Orkaan Lan bedreigt Ikeage

Een orkaan is op rampkoers naar Japan. Het is 00:30 uur Nederlandse tijd als ik een WhatsApp bericht ontvang vanuit de Niigata met de weersvoorspelling. In Japan ontwaakt men, het is er zo’n acht uur later, met het nieuws dat een orkaan zich opmaakt om Japan er van langs te geven.

Als moeder natuur zich met de mudpounds gaat bemoeien…

De categorie 1 orkaan die omhoog trekt ten oosten van de Filipijnen, beweegt zich richting het zuiden van Japan en meteorologen verwachten dat Lan, zoals de orkaan is genoemd, de komende 24 uur verder zal aansterken tot categorie 3 alvorens deze Japan bereikt. Dat zal zondag moeten gaan gebeuren op zo’n 200 kilometer oosten van Okinawa.

het voorspelde traject en de bijbehorende categorie van orkaan Lan

Alhoewel de tyfoon verder noordwaarts langs de kust trekt en niet direct over land zo is de verwachting, zal de omvang van Lan er voor zorgen dat nagenoeg heel Japan er de risico’s en hinder van zal ondervinden doormiddel van hevige regenval, heftige rukwinden en modderstromen, aldus het meteorologisch instituut.

Niigata ligt niet in het hoogste risico gebied, maar zal het volgens meteorologen wel degelijk gaan voelen. Zuidelijke kwekers zullen het eveneens te verduren krijgen; “verwoestende winden en stortbuien” verraadt de weersvoorspelling voor maandag. Het behoeft geen uitleg dat we ten volle hopen dat de kwekers en hun mudpounds ongedeerd blijven. Als moeder natuur zich met de mudpounds gaat bemoeien en deze overstromen is dat rampzalig. Het berggebied kan door de hevige regenval ernstig onbegaanbaar worden gemaakt waardoor de ikeage ook evenzo ernstig zullen worden belemmert. Zover is het nog niet; we zien de komende 48 uur aan.

 

We houden het scherp in de gaten, maar invloed uitoefenen kun je niet. Naar verluid zou de orkaan ook weer moeten afzwakken alvorens deze Tokyo bereikt. Het blijft wel raadzaam even te kijken als je de komende dagen naar Japan zou gaan vliegen om even contact te hebben met de vliegtuigmaatschappij.

 

bron: https://www.accuweather.com/

Comments are closed.