Vanochtend zat ik de krant te lezen en stuitte ik op een verhaal over het meest voorkomende huisdier: de goudvis.

Menig huishouden is in het bezit van een goudvis. Vaak willen ouders hun kinderen een beetje liefde voor dieren bijbrengen en verantwoordelijkheid voor de zorg van een huisdier. Wil je dan een dier wat niet te veel eisend is kom je al snel uit bij een goudvis, denkt men.

De oudste goudvis ter wereld is 43 jaar oud geworden

Mits je vaak genoeg de vissenkom verschoont kan zo’n visje dan wel 3 jaar worden. Dat is tevens de reden waarom verschillende partijen zoals de dierenbescherming niet blij zijn met deze huisvesting van de goudvis. In de natuur wordt een goudvis immers 20 tot 25 jaar! De oudste goudvis ter wereld is zover we weten zelfs 43 jaar oud geworden.

Goudvis

Dit is dus niet de bedoeling!

Eigenlijk weten we al jaren dat een vissenkom veel te klein is voor een goudvis. Er zijn meerdere redenen hiervoor: te weinig zwemlengte, te hoge ammoniakwaardes, te weinig zuurstof, te weinig schuilplekken en nog enkele redenen.

Vissenbescherming grijpt in bij goudvis in de klas op basisschool in Budel

Even terug naar de aanleiding voor deze blog: de krant. Het AD bericht dat er een vissenbescherming is die onwetende mensen en in dit geval een basisschool in Budel informeert over de goudvis en hoe deze dient te worden gehouden. Een dwingende bevoegdheid hebben ze echter niet. Vaak wordt er door de vissenhouders verbaasd en verrast gereageerd. Ton Dekker, van de vissenbescherming, legt dan uit waarom het geen goed idee is om een goudvis in een vissenkom te houden.

https://www.ad.nl/binnenland/vissenbescherming-grijpt-in-br-goudvis-weg-uit-de-klas~a2012104/

Regelgeving

In 2008 diende de Partij voor de Dieren al een motie in voor verbod van de goudvis in een vissenkom. Zij noemen het dierenmishandeling. Er was wel enig begrip vanuit de politiek, echter invoering, handhaving en controles zouden praktisch moeilijk uitvoerbaar zijn. In Duitsland wordt daar anders over gedacht en is er een wettelijk minimum van 200 liter water voor het houden van goudvissen.

 

Over De Redactie

De Redactie is de smeltkroes van schrijvers en auteurs binnen Team KoiQuestion. Zij plaatst goedgekeurde berichtgeving vanuit algemeen perspectief of van een externe bron. Vragen of tips voor de redactie? e-mail naar redactie@koiquestion.com

Bezoek mijn website

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App