Koi Cursussen maken het verschil ook al sta je er niet bij stil

Wauw, wauw, wauw. Ik moet even mijn euforie kwijt hoor. Niet dat ik iets heb gewonnen, maar de hobby in Nederland wel. Vandaag een week geleden is de laatste cursusdag van 2017 afgesloten en als ik voor mezelf mag spreken; wat was het een ontzettend gave belevenis deze Koi cursussen, in samenwerking met Joop van Tol (KoiToday) te mogen faciliteren als KoiQuestion. We hebben zoveel goede reacties en opbouwende feedback ontvangen dat het ons nederig maakt. Het geven van cursussen is zo belangrijk voor de hobby over de hele linie, daar sta je misschien niet bij stil, maar maakt wel degelijk een heus verschil. Verrek zeg; dat heeft ook nog een mooie rijmelarij zo vlak voor de kerst.

Cursus visziekten in de groeve op 16 december 2017

Behalve luisteren worden de cursussen ook zo interactief mogelijk gemaakt. Je moet dus zelf ook aan de bak! Hier een schriftelijke overhoring ten aanzien van pathogenen.

Cursus visziekten in de groeve op 16 december 2017

Aandachtig wordt er geluisterd naar Joop die probeert de cursisten bang te maken voor de gevolgen als ze niet naar hem luisteren 😉

Zie ook: KoiQuestion en KoiToday slaan handen ineen voor hoogwaardige Koi cursussen 

Ja. kennisdeling is belangrijk en dat was, zoals met alles dat we doen, ook de grootste drijfveer om de samenwerking met Joop op te zoeken, maar er kwamen zoveel onverwachte effecten bij kijken. Samen zorgen voor de hoogste kwaliteit aan Koi cursussen, gebruik maken van elkaars krachten en steun, samen een boodschap de wereld in sturen; dit is waar we voor staan! Deze kwaliteiten aan cursussen beschikbaar stellen op locaties in zowel het noorden als het zuiden, bereikbaar voor iedere hobbyist die zich wil verdiepen, dat vonden we ook immens belangrijk. En het is gelukt, we kunnen terugkijken en concluderen dat het meer dan geslaagd is; vruchtdragend voor een vervolg in 2018!

man waarom hebben we dat niet veel eerder zo gedaan…

Ook de Adviesdienst Koi & vijver (AK) hebben we in een vroeg stadium al betrokken in deze samenwerking en ook dat bleek een gouden zet. Niet alleen in termen van kennis; het is echter een niet gelogen cliché; eendracht maakt macht en dat heeft er nog wel eens aan ontbroken binnen de gelederen van de Koi hobby. Dat de NVN, de grootste Koi vereniging in Nederland, onze cursussen ook nog eens heeft omarmd en beschikbaar heeft gesteld voor haar leden, heeft ertoe geleid dat we als kennisintensieve organisaties samen dezelfde boodschap hebben gepredikt in de voorbije maanden.

Cursus visziekten in de groeve op 16 december 2017

“Pagina 18 Peter en rap een beetje, anders ga je op de gang” 😛

Cursus visziekten in de groeve op 16 december 2017

De cursussen zijn voor zowel jong als oud zeer geschikt. Sommige hobbyisten vijveren al twintig jaar en hebben naar eigen zeggen nog enorme baat bij deze cursussen.

Vanuit een onafhankelijke stam en van gedegen en erkent niveau waarmee we dus vooral duidelijkheid aan de hobbyisten hebben verschaft in plaats van veel verschillende geluiden van versplinterde organisaties ten toon te spreiden. Dat ik in mijn vorige zin ‘we’ heb kunnen gebruiken is een grote stap voorwaarts, want zo vanzelfsprekend is dat allemaal niet altijd in de Koi hobby.

Zie ook: Lekker zeuren over Koi en ziekte

Ik heb dan ook een verbroederend effect gade geslagen tussen deze organisaties terwijl gebezigd met hetzelfde doel. Natuurlijk moet ieder inboeten op diens autoriteit en/of ego, maar het gaat ook niet om de naam van één persoon onder aan de streep, dat is helemaal niet in het beste belang van de hobby, maar als je ziet wat dit voor de hobby kan betekenen, man waarom hebben we dat niet veel eerder zo gedaan…

Cursus visziekten in de groeve op 16 december 2017

Kieuwworm of huidworm en weet jij waarom het verschil zo belangrijk is?

Cursus visziekten in de groeve op 16 december 2017

Zo nu en dan keek Joop even opzij in een kerstbal of zijn haar nog goed zat. 😀

Zonder dat we al concrete plannen hebben voor het jaar 2018, heden morgen om 10:00 uur hebben we daarover een vergadering over de ether, kan ik al wel zeer zelfverzekerd uitspreken dat we deze samenwerking een vervolg gaan geven. We hebben de intentie om in het voorjaar tenminste één Koi cursus te organiseren in zowel noord als zuid. Onderwijl zullen we een enquête op poten zetten om de cursusbehoefte te peilen in de verschillende delen en zullen hierop de agenda voor 2018 samenstellen om zoveel mogelijk aan te sluiten op de behoeften van jou als hobbyist. Ook zullen we alle cursisten van afgelopen jaar benaderen om ons te helpen deze te verbeteren.

waarin ook een heuse kerstboodschap verscholen ligt

We willen iedereen bedanken die een Koi cursus heeft gevolgd voor hun leergierige inzet, maar ook voor het gezellig samenzijn, het waren echt toffe dagen en ik heb hobbyisten leren kennen waarvan ik zeker weet dat ik ze ook buiten de cursusruimten of shows zal treffen en dat zal ook voor cursisten onderling gelden. De verbindende factor van hobbyisten onderling is dan ook een bijkomende effect van welkome aard waarin ook een heuse kerstboodschap verscholen ligt.

Cursus visziekten in de groeve op 16 december 2017

De boog kan niet voortdurend gespannen zijn en zo is er ook tijd voor een kommetje snert met een broodje en een vernuftig gesprek met een mede hobbyist.

Cursus visziekten in de groeve op 16 december 2017

De pauze is voor Joop geen reden om niet over Koi te praten…

In het bijzonder wil ik Joop van Tol bedanken voor ons gezamenlijk avontuur.
En ook Marco Zegers, die een belangrijke rol heeft vervult als cursusleider Microscopie en coördinator achter de schermen, waarbij we op elkaar moesten vertrouwen en bouwen.

Zie ook: Zestien Microscopisten in het noorden

Precies dat laatste zullen we blijven doen, de aanwezige cursisten zijn al enigszins deelgenoot gemaakt van deze plannen; meer daarover later meer! Schrijf je vooral in voor onze nieuwsbrief en ben als eerste op de hoogte.

Cursus visziekten in de groeve op 16 december 2017

Ten aanzien van de kroketten hebben de cursisten een zwijgplicht opgelegd gekregen…

Cursus visziekten in de groeve op 16 december 2017

Nee dan ziet een harmonieus beeld van blokkende cursisten er een stuk smaakvoller uit…

Cursus visziekten in de groeve op 16 december 2017

Hoe die het doet, doet het, maar Joop weet altijd de aandacht vast te houden tijdens de Koi cursussen. 🙂 Oke, oké, dit is photoshop, maar de nodige humor is temidden van de serieuze stof wel degelijk aanwezig. Nuttig en gezellig!

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Comments are closed.