Catawiki; leest u even mee?

Het is toch weer gelukt in Japan om een Koi voor een buitensporig bedrag onder de hamer te laten gaan. De veilingmeester op de jaarlijkse veiling bij Sakai Fish Farm, leverancier van vele Grand Champions, wist een tweejarige Kohaku af te hameren op 30.000.000 Yen. Dat is circa 227.000 euro!

In 2015 werd een Sanke geveild door dezelfde kweker voor 41 miljoen Yen, dat is meer dan 3 ton in euro‘s. Dat was echter een driejarige Koi. De tweekleur die vandaag van eigenaar wisselde is een Nisai, meet 57 centimeter en komt uit de bloedlijn ‘New Japan’. Het is een vrouwelijke Kohaku met een vijfstappen patroon, ook wel godan genoemd. Met het hoofdpatroon voluit een Maruten Godan Kohaku. En die zijn, indien voorzien van de nodige toekomstpotentie, uiterst zeldzaam en gewild. Detail; Alle veilingrecords vanaf 2010 zijn Koi met een Maruten patroon.

ook niet iedere autodealer kan een Lamborghini in de etalage zetten

Of het zo een bedrag rechtvaardigd? Dat denk ik nooit, maar zoals bij veilingen in welke categorie ook, heb je nu eenmaal altijd excessen en het zal ook in dit geval meer gaan om de symboliek om zo een bedrag uit te geven voor een Koi die men absoluut wil hebben. Zoals het ook een jaarlijkse tendens is geworden, steekt dan ook onmiddellijk de discussie de kop op over de prijzengekte. Nu is dat enerzijds terecht, maar ook niet iedere autodealer kan een Lamborghini in de etalage zetten.

Gelukkig zitten er daaronder ook voldoende Koi die wel betaalbaar zijn. Op een veiling, waar doorgaans erg hoge kwaliteit Koi worden vergeven aan de hoogste bieder, wordt het beslist uiterst moeilijk als Europese dealer om tussen het Aziatische (financiële) geweld een Koi te scoren voor een geschikt bedrag. Toch is het mogelijk; zo hebben enkele dealers uit Nederland en Belgie waaronder Interkoi Arendonk en Koi Kichi World, enkele Koi weten te betrachten, waarover later meer.

Alle veilingrecords vanaf 2010 zijn Koi met een Maruten patroon

Het oude (publieke) record voor een tweejarige Koi op een veiling stamt uit 2014; toen werd er 26 miljoen yen (180.000) euro gegeven voor een vis uit de Black Dragon bloedlijn van Momotaro. Een terechte opmerking die ook altijd wordt genoemd is; “waar zijn al die records gebleven? Wat is er van deze extravagant dure Koi geworden?” Een logische en tot de verbeelding sprekende vraag. Het antwoord moeten we je vooralsnog schuldig blijven.

Sakai Fish Farm Auction Maruten Sanke 2015

De Sanke van meer dan 3 ton.

De bovenstaande Sanke, het wereldrecord van 41 miljoen Yen, is nu vijf jaar en zou dus goed geschat meer dan 80cm moeten meten. Ik hoop en velen met mij, dat we deze of een van de andere nog eens op een Koi show mogen ontmoeten, maar ik heb er een hard hoofd in; voor nu luidt het devies aan alle dealers die naar Japan vertrekken voor de aankoop van hun vissen deze herfst; laat je niet gek maken!

Wil je meer weten over de veilinggekte en of dit het begin van het einde is; lees dan onderstaand artikel:

Zijn de uitzinnige bedragen op de Koi veiling het begin van het einde voor de hobby?

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Comments are closed.