Nieuws van de vakhandel:

Alle feestdagen zijn weer achter de rug, een nieuw jaar is weer aangebroken. Daarom beginnen we met iedereen een gezond en fantastisch 2018 toe te wensen. Terwijl ik dit nieuwsitem aan het schrijven ben woedt de eerste storm van het jaar over ons land met wederom veel regen. Zeker geen weer om te kunnen genieten van uw vissen, maar voor de mensen die vakantie hebben misschien een gelegenheid om uw koi dealer, Wisikoi te gaan bezoeken. Hoewel we de wintermaanden alleen op zaterdag geopend zijn kunt u natuurlijk altijd een afspraak maken om de nieuwe koi te komen bezichtigen.

We zijn bezig om de nieuwe koi in het koi aanbod te plaatsen. Dit zal enige tijd in beslag nemen, daar we de foto`s en filmpjes graag buiten willen maken om u een goed beeld te geven van de vissen en het weer het niet echt toe laat om dit te realiseren.

Inmiddels bestaat WISIKOI al weer 10 jaar. Tijd om eens terug te kijken naar de afgelopen jaren. In 2007 hebben we ons in laten schrijven bij de kamer van koophandel en in 2008 zijn we voor het eerst naar Japan afgereisd om persoonlijk de vissen uit te zoeken bij de kwekers, want dit is wat we u willen aanbieden, hand selected Japanse koi met de beste prijs, kwaliteit verhouding.

Hoogtepunten uit de afgelopen 10 jaar.

Dat eerste jaar kwamen we terecht in een snoepwinkel, zoveel verschillende kwekers met elk hun specifieke variëteiten, wat was dat een geweldige ervaring. Maar toen kwam de moeilijke opdracht, welke vissen gaan we inkopen, wat zullen onze potentiële klanten willen aanschaffen en tegen welke prijs. Dit is ons aardig gelukt, eind van dat seizoen hadden bijna alle vissen een nieuwe eigenaar gevonden en konden we weer naar Japan om nieuwe vissen te selecteren en doen dit tot op heden elk jaar.

Jaarlijks krijgen we ook zoekopdrachten van klanten mee, zij geven aan welke variëteit, van welke kweker en in welke prijsklasse we mogen zoeken. Meestal lukt dit, maar soms ook niet. Er zijn zelfs klanten die de ervaring van het koi hunten met ons mee hebben gemaakt en daardoor de kans hebben gehad om zelf hun koi bij de kwekers uit te zoeken.

Klant mee op koihunt

Jos helpt met het afvangen van koi uit de mudpond

Maar ook nu na tien jaar blijft het lastig om een keuze te maken, want neem je Yamabuki mee, dan wordt er gevraagd om Ogon  en omgekeerd, maar dit maakt het ook wel weer leuk. We proberen jaarlijks weer een gevarieerd aanbod te bieden met voor elk wat wils, van groot tot klein, goede kwaliteit, hoge kwaliteit tot show kwaliteit. Maar zoals u ongetwijfeld weet hangen aan de HQ en VHQ-show kwaliteit vissen wel redelijke prijskaartjes. Een deel van ons koi aanbod vindt u terug op onze site, maar lang niet alles staat op de site. Gemiddeld hebben we altijd rond de 150 tot 200 vissen zwemmen.

In tien jaar tijd is er ook in de koi wereld wel het een en ander veranderd. Zo kochten we de eerste paar jaar grote Nisai van rond de 40 cm, dat waren voor die tijd beste reuzen, tegenwoordig zijn de Nisai al rond de 50 cm met uitschieters tot boven de 60 cm.

Met de opkomende markt in de Aziatische landen zijn ook de prijzen aanzienlijk gestegen. Sommige kwekers hoeven we niet eens meer te bezoeken, omdat ze dusdanig veel geld vragen voor de koi, dat het voor ons steeds moeilijker wordt om ze in Europa aan de man te brengen, maar ook dit maakt het tot een sport om toch die ene koi naar Wisikoi te halen tegen de beste prijs.

De techniek staat ook niet stil, dit zien we vooral in de pompen en filters terug. De pompen kunnen steeds meer water verpompen met een steeds lager wattage en de trommelfilter heeft definitief zijn intrede gedaan, dit vaak gecombineerd met een bwb filter zorgt er ook weer voor dat het stroom verbruik naar beneden gaat. (minder weerstand) en de hobby betaalbaar blijft.

2009

2009 was het jaar waarin we in Den Helder bekendheid wilde geven aan het bestaan van Wisikoi. We werden uitgenodigd door de beheerder van de Oranjerie, een kassencomplex met een Japanse tuin midden in het centrum van Den Helder, om ons te presenteren tijdens het Japans weekend. Dank zij dit weekend hebben meer klanten ons gevonden en het leuke is dat velen nog steeds klant zijn bij ons. Als dank voor de uitnodiging hebben we de Oranjerie twee Japanse koi geschonken die we zelf hadden uitgezocht in Japan. Burgermeester Vriezeman en de Japanse ambassadeur M. Shibuya lieten beide dames te water

 

2010 – Introductie blue eco pompen

Blue eco pompen

Blue eco pompen

In 2010 kwamen de meest energiezuinige blue eco pompen op de markt. Zij hebben met hun duurzaamheid en laag stroomverbruik een vaste plaats veroverd in menige vijver. Wisikoi had het voorrecht om deze pompen in het assortiment op te nemen

 

2011 – Bacteriedruk meten

Het jaar 2011 was het jaar waarin we de middelen hebben gekregen om de bacteriedruk in de vijvers te meten, waardoor veel problemen in de vijvers opgelost kunnen worden. Een welkome aanvulling op de overige service die wij bieden.

 

Middelen om de bacteriedruk te metenBacteriastove

2012 – Eigen kweek

In 2012 hadden  de koi in de showvijver gepaaid, het was een enorm geweld wat wel vier dagen aanhield. Miljoenen eitjes werden er afgezet. Eigenlijk vonden we het wel zonde om ze allemaal door het riool te laten spoelen, dus hadden we besloten om de eitjes die aan de afzetborstels waren blijven zitten te laten uitkomen. Dit met als gevolg dat we onze hele vakantie bezig waren met de visjes in leven te houden en ze uiteindelijk te selecteren. We kwamen er al snel achter dat je het kweken van koi over moet laten aan de echte Japanse kwekers. Vele baby koi hebben we weggegeven aan klanten en een aantal koi zwemmen nog steeds rond bij ons in de voor vijver.

Selecteren van baby koi bij wisikoi

Selecteren van baby koi

2013 – Momotaro competitie

In maart 2013 hadden  we een aantal HQ Jumbo Tosai van Momotaro gekocht en daar een competitie aan verbonden. De eigenaar van de koi die het meeste groei resultaat had behaald kreeg van ons het aankoop bedrag terug in de vorm van een koi tegoedbon. Enkele van deze Momotaro`s zien we nog wel eens zwemmen bij klanten, maar er zijn er ook die buiten Julianadorp zwemmen. Het zou leuk zijn om daar eens een update van te ontvangen. Onderstaand een tweetal Momotaro`s.

Momotaro Sanke en Showa

Momotaro Sanke en Showa

Eerste Azukarikoi

In 2013 hebben we onze eerste Azukari koi aangeschaft. Een koi kopen en deze een jaartje laten door ontwikkelen in de mudpond in Japan moesten we een keer ervaren hebben. Dit blijkt achteraf een interessante ervaring te zijn geweest wat we daarna ook nog een paar jaar gedaan hebben.

Azukari Showa Marujyu 46 cm November 2013

Azukari Showa Marujyu 46 cm November 2013

2014 – Aankoop  Jumbo Chagoi 102 cm

Tijdens onze koi hunt in 2014 hebben we de grootste koi die we maar konden vinden aangeschaft, een Chagoi van maar liefst 102 cm. Een beer van een koi en een flinke aanslag op ons budget, maar deze dame heeft ons veel publiciteit opgeleverd, velen wisten Wisikoi te vinden om dit slagslip te komen bewonderen en nog steeds zwemt deze dame van inmiddels ruim 107 cm bij ons in de showvijver. Ze is overigens wel te koop, maar we vinden het zeker niet erg als ze de rest van haar leven bij ons blijft zwemmen. Hieronder een kort filmpje die we vorige week hebben gemaakt.

Lancering van onze eigen voederlijn KUMAKAI  熊谷鯉フィード

Ook de lancering van onze eigen voer lijn behoort tot de hoogtepunten van 2014. Een kwalitatief hoogwaardig voer dat speciaal voor Wisikoi wordt gemaakt. Inmiddels behoren ook de Probiotica, Bactipearls, Algae Away, Oxi-p, Ekitai Eyjo, en de Clay tot ons eigen merk Kumakai.

 

2015 – Vijvertour met Koiquestion

In 2015 hebben we op verzoek van Engel, toen nog teamlid van Koiquestion een vijver tour gedaan, en zoals Engel het benoemde, “een vijver tour maar dan anders”.Wil heeft samen met Engel een viertal klanten van Wisikoi bezocht met als doel de vijvers, vissen en het hart achter de vijver te bekijken. Een zeer geslaagde dag welke zeker voor herhaling vatbaar is.

Zie ook: Een rondje vijvers in Noord-Holland

2016 – Deelname Holland Koi Show

In 2016 hebben we mee gedaan aan de Holland Koi Show, het resultaat was dat we ook via deze weg bewezen hebben dat we kwaliteit naar Wisikoi halen. We hadden vier vissen ingezet waar van er een de tweede prijs in de Kohaku klasse heeft behaald en  een ginrin Asagi die de eerste prijs en twee Friendship Awards heeft behaald, dit is voor ons de meest waardevolle prijs die je kunt behalen, zeker omdat deze toegekend werd door de Japanse juryleden en de trayni juryleden.

gewonnen prijzen wisikoi HKS 2016gewonnen prijzen wisikoi HKS 2016

Een ander hoogte punt in 2016 was het als eerste van Nederland behalen van het vakdiploma “besluit houders van dieren”. Het wettelijk verplichte diploma wat elke koi dealer en of aquarium speciaalzaak behoort te bezitten om een zaak in levende dieren te mogen runnen. Wat overigens nog lang niet zo is. Ik denk dat er op dit moment meer koi dealers geen diploma hebben als dat er zijn die het wel hebben. Dus hier ligt nog een schone taak voor de overheid. We hebben immers niet voor niets geld en tijd geïnvesteerd in dit diploma, de opzet is dan ook de wild groei aan handelaren tegen te gaan en alleen mensen met daadwerkelijke kennis van de vissen ook te laten handelen in vissen. Bij twijfel vraag aan uw koi dealer of hij/zij in het bezit is van het diploma. zo kunt u het kaf van het koren scheiden.

 

Wil ondertekent diploma besluit houders van dieren

Wil ondertekent diploma besluit houders van dieren

Bezoek van Japanse kwekers

Tot slot werden we dit jaar vereerd met een bezoek van Shigeyoshi San van de Marujyu koifarm en Manabu  San van Yamazaki koifarm. Na een grondige inspectie van de vissen en de complimenten die we kregen voor zowel de kwaliteit als de huisvesting van de vissen keerden ze weer terug naar hun hotel.

kwekers op bezoek bij wisikoi

Een dikke duim voor wisikoi

2017 – Nieuwe externe Quarantaine faciliteiten

Het hoogtepunt van 2017 was de volledige in gebruik name van onze externe quarantaine ruimte. Deze ruimte wordt gebruikt voor de nieuwe vissen die verkocht zijn. Hier kunnen ze in alle rust verblijven tot dat ze in het voorjaar afgehaald worden. Ook zwemmen hier vissen die in de loop van het jaar naar wisikoi gehaald worden als er weer ruimte in de bakken is.

Zie ook: Tweede locatie voor WisiKoi

quarantaine ruimte wisikoi

quarantaine ruimte wisikoi

Daarnaast hebben we eindelijk HQ Tosai Tancho`s van Marujyu weten te bemachtigen. Helaas hebben we ze nog niet allemaal verkocht, maar ze komen in het nieuwe koi aanbod 2018 te staan, dus geen getreur, ze zijn nog te koop.

Tosai Tancho`s Marujyu

Tosai Tancho`s

2018 – Een verrassing

2018, wat het ons gaat brengen is natuurlijk een verrassing, maar ons doel is om nog meer hobbyisten warm te maken voor deze mooie hobby en ze te laten genieten van een goed draaiende vijver met gezonde koi waar men kan ontspannen na een dag hard werken.

Zie ook: Bowlen aan de vijverrand van Wisikoi

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App