Niigata Nogyosai 2017 op conto van Hisashi Hirasawa Kohaku

De Nogyosai is een der meest prestigieuze shows van Japan en daarmee de wereld. Ze wordt gehouden in de Niigata, het kloppend hart van de Koiwereld in de tijd die het meest tot de verbeelding spreekt; de ikeage oftewel herfstoogst. Alle ogen zijn dan gericht op Japan en dus is de show belangrijk voor kwekers. Dit is de Grote Kampioen, de Grand Champion;

Met dank voor het gebruik van deze excellente foto aan Johan Leurs – Koi Zanmai

Speciaal voor deze shows halen kwekers hun meest prestigieuze vissen in de week hieraan voorafgaand uit de modder. Het niveau van deze show wordt steeds intenser en namen van faam strijden er om een welgerespecteerden titel. Dit jaar is het Hisashi Hirasawa, schacho (baas) van de Marudoh Koi Farm die deze hoogste titel in de wacht sleept met een formidabele Kohaku.

Er kwamen drie stemrondes aan te pas

Alhoewel een kweker van importantie en alom bekend, won deze nog nooit deze titel. Wel de meer lokale show in Nagaoka in 2016 met dezelfde vis, maar de Nogyosai niet. Toen deed ze 94 centimeter aan de lat. Vandaag is dat maar liefst 97; ze is bezig met haar negende levensjaar.

Wanneer het je levenswerk is om Koi van kaliber te produceren op het hoogste niveau, laat dan duidelijk zijn dat je immens blij bent als je de titel uiteindelijk wint. Er kwamen drie stemrondes aan te pas met in de laatste ronde een verdeling van de 25-koppige jury van 16 tegen 9 ten faveure van de Sandan Kohaku van de Marudoh Koi Farm. Dat ze onmiskenbaar trots op deze nummer 1 notering zijn heeft ook Kim Cloet van Kim’s Koi weten vast te leggen. Deze dealer mag ook wel een beetje trots zijn, de runner-up, ook een Kohaku van Marudoh, werd als nisai aangekocht door de dealer uit Boortmeerbeek, maar is inmiddels weer eigendom van de kweker zelf;

Met dank voor het gebruik van de foto van de Grand Champion  gemaakt door Johan Leurs en Dominica Walus van Koi Zanmai 

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App