Totaal 244 km rijden om vier dealers te bezoeken was de moeite waard

Na de feestdagen met alleen maar eten, drinken en familieverplichtingen was ik even weer toe aan wat Koi. Natuurlijk kan ik in mijn eigen vijver kijken, maar ergens anders de neus om de hoek steken is toch ook wel leuk. Een nieuw jaar, een nieuw Koiseizoen, dus ik plande een rondje langs vier dealers.

WP_20180102_09_54_49_Pro

De ingang van Chikara Koi, het eerste bezoek

Chikara Koi

Vanuit Veldhoven rijd ik 85 kilometer in noordelijke richting naar het centraal in Nederland gelegen Chikara Koi. Even John de Leur gedag zeggen. Ik was hier voor het laatst in april. De zaak op Archimedeslaan in Nieuwegein was toen pas een paar maandjes open.

John heeft al weer plannen om uit te breiden!

Wat in april zo goed als af was, is nu helemaal af. Tijd om af te breken, aldus John. Hoewel afbreken klinkt negatief en zo is het zeker niet bedoelt. John heeft al weer plannen om uit te breiden!

WP_20180102_10_15_29_Pro

In deze bak zwemmen Koi van hoge kwaliteit

Er gaan wat bakken verplaatst worden om zo ruimte te creëren teneinde een grote verkoopbak erbij te kunnen plaatsen. John de Leur vertelt zo snel: opslag naar hier, dat bakkie naar daar, meer ruimte hier….. Ik volg het niet helemaal, maar wordt er wel enthousiast van. Vooral omdat ik de passie hoor voor zijn eigen beroep als Koidealer. Het is een resultaat voor hard werken aan zijn Koidealers-droom.

WP_20180102_10_15_23_Pro

John bowlt enkele Shiro Utsuri

WP_20180102_10_40_04_Pro

Paparazzi aan het werk;)

Zo heeft John steeds meer zoekopdrachten, zijn eigen voer loopt als een trein en om meer service te bieden aan zijn klanten gaat hij tevens meer doen op het gebied van vijverbouw in 2018. We bowlen een aantal vissen en ook dan wordt John lekker enthousiast. Het wordt tijd om te gaan, anders komt het rondje niet af.

WP_20180102_12_06_22_Pro

Koicenter Tiel: Een foto vanaf de trap om een impressie te geven van enkele verkoopbassins

Koicenter Tiel

Adres twee is Koicenter Tiel op de Newtonstraat. Een imposante zaak, dat zie je al van de buitenkant. Enkele jaren geleden was ik ook hier. Er was toen een Dangi-avond georganiseerd. Een avond van kennisdeling georganiseerd door KoiDangi, een facebookgroep.

WP_20180102_12_05_59_Pro

Op de eerste verdieping staat wat filters ter demo

Koicenter Tiel is een grote zaak. Op de eerste verdieping staan filters en daarbij behorende materialen. Tevens enkele aquaria in de uitverkoop. Dit is niet raar, want beneden wordt er behalve Koi ook aquariumvissen verkocht.

WP_20180102_12_12_13_Pro

Ook voor aquaria, aquariumvissen en benodigheden ben je bij Koicenter Tiel aan het juiste adres

Mijn oog valt  op een bak, het is niet echt een standaard Koi-verkoopbak, maar ook geen standaard aquarium. De bak heeft een inhoud van naar schatting 1,5 kuub en een glazen voorkant. Het zijn Koi die uitgezocht zijn door nieuwe eigenaren voor een Grow-out. Joachim vertelt dat hij een Grow-out organiseert. Weinig extra reclame is hiervoor gemaakt, maar toch al bijna uitverkocht. Dat zegt iets over deze Grow-out. Goshiki en Showa, ieders maximaal 20 stuks gaan het groeiproject in. Voor een klein bedrag mogen ze zes maanden zwemmen in de opgroeifaciliteit van Koicenter Tiel.

WP_20180102_13_02_48_Pro

In deze bakken zwemmen Showa en Goshiki, potentiële deelnemers voor de Grow-out

WP_20180102_12_16_41_Pro

Deze Koi zijn al geselecteerd om deel te nemen

En vergis je niet, de opgroeifaciliteit van Koicenter Tiel is niet zomaar een faciliteit, maar een Koi-Walhalla. We nemen er een kijkje, een autoritje van amper twee minuten brengt ons er. Met de vloerverwarming ingesteld op 24 graden Celsius in enkele giga-vijverbakken tot 100 kuub zwemmen hier Koi die al een eigenaar hebben of eigen Koi.

WP_20180102_12_32_48_Pro

De 100-kuubs-bassin waarin onder andere enkele hoge kwaliteit Gosanke aan groei en body werkt

Daruma Koi

Bezoek nummer drie is Daruma Koi op de koppelingsweg in Andelst. Een totaal andere zaak dan de vorige twee. Dan heb ik het voornamelijk over de verhouding hardware staat tot Koi. Bij Daruma is er in verhouding veel meer hardware in de vorm van pompen, pvc, voer en alles wat een hobbyist nodig heeft.

WP_20180102_14_21_49_Pro

In het halletje van Daruma, met filters en gewonnen prijzen

WP_20180102_13_53_46_Pro

Midden in de zaak staat een klein Japans huisje

Al verkoopt Raymond ook Koi en steuren. De grotere vissen zwemmen verdeeld over drie imposante grote aquaria, 3 meter hoog, die tevens van boven te bekijken zijn.

WP_20180102_14_12_11_Pro

De imposante metershoge aquaria, zoals ik ze nog in geen enkele Koizaak heb gezien

WP_20180102_13_54_41_Pro

Die zelfde aquaria kun je ook vanaf boven bekijken

Beneden aan de voorkant staan een aantal kleinere bakken, met kleine Koi. Samen met Raymond klets ik over Koishows, steuren en ook PVC. Er is volgens mij geen onderdeeltje wat hij niet heeft. Aangezien hij aan het balansen was, wens ik hem veel succes…..

WP_20180102_13_46_34_Pro

Voorin de zaak enkele bakken met kleine Koi voor een kleine prijs

A2KOI

Laatste stop was Kerkdriel: A2KOI, op de Bulkseweg. Ik ken Bas al een tijdje en samen met Mark startte hij in 2011 een Koizaak.

Hij gaat immers om de acht weken naar Japan!

WP_20180102_15_53_21_Pro

A2Koi groeide in 6 jaar uit tot een grote zaak en blijft maar groeien

Inmiddels vijftien man personeel in dienst en een grote zaak, die er netjes uitziet. Hun omzet is gigantisch. Zoals ze zelf op hun site vermelden is Bas de strateeg op het gebied van marketing en internet. Hij vertelt tussendoor even dat hij vandaag 284 hondenborstels heeft verkocht online, hetgeen niks met Koi te maken heeft, maar geinig detail, dat hij hier tijd voor kan maken. Hij gaat immers om de acht weken naar Japan! A2KOI verkoopt dermate veel Koi, dat administratie, logistiek en Koi-voorraad een grote klus is.

WP_20180102_15_06_47_Pro

Vele verkoopbakken met Koi in de hoge en minder hoge prijsklasse

Dat vergt veel mankracht. Naast de winkel is A2KOI super actief online en op Facebook. Ze zijn bekend van onder andere hun veilingen. Ik vind het lastig om uit te leggen waar het grote succes zit van deze zaak. Ik denk vooral dat ze heel goed zijn in het zoeken en bereiken van potentiële kopers voor hun aangekocht Koi. Hun klantenkring is dan ook enorm.

WP_20180102_15_57_01_Pro

Achterin de zaak staan bakken, deze Koi moeten nog gefotografeerd worden

Ik vertrok om 8:30 en was om 18:00 thuis. Vier totaal verschillende dealers, met andere visie, andere klantenkring, andere aankleding. Leuk om zo’n rondje te doen en aanrader om op deze manier meerdere dealers te bezoeken!

route

Over Marco Zegers

Marco is docent natuurkunde en scheikunde op een middelbare school onder Eindhoven. Van jongs af aan is hij geïntrigeerd door de karper en beviste ze vele uren. De koi, de koivijver en de techniek ziet hij als een boeiende mix tussen zijn hobby en zijn vak.

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App