26Zwart-wit bekeken; Marusada Tancho Showa

“Hij is echt zo wit”, luidden de meegereisde woorden in de WhatsApp toen hij me een video stuurde. Ik had gevraagd, aan de hand van een foto of de Showa echt zo wit is als deze lijkt te zijn. Nee, met deze Koi lijkt beslist geen kat in de zak gekocht. Geïntrigeerd door met name het sumi ging ik op verkenning…

KE-001-TanchoShowa-Marusada-64

Sander Heijnen trekt de kar bij Koicentrum Friesland en deelde met mij een bijzondere aankoop. Niet van deze oogst, maar al van april. Een Tancho Showa van erg goede kwaliteit, maar met een hoog risico gehalte kwam op zijn pad. Deze kwaliteit krijg je niet altijd aangeboden. Natuurlijk moet er voor betaald worden, maar daar kwam dan wel een seizoen Azukari bij. Dat dit ook niet altijd zaligmakend is behoeft ook geen uitleg. Je koopt toch een toverbal met zo een Showa.

Zaterdag 2 december is deze Showa te bezichtigen in Jutrijp

Het type sumi dat deze specifieke Showa vertoont is nu ook niet bepaald het meest pertinent ingekaderde soort en geeft geen zekerheid van ontwikkeling; een toekomstpareltje of risicofactor afhankelijk van je perspectief en referentiekader dus, maar voldoende voor de dealer uit Jutrijp om de gok te wagen. Het was bij aankoop al een zeer waardige vis, rank, maar kwalitatief en met veel en driftig sumi zo lijkt op het eerste gezicht. De Marusada Showa meet op moment van aankoop 64 centimeter.

Als ik naar het patroon kijk dan zie ik veel mogelijkheden, maar ook risico’s. De Tancho spot is goed, daar twijfel ik niet aan. Het sumi echter zit overal, maar niet alleen dat, het heeft ook een bepaalde karakteristiek die ik niet meteen met betrouwbaarheid vereenzelvig. Als je goed kijkt zie je dat de kernen van de schub niet met zwart zijn ingevuld. De omlijning is dat al wel. De sumi patches ogen slordig in het vlak zelf met veel grijswaarden die niet echt heel specifiek de schubben volgt waardoor het een beetje lijkt op woekerende wolken. Wat moet je hier nu van denken? Is dit misschien Kage of Boke Sumi?

De rand van de onderliggende en donkerder getinte schub zie je wel

boke-showa

Boke Showa

Bij Kage sumi is er geen sprake van goed doorgekomen sumi en ook toont dit zich juist in de kern van de schub met vaak de schutranden die veel minder pigmentatie bevatten. Kage semi is in de meeste gevallen ook erg gaaf en gestructureerd. Boke Sumi is zwart dat zich terug trekt; semi in verval en dat valt toch ook niet te zeggen bij deze jonge potentievolte vis. Ook bij Boke zien we meestal dat het wegtrekt in de randen van de schub.

Dan moet ik denken aan een bezoek aan de Yoshikigoi Farm waarbij ik Jos Aben op enig moment interviewde aan een bowl, tezamen met Peter Waddington. leidend onderwerp was een Shiro Utsuri en ook daar ontstond twijfel over het sumi, dat zich op eenzelfde wijze openbaarde. De Nederlandse kweker vertelde ons toen nadrukkelijk dat dit type sumi opkomt en dat het begint aan de rand van de schubben om vervolgens als het ware de emmer in te lopen, zijnde de kern van de schub.

Bekijk het volledige artikel met Aben en Waddington hier; 

De uitleg die Jos erbij geeft, klinkt logisch; schubben liggen over elkaar heen. Onthouden. De pigmentatie van Koi met een goede sumi kwaliteit is meerdere schubben diep, maar wanneer jong nog niet goed zichtbaar aan de oppervlakte. Hier wil ik wel een kanttekening bij maken, want er zijn ook bloedlijnen die precies omgekeerd evolueren. Maar de schubben liggen dus over elkaar heen. Hierbij wordt de kern van de schub overdekt door een bovenliggende schub die nog geen of veel minder zwarte pigmentatie bevat, maar waar je wel doorheen kunt kijken. De rand van de onderliggende en donkerder getinte schub zie je wel. Ik heb een vlugge schets gemaakt om dit te visualiseren en ik moet zeggen het geeft me aardig hetzelfde gevoel dat het sumi patroon op de Showa mij ook geeft; woekerende wolken.

Opkomend Sumi

De voorste of bovenste schubben bevatten (nog) geen pigment. de onderliggende wel. Omdat de schubben deels over elkaar liggen zie je alleen de randen van de onderliggende donkere schubben. De transparantie van de schubben en de overlapping zorgt voor een slordig beeld.

Hoe dit er in de toekomst uit gaat zien wordt bepaald door twee factoren. Namelijk enerzijds de kwaliteit van het sumi; dat moet uiteindelijk wel doorkomen en anderzijds de kwaliteit van het shiroji (witte huid). Deze wordt dikker en minder transparant naarmate de Koi ouder wordt.

Vaak zien we dat het sumi wegtrekt in de warme mudpounds met zacht water gedurende de zomer

Wit is een kleur die je niet kunt verbeteren door ingrijpen, maar moet vooral genetisch aanwezig zijn in de celstructuur van de schubben. En dat is waar deze Koi aan het andere eind van het spectrum zoveel vertrouwen geeft na uit de mudpound te zijn gekomen. De huid is echt wit!

Je hebt gelijk; het sumi is nog niet volledig ingekleurd, maar toch lopen de schubben rustig aan wel vol met pigment. De donkere wolken pakken zich langzaam samen en in deze context is dat zeer positief. Het is juist nog zeer stabiel. Alleen dat gegeven is ook belangrijk. Vaak zien we dat het sumi wegtrekt in de warme mudpounds met zacht water gedurende de zomer. Dat het stabiel blijft en terrein weet te veroveren op de Koi is dus al een teken van krachtig sumi dat zich niet zomaar laat verdrijven zo zou je kunnen stellen. Ook op de neus en in de borstvinnen is dat goed zichtbaar;

Schermafdruk 2017-11-15 23.49.45
De vis is bijna in Nederland en zaterdag 2 december kun je deze en vele anderen bewonderen in Jutrijp. Voor alle informatie over dit evenement check je deze op onze KoiQuestion Events Kalender.

2 en 3 december kijk en reserveerdagen Koicentrum Friesland

Ik bedenk mij ineens dat ik het nog niet eens gehad heb over de verder ontwikkeling van de Showa. De groei is natuurlijk met 10 centimeter en nu 74 met vier jaar zeer prominent. Wat je dan duidelijk ziet is dat de Koi van onderuit groeit en het patroon meer bovenop komt te liggen. Kijk maar naar de twee witte delen aan de zijkant die rechts al veel meer bovenop de Koi liggen in plaats van aan de zijkant. Ook zie je dus dat de huid witter wordt en de Koi langzaamaan volwassen wordt.

Schermafdruk 2017-11-16 10.21.31

Laat me duidelijk stellen dat deze donderende ontwikkeling van samenpakkende wolken geen garantie beidt voor de toekomst. Ik heb gene ervaring met de lijnen van Marusada en er zijn zoals achter het hoofd ook delen waar zich geen sumi bevindt. Of dit storend gaat werken als de rest helemaal inkleurt durf ik niet te zeggen, maar de ontwikkeling van de huidkwaliteit en de bouw van deze prominent met laten we ook zijn; een heerlijk Utsuri patroon is een lust voor het oog en ik hoop de vis nog eens te mogen zien over een jaar.

Tancho Showa Marusada Koi Farm ontwikkeling

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App