Zitten mijn waterwaarden allemaal binnen de marges?

Het is een van de meest voorkomende zinnen in groepen, fora en ook in de persoonlijke gesprekken die ik voer met mensen op de diverse Koishows en ook jij zult de zinsnede in gesprek met mede hobbyisten al meermaals hebben mogen aanhoren;

“Mijn waterwaarden zijn allemaal goed”… Ik maak mensen niet graag voor leugenaar uit, maar als ik dan vraag wat de waterwaarden normaliter zijn, gedurende het verloop van een etmaal of een seizoen, dan weten velen mij niet van een antwoord te voorzien. Soms weet men wel hoe het uit de kraan komt en soms krijg je het antwoord; “ik heb een paar maanden geleden nog gemeten, toen mijn water zo groen was”.

Als je binnen deze grenzen blijft zit je safe. Maar is dit wel zo?

Yes! We testen ons water en gaan te rade bij de parameters wanneer er iets is dat niet in de haak blijkt en dat is een zeer goede gewoonte. Afwijkende waterwaarden geven direct een indicatie van wat er mogelijk aan de hand zou kunnen zijn. Iedere parameter heeft zo een veilige (numerieke) waarde waarbinnen Koi over het algemeen goed kunnen gedijen. Als je binnen deze grenzen blijft zit je safe. Maar is dit wel zo?

IMG_7249

Om een duidelijk kader te schetsen een voorbeeld van een universitair onderzoek. Hierbij werden karperachtigen geplaatst in een aquarium. de vissen werden vervolgens erg geleidelijk blootgesteld aan ammoniak, te beginnen met 0,1 naar 0,2 en langzaam oplopend tot een ammoniak van 2,0. Koi die hieraan plotseling worden blootgesteld zouden binnen een kwartier sterven, maar wanneer geleidelijk gewend, kunnen Koi dit wel aan?! Karpers hebben echt een immens aanpassingsvermogen en gaan niet zomaar liggen als de waardes in je vijver geleidelijk veranderen, maar de afwijking van wat ze gewend zijn, zal ze beslist ontregelen.

Liever een schommel boven het water dan schommelingen in je water

Terug naar de situatie in de vijver. Alhoewel de waarde van bijvoorbeeld de pH binnen de toegestane parameters scoort, kan het toch zou zijn dat de pH erg afwijkt van wat de Koi gewend is. Wanneer je weet dat normalerwijs je vijverwater een pH van 8,2 bedrijft, maar je meet nu een 6,8 dan zit je in beide gevallen in de safe zone, maar de impact op je Koi kan wel gigantisch zijn.

maar dat wil niet zeggen dat je Koi te kampen hebben met deze nieuwe omstandigheden

De logaritmische schaal van de pH leert ons namelijk dat je water namelijk tot bijna 50x zuurder is dan je Koi normaal gewend is. Je koi gaan niet meteen dood, ze hebben zoals vastgesteld in de vorige alinea een erg groot aanpassingsvermogen aan veranderende omstandigheden, maar dat wil niet zeggen dat je Koi te kampen hebben met deze nieuwe omstandigheden. Alhoewel je waarden nog steeds binnen de geaccepteerde waardes schommelen, zou ik deze eerder bestempelen als 50x zuurder dan ‘mijn waarden zijn goed’.

ph-schaal

 ➡ Wil je meer weten over de pH; lees dan dit artikel van Marco ZegersDe pH: Van accuzuur tot gootsteenontstopper

Dit verklaart het gedrag van je vissen wellicht, maar je weet dit alleen wanneer je weet wat je meet en dat weet je alleen wanneer je weet wanneer je meet. Ook in tijden dat alles oké is, is het dus aan te raden om te weten wat de gemiddelde waarden zijn in je vijver. ’s Ochtends en ’s avonds, maar ook in het voorjaar en hoog zomer. Dat kan namelijk verschillen afhankelijk van fotosynthese, jaargetijde, voergedrag en andere externe factoren. Het advies luidt dan ook je vijverwater regelmatig te meten en op te schrijven wat deze zijn onder normale omstandigheden zodat je afwijkingen in deze parameters ook kunt herkennen wanneer deze zich, zonder buitensporig, toch van invloed kunnen zijn op de gezondheid van je Koi.

➡ Bas schreef al eens een prachtige tweeluik in Jip en Janneke taal over waterwaardes; Watermanagement in een notendop

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App