Cursus Microscopie: Praktijk en Theorie was weer een leuke en leerzame dag

Vrijdag 29 september rijd ik om 16.00u naar het hoge noorden. Ik moet een tussenstop maken in Overlangel, om de microscopen en boekjes op te halen bij Willy van Summeren, bestuurslid van de Nishikigoi Vereniging Nederland. De rit duurt 3 uur en ik zit een beetje te balen op de weg. Het regent zo hard dat ik slecht zicht hebt en morgen moet ik immers dat hele stuk terug naar het mooie zuiden.

Meteen blijkt dat het instapniveau heel verschillend is

Om 23.00u zetten Tiebo en ik de laatste spulletjes klaar en wordt de beamer-laptop-combinatie getest. Een goede voorbereiding is het halve werk. Met een gerust hart ga ik slapen, hoewel het even duurt voordat ik in slaap val. Gezonde spanning en enthousiasme houden me wakker.

WhatsApp Image 2017-09-30 at 11.19.07

Iedereen zit er klaar voor

Om 9.15u zijn we weer op locatie en de koffiepot wordt aangezet. Alie de Boer is ook gearriveerd en biedt vandaag een helpende hand. Geleidelijk stromen de cursisten binnen en nieuwsgierig naar wat er op komt draven op deze cursus maak ik vast een praatje. Sommigen kennen elkaar van de vorige cursus: Gezondheid: Preventie, controle en diagnose van 9 september.

WhatsApp Image 2017-09-30 at 11.19.03

We beginnen met een stukje theorie

De meegenomen microscopen komen op tafel en het voorstelrondje kan beginnen. Meteen blijkt dat het instapniveau heel verschillend is.

Twee handen om de Koi goed vast te houden en met welke hand strijk je dan?

Sommigen maken al vaak afstrijkjes en voor anderen is het helemaal nieuw. Wel heeft iedereen hetzelfde doel: het welzijn van de Koi verhogen.

WhatsApp Image 2017-09-30 at 20.44.35 (1)

Ken je gereedschap

We beginnen bij de basis. Welke microscoop is wel geschikt en welke niet en wat moet er allemaal opzitten? Wat is per se nodig en wat is luxe? Het leukste komt nog en dat is de praktijk. Er zitten drie grote praktijkopdrachten in de cursus met als klap op de vuurpijl natuurlijk de vissen zelf.

een stukje slijmhuid wat gaat bewegen door de warmte van de lamp is geen Ichtyobodo

Jan heeft zes Koi meegenomen, waarvan we een afstrijkje mogen nemen.

WhatsApp Image 2017-09-30 at 15.17.31

Hier is het om te doen

Toch blijkt dan weer dat het niet meevalt. De Koi zijn niet heel groot en dat betekent dat ze heel bewegelijk en snel zijn. Uiteindelijk lukt het iedereen om een afstrijkje te maken. Er wordt ook samengewerkt, want je komt handen te kort. Twee handen om de Koi goed vast te houden en met welke hand strijk je dan?

WhatsApp Image 2017-09-30 at 20.48.26

Geconcentreerd wordt er gescand op ongewenste levende organisme

Nu is het zoeken naar parasieten. Alles wat beweegt is verdacht. Onderscheid de luchtbellen van de Trichodina en een stukje slijmhuid wat gaat bewegen door de warmte van de lamp is geen Ichtyobodo.

WhatsApp Image 2017-09-30 at 20.44.35 (2)

Examen gehaald, certificaat verdiend!

De dag eindigt met een digitaal examen. Iedereen slaagt en dan kun je toch wel zeggen dat je het certificaat helemaal verdiend hebt. De dag eindigt, maar het cursus-curriculum niet. Er wordt tijdens het napraten dan ook meteen gesproken over wie elkaar de volgende keer weer ziet. Ik ben er helaas niet bij, want in december is Joop van Tol aan de beurt. Is je interesse gewekt en wil je meer informatie of je inschrijven, klik dan hieronder op de cursus.

Zaterdag 9 december Waterkwaliteit en watersamenstelling

Zaterdag 16 december Parasieten en behandelplan

Alle cursisten, Tiebo als gastheer en Alie als helpende hand: bedankt voor de leuke dag. Het was de vele kilometers meer dan waard en ik kijk terug op een leuk weekend!

Over Marco Zegers

Marco is docent natuurkunde en scheikunde op een middelbare school onder Eindhoven. Van jongs af aan is hij geïntrigeerd door de karper en beviste ze vele uren. De koi, de koivijver en de techniek ziet hij als een boeiende mix tussen zijn hobby en zijn vak.

Comments are closed.