Gaat het om de Koi of de coin?

De laatste veiling van 2017 is afgeslagen in Japan en de allerlaatste slag was voor Ryuki Narita, een inmiddels beroemde Koi dealer uit Japan, die reeds vele beloftevolle Koi onder diens zorg heeft zien opgroeien tot ware wereldkampioenen. Deze laatste Koi, een vierstap Kohaku ging onder de hamer voor 120.000 euro, een gekmakend hoge prijs voor een tweejarige vis in de ogen van nagenoeg iedereen; maar de doelgroep van Narita is dan ook niet iedereen…

dat hij niet begrijpt waarom deze vis zo duur is

Het is een modesty, een soort van gentlemens agreement onder de aanwezigen dat men de veilingprijzen niet bekend maakt, doch wanneer de winnaar dit zelf doet, mag het natuurlijk wel en bij sommige afslagen door de veilingmeester gonst ook wel de hele wereld mee. Over de hoogte en achterliggende filosofie en standpunten van deze uitschieters hebben we het al vaker gehad. Wat nu opvalt is dat zelfs Ryuki Narita zelf in een bericht op Facebook aangeeft dat hij niet begrijpt waarom deze vis zo duur is. Het gaat om een wel zeer aantrekkelijk ogende Yondan Kohaku van de bloedlijn Mona Lisa.

In zijn verweer op iemand die een reactie plaatst onder de foto geeft de roemruchte Narita-san te kennen dat hij ook niet van de prijs gecharmeerd is, maar dat hij niet kan verliezen omwille van zijn klanten, met andere woorden, nu is het ‘onze’ schuld haha. Wat hij waarschijnlijk bedoelt is dat Narita. Er zijn klanten die een specifieke Koi koste wat kost willen, zo graag.

LEES OOK: Nieuw Wereldrecord: Duurste Koi ooit geveild voor 41.000.000 Yen!

Het wordt een probleem wanneer er nog iemand is die er zo over denkt en de Koi kan nu eenmaal niet opgedeeld worden. Je zou dan ook denken dat een dergelijke vis wellicht in naam van iemand wist gekocht die deze vis persé wil hebben, maar Ryuki geeft zelf aan dat de Koi nog te koop is en raadt tegelijkertijd de koop melancholisch af vanwege de prijs.

“BTW… This Crazy Price Kohaku …No Owner yet…
Anyone want to be owner of Crazy Price Kohaku??????
…But better Not…Cause Too Expensive…
I don’t understand why so expensive”

De verklaring zal liggen in het feit dat Narita, in de volksmond gebezigd als No.1, ook precies die reputatie wil prolongeren en dus de in zijn getraind oog, allerbeste Koi wil bemachtigen en dat kost geld. De vraag die dan toch weer herrijst luidt; gaat het hier nog om de Koi of om de coin?!

Ryuki Narita

Ryuki Narita

Wie de dealer iets langer kent, weet ook hoe verschrikkelijk goed Narita vissen kan laten opgroeien en helemaal beter te maken voor de show; dit is een kenmerkende kwaliteit van keeping skills dat simpelweg niet gaat wanneer je niet enorm van deze gevinde vrienden houdt, maar we zouden onszelf ook voor de gek houden door te zeggen dat het niet ook om de knaken gaat. Mocht je dus nog om een kerstcadeautje verlegen zitten voor een hobbyist.

LEES OOK: Zijn de uitzinnige bedragen op de Koi veiling het begin van het einde voor de hobby?

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App