Koivoer-scene zou wel eens historische waarde kunnen krijgen

Niet alleen Koi dealers en liefhebbers bevinden zich momenteel in het land van de rijzende zon. Ook president Trump is te gast in Japan. Vandaag vergezelde hij minister president Shinzo Abe in een ritueel om de Koi te voeren bij het Alaska Palace in Tokyo. Op zich leuk, maar wanneer CNN en andere mainstream media headlines runnen waarbij Trump wordt weggezet als dierenmishandelaar en als disrespectvol jegens de Japanse tradities wordt het opzienbarend.

Abe

Minister-president Abe gooide eerst zijn bakje leeg, waarna Trump volgde

Marco Zegers, onze hoofdredacteur, stuurt mij het bericht door dat hij op het spoor kwam via metro.co.uk. deze stelde dat Trump gezegd was een lepeltje te voeren, maar dat hij ongeduldig werd. Andere media maken het nog veel bonter en stellen: “Trump feeds fish, winds up pouring entire box of food into Koi pond,” aldus CNN. Bloomberg White House correspondent Justin Sink twittert dat Trump en Abe de Koi middels een lepel voerden toen Trump besloot om gewoon de hele bak leeg te dumpen. The Guardian quote terloops nog even een website die vermeldt dat het overvoeren een van de meest voorkomende oorzaken is die ten grondslag liggen aan vissterfte in vijvers. Een feeding frenzy enzovoort. Al deze berichtgeving toont slecht een foto van Trump die de hele bal leeg kiepert en ook ik was genegen het bericht voor waarheid aan te nemen.

Het bleek een immense framing en overdrijving

Het zou natuurlijk een vrij ongeïnteresseerde indruk geven wanneer je een symbolisch moment zo om zeep helpt door er zo onrespectvol mee om te gaan. Het is een gebruik dat al vele decennia meegaat. Zo heeft bijvoorbeeld ook wijlen Margaret Thatcher ooit al eens aan deze vijver gestaan. De media was er stellig van overtuigd; Trump heeft een ceremonie vertrapt en als er niet iemand was die het voer weer uit de vijver zou hebben gehaald, zouden de vissen toch een zekere dood zijn gestorven. Het bleek een immense framing en overdrijving. Omdat ik aan de hand van de foto niet kon zien hoeveel vissen er in de vijver zwommen en hoe groot deze is, besloot ik even verder te zoeken zodat ik kon inschatten hoeveel er dan echt in is gegooid ten opzichte van de aanwezige Koi. Het blijkt dat het om een grote vijver gaat met ook een groot aantal Koi. Voorts volgde Trump gewoon president Abe die als eerste zijn bakje leegmaakte door de inhoud ineens in de vijver te werpen. Ook is te zien dat het voer niet een erg groot soortelijk gewicht heeft en het valt ook redelijkerwijs aan te nemen dat het voertype en de hoeveelheid die zij gekregen hebben om te voeren, niet te veel zal zijn.

Deze Koivoer-scene kon wel eens een historisch voorbeeld gaan worden in de strijd tegen Fake News. Er zijn niet eerder zulke grove overdrijvingen gedaan aan de hand van zulk weinig evidente gebeurtenissen. Als je een bericht over het voeren van de Koi al niet meer kunt vertrouwen van bronnen als CNN, The Guardian en Bloomberg, wat is er dan nog wel waar?

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Comments are closed.