows, samen met je vrouw geniet je altijd zichtbaar enthousiast van de Koi in de wedstrijd. Kun je kort uitleggen wie je bent Lucien?
Lucien:ik ben Lucien de Graauw ik ben 41 jaar jong en woon met mijn vrouw in Hardinxveld. Ik werk als stuurman op de binnenvaart op een tankschip.

lucien en bertine de graauw

Bertine en Lucien de Graauw op de Belgian Koi Show

Tiebo: Hoe ben je met de Koihobby in aanraking gekomen en hoe lang is dat geleden?
Lucien: Ik was 15 jaar toen het begon. Ik had een vakantiebaan bij een groothandel voor dierenwinkels daar werd op de visafdeling euro-Koi en Japanse Koi verkocht

Tiebo: Wat vind je het allermooiste van de hobby? Wat betekent de hobby voor jou en welke rol neemt het in te midden van jouw dagelijks leven?
Lucien: Zo hé, dat is me een vraag zeg. De hobby geeft me rust na het harde werken op het schip. Ik ben helemaal verzot op die vissen, dat weet je. Hoe iedere Koi zijn eigen karakter heeft, de onze zijn zo tam en komen naar ons toe. Dat is gewoon om verliefd op te worden. Ik kan gerust zeggen dat mijn hele leven om Koi draait. Er gaat geen dag voorbij dat ik er niet mee bezig ben. En als het niet met de vijver of mijn Koi is, dan wel met het maken van borden over Koi.

IMG-20170828-WA0004

IMG-20170828-WA0018

Tiebo: Borden?
Lucien: Ja, ik ben iemand die slecht stil kan zitten en als er dan even niets te doen is aan de vijver dan uit ik mij op andere wijze. Dat ziet er dan ongeveer zo uit. Ook de tekst is door mezelf verzonnen en die is ook wel alleszeggend. Ik maak ze soms voor vrienden op bestelling.

Koi borden door Lucien de Graauw

Tiebo: Hoe zou je jouw Koi bestand willen omschrijven?
Lucien: Veel soorten Koi. Ik hou van de prachtkleuren. Iedere Koi vertelt zijn eigen verhaal ook qua kleur en karakter. Mijn voorliefde gaat echt uit naar de drie-kleurige vissen.

IMG-20171204-WA0042

IMG-20171113-WA0027

Tiebo: Welke Koi is absoluut favoriet?
Lucien: De Kindai Showa is wel mijn favoriet, immers; driekleur, maar ik ben ook trots op onze Kohaku.

kindai showa Lucien

De Kindai Showa is de favoriete Koi van Lucien de Graauw

Kohaku Lucien

Tiebo: Hoe filter je jouw vijver?
Lucien: onze vijver (32 kuub) wordt gefilterd door een OA65 van AEM, waar ik zeer blij mee ben. Hier staat drie keer een Bleu Eco 240 op.

IMG-20171204-WA0060

Tiebo: Kloppen de geruchten dat jij een poetsavond hebt?
Lucien: Haha, zeker. Iedereen die mijn kent weet het; ik stofzuig één keer per week de vloer in de filterkamer en maak alles stofvrij. Ik houd graag van glad en strak afgewerkt. Dat doe ik in de machinekamer van het schip en dat doe ik dus ook in mijn machinekamer thuis, meestal met een leuk muziekje op 😉

IMG-20170622-WA0036

Het filterhuis van Lucien de Graauw is schoner dan menig badkamer

Tiebo: Je bent de initiator achter Koi Vrienden. Kun je vertellen wat voor een groep dit is? Hoe is dit ontstaan?
Lucien: Ik was zelf al jaren lid bij de grote groepen op Facebook en op Hyves, wie kent het nog? Zo ontstaat er een groep trouwe en hechte vrienden, waar je behalve de Koi ook net iets meer mee deelt en afdoende noemden we onze groep Koi Vrienden. Van het een komt het ander en samen met mijn beste vriend Yorben Dudok gestart met Koi Vrienden op Facebook.
We zijn nog niet zo heel groot, maar draait om hetzelfde; de liefde voor de Koi.

Logo Koi vrienden

Tiebo: Ik herken de Koi van het logo, waar komt deze vandaan?
Lucien: Deze is zeker bekend. Ik was voor de Facebook-pagina op zoek naar een mooie Koi. Dat was niet makkelijk. Toen ik echter in contact kwam met Jos Aben (Yoshikigoi Farm in Polen), heeft hij deze aan mij verzonden met de toezegging deze te mogen gebruiken. En om het maar meteen voor het leven vast te leggen heb ik dezelfde Koi op mijn arm laten zetten als tattoo. Het is een Beni Kikokuryu.

Tiebo: Wat zijn je eigen dromen nog in de Koihobby?
Lucien: Poeh, lastig zeg. Ik heb al mijn droomvijver, maar de droom om de reis te mogen maken naar Japan met leuke Koivrienden om mijn heen staat nog wel als een paal boven water.

20171016_190454

Tiebo: Welk advies zou jij andere hobbyisten willen geven die serieus de hobby willen belijden?
Lucien: Weet waar je aan begint; het is zeker geen goudvis. Lees je goed in voordat je start in deze hobby. Gelukkig gebeurt dat ook steeds meer. Ik ben dan ook verbaast dat zelfs in 2017; een jaar waarin veel mensen zijn gestart in de hobby, deugdelijke vijvers hebben gebouwd of hebben laten bouwen. Wie met Koi wil beginnen graaft al lang niet gewoon een gat meer en dat stemt tot tevredenheid.

Tiebo: Hoe verdeel je de aandacht tussen hobby en relatie? Het verging mij niet altijd zo goed, dus wellicht heb je een goed advies?
Lucien: Dat is niet zo moeilijk. Ik deel gelukkig de passie samen met mijn vrouw Bertine. Zij vult mij goed aan in de hobby en ze heeft zelfs meerdere cursussen gedaan via de NVN.
Tiebo: Dus het advies is; stuur je vrouw op cursus zodat ze het beter kunnen weten?
Lucien: 😉

20170908_213835

Tiebo: Stel iemand twijfelt tussen cavia’s en Koi als hobby. Wat zou jij degen willen meegeven ter besluitvorming?
Lucien: Een cavia neem je op schoot en neemt minder tijd in beslag. Je verschoont eens het hok, maar bij Koi komt er behalve het dier ook de kunde van het water kijken. Maar als je niet bang bent voor natte handen, dan krijg je zoveel terug in termen van passie en de ontwikkeling van Koi, dat is met geen enkel ander dier te vergelijken.

Tiebo: Bedankt voor je verhaal Lucien; je vijver is uitzonderlijk mooi en volgens mij is er ook over de techniek goed nagedacht. Mag ik je daar in een vervolg nog eens goed over uithoren?
Lucien: Je bent altijd welkom Tiebo!

Zie ook:: Volg de bouw van de droomvijver van Lucien! 

Tiebo: Bedankt voor je tijd en veel succes met je Koi, je Koi Vrienden en ook alles wat je buiten de Koi met je Koi Vrienden deelt!

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App