Preview Koi Wijzer 72

Cover_KW72

Back To The Future

Wat gaat de tijd toch ongekend snel! Zo zit je in je korte broek en teenslippers op de rand van je vijver en zo zit je binnen bij de kachel je op te warmen tegen die winterse kou. Een jaar is tegenwoordig niets. De klokt dit door en niemand die hem kan stoppen en/of terugdraaien. De tijd is een bijzonder fenomeen. Artistoles schijnt ooit eens te hebben gezegd: “Tijd die loopt van een verleden, dat niet meer bestaat naar een toekomst die nog niet bestaat, kan onmogelijk zelf wel bestaan”. Maar is dat wel zo? De beroemde Duitse wiskundige Hermann Minkowsky (1864 – 1909) van wie het gedachtegoed van de vierdimensionale ruimte-tijd afkomstig is, noemde de tijd een hersenschim en aan zijn leerling Albert Einstein (1879 – 1955) wordt de volgende uitspraak toegedicht: “Voor ons, overtuigde natuurkundigen, is het onderscheid tussen verleden, heden en toekomst slechts een illusie, ook al is het een taaie illusie.” Dat natuurkundigen worstelen met het begrip tijd volgt ook uit de gekscherende opmerking van Amerikaanse natuurkundige John Wheeler (1911- 2008): “Tijd is de manier waarop de natuur voorkomt dat alles tegelijkertijd gebeurt.” De echte dooddoener, of absolute waarheid is: “Tijd is wat we met de klok meten.” Als je dan, net als ik, op bent gegroeid met de films ‘Back to the future’ met Michael J. Fox en Christopher Lloyd, ga je toch nadenken en dromen. Aangezien deze trilogie één van mijn all-time favorites is, kan ik deze films ook van voor tot achter dromen. Wat zou ik toch graag een stukje terug in de tijd willen gaan om daar de toekomst een andere wending te geven. Gewoon even de dingen die fout zijn gelopen, of niet helemaal zijn gegaan zoals je had gehoopt, rechtzetten en beter aan pakken. Uiteraard zonder mezelf in het verleden tegen te komen, maar dat spreekt (vanuit de trilogie gezien) vanzelfsprekend. Nu hoor ik je denken… “wat zit die Barry nou te kletsen over het verleden en de toekomst”. Begrijpelijk! Maar zal het iets proberen toe te lichten. Een bekend gezegde luidt; “vroeger was alles beter”. En vaak klopt dit ook. En zeker rondom onze geliefde vereniging. Vroeger ging alles bijna vanzelf, we hadden een groeiende en bloeiende vereniging. Echter is het de laatste jaren stukken minder geworden, door verschillende oorzaken. Het wegvallen van de show in 2017 is hier een goed voorbeeld van. Maar ja, hoe trekken we dit weer recht en gaan we weer genieten met z’n allen, zoals vroeger? Toch maar in de DeLorean van Marty McFly Jr. (Michael J. Fox in Back to the Future) kruipen en een reis terug in de tijd maken en de tijdlijn een andere richting te geven. Helaas gaat dit nog niet lukken, dus het wordt zoeken naar een oplossing. Alleen weet ik nog niet hoe en waar, en/of ik die wel ga vinden… Één ding kan ik wel voor zorgen, zonder terug in de tijd te hoeven gaan, en dat is een mooi en boeiend magazine op de deurmat bij de lezers. Het prachtige magazine wat je dus nu in handen hebt. Op de cover prijkt een mooie Shiro Utsuri van Omosako. Een dame van pak hem beet 51 centimeter, welke alleen nog maar mooier en groter gaat worden. En zoals altijd is de variatie in dit magazine weer heel hoog. Soms is het voor mij een hele worsteling om het magazine gevuld te krijgen met boeiende artikelen van verschillende onderwerpen, maar ditmaal ging dit vanzelf. En dat is toch ook wel ERG prettig kan ik je vertellen, haha. Wat al deze onderwerpen zijn ga ik hier niet verklappen, laat je verrassen! Om maar over al die geweldige foto’s maar te zwijgen, want het niveau is enorm hoog!!

Ik wil graag alle mensen bedanken die dit jaar een steentje bij hebben gedragen aan de Koi Wijzer. Samen hebben we het weer voor elkaar gekregen om vier prachtige edities uit te brengen van een hoge kwaliteit. Mijn doelstelling voor volgend jaar is om ervoor te gaan zorgen dat deze hoge kwaliteit alleen nog maar beter gaat worden. Uiteraard met de hulp van iedereen die de koiwereld een warm hart toedraagt en ook graag artikelen schrijft voor de lezers van dit prachtige magazine.

Alle adverteerders van het magazine bedankt voor jullie bijdrage. Zonder adverteerders geen magazine, alle hulp is dus van harte welkom!

En ook wil ik de lezers bedanken voor het lezen van het magazine en de positieve berichten die we steeds ontvangen over de inhoud van het magazine.

Allemaal fijne feestdagen en een prachtig 2018 gewenst!!

 

Barry den Ouden
Hoofdredacteur Koi Wijzer

 

U kunt deze preview, en alle vorige previews terugvinden op onze website: www.koi2000.nl/magazine/previews/

Microscopie en de koihobby

De twijfelaars… Een Koi checken op parasieten is in mijn optiek qua relevantie vergelijkbaar met een hond checken op teken, om maar meteen stellig en scherp uit de hoek te komen. Dit gezegd hebbende realiseer ik me meteen dat er ook verschillen zijn. Een tekentang is een minder ingewikkeld instrument dan een microscoop en daarnaast zijn er ook mensen die helaas, met of zonder bril, niet volledig goed kunnen zien. Maar de grootste groep hobbyisten die nog geen microscoop heeft of deze niet gebruikt zijn twijfelaars. Waarom of waaraan twijfelen ze, vraagt deze microscoopliefhebber zich af? In dit artikel trekken we de twijfelaars over de streep.

<artikel1_1

artikel1_2

Koi Herpes Virus, moeilijke keuzes

Het is winter, dus rustig in de koiwereld. In dit artikel staat Kim van Oosten graag eens stil bij het Koi Herpes Virus. Dit artikel gaat niet zozeer over het virus zelf maar over de menselijke kant ervan. In de koiwereld zijn een aantal vrijwilligers die veel van de hobby afweten en het leuk vinden andere mensen te helpen bij hun vijver(problemen). Zo ook de leden van de Adviesgroep Koi en Vijver. Dit jaar hebben wij als Adviesgroep enkele malen een KHV uitbraak in een vijver meegemaakt. In dit artikel vertellen de vijvereigenaren, een van onze adviseurs hun ervaring. Tot slot geven 2 mensen die beroepsmatig regelmatig met het virus in aanraking komen een korte reactie op hun ervaring met KHV in 2017.

artikel2_1

artikel2_2

Het einde van de koihobby EN het begin! (de Kohaku nader bekeken)

Waar komt de Kohaku nou eigenlijk vandaan en welke varianten zijn er? Het lijken twee simpele vragen, maar het antwoord is wellicht wat uitgebreider EN vooral ook interessanter. Zelfs elke niet-koihouder kent de Kohaku, althans waarschijnlijk de bekendste Kohaku. De Tancho Kohaku. Hoe vaak heb jij dat al gehoord? Ohhh, zo’n vis die lijkt op de Japanse vlag, zo’n witte met een rode stip. Wij weten wel beter toch? Of niet? De Tancho Kohaku die iedereen vergelijkt met de Japanse vlag kreeg zijn naam eigenlijk door een ander Japans symbool de kraanvogel. Ruud Besems vertelt je er in dit artikel alles over!

artikel3_1

artikel3_2

Spaghetti Squad op de Italian Koi Show 2017

Als ze de Oostenrijkse bergen verlaten via de Brennerpas komt Italië in zicht. “Forza ragazzi, forza KoiQuestion“, zo luiden de woorden van Patrick bij het naderen van de landsgrens van de laars. Ragazzi betekent zoveel als kameraden, de absolute drijfveer en motivator waarmee KoiQuestion shows bestieren om verslag van te doen. Italië had ook al eerdere jaren gelonkt, maar probeer maar eens om nog een extra week vrij te maken, waar je al een zestal shows in het onze en de direct omringende landen hebt aangedaan in hetzelfde jaar. De nederige uitvraag in voorgaande jaren vanuit de organisatie zelf, die de promotionele activiteiten van KoiQuestion als schakel ziet om meer verbinding te krijgen met de rest van Europa als opkomende nishikigoi natie, maakte dat ze voor 2017 de agenda’s hebben kunnen omlijnen om toch tenminste met z’n drieën de reis aan te durven naar Cesena, dat vlakbij San Marino ligt. Lees hun belevenissen van deze reis in dit leuke artikel!

artikel4_2

artikel4_1

Ueno koifarm… Een kleine kweker groots in showa!

In de provincie Niigata heb je 2 Showa* kwekers waar bijna iedere Koi Kichi* van heeft gehoord… Dainichi en Isa. Echter ook in het zuiden van Japan wordt op zeer hoog niveau Showa gekweekt. Namelijk door Hiroki Ueno van de Ueno koifarm. Deze kleine kweker onderscheidt zich van de doorsnee Showa-kweker doordat hij ook heel veel aandacht heeft voor het produceren van Showa met een zeer hoge huidkwaliteit! Vooral het teri (glans) en het shiroji (wit) van de huid is bij zijn Showa heel erg mooi en goed. Niet veel mensen in de Benelux kennen de Ueno koifarm. Dit komt omdat deze farm voornamelijk voor de Japanse markt kweekt. De grootste Japanse handelaren zoals Narita en Odakan zijn vaste klanten van deze kleine farm met hoge kwaliteit Showa! Het zegt wel wat dat een handelaar als Narita, de meest succesvolle handelaar in Japan als het om winnen van koishows gaat, bij deze farm op grote schaal zijn Showa inkoopt!
artikel5_1

artikel5_2

Ikeage Izumiya Koi Farm

Ikeage betekent oogsten. Gericht op onze hobby betekent het letterlijk het leeghalen van een mudpond (moddervijver). Een ikeage vind meestal plaats in oktober en november. Alle twee, drie en vierjarige Koi die dan al een tijdje in de mudponds rondzwemmen worden dan naar binnen gehaald. Voor een kweker HET moment om te kijken hoe de Koi zich hebben ontwikkeld in de mudponds. Niet voor niets dat in deze periode ook veel koidealers naar Japan afreizen om hierbij aanwezig te zijn, in de hoop ook als eerste een goede keuze te kunnen maken. EN voor sommige is er zelfs de mogelijkheid om mee te helpen tijdens zo’n ikeage (wie wil dit nou niet…). Omdat dit niet voor iedereen is weggelegd en de meeste mensen, zoals ikzelf, dit niet live mee kunnen maken is het wellicht leuk om hier iets over te vertellen en vooral om te laten zien. Gelukkig was René Gerritzen aanwezig bij de ikeage van Izumiya Koi Farm, wat dus hele mooie plaatjes op heeft geleverd. Kijk en geniet!

artikel6_1

artikel6_2

Over De Redactie

De Redactie is de smeltkroes van schrijvers en auteurs binnen Team KoiQuestion. Zij plaatst goedgekeurde berichtgeving vanuit algemeen perspectief of van een externe bron. Vragen of tips voor de redactie? e-mail naar redactie@koiquestion.com

Bezoek mijn website

Comments are closed.