Zonder leucisme zouden de huidige Koi variëteiten niet bestaan

Nee het zijn geen lama’s met een telescopische nek. In Kenia zijn ze gespot, een moeder en een jonge langnek, beter bekend als giraffes. Het bekende bruin met okerkleurige patroon ontbreekt bij deze statige dieren als gevolg van leucisme. Het is dus geen albino, die ontberen ieder pigment, hebben rode ogen en zijn vaak overgevoelig voor licht. Leucisme echter, zou je nog het beste kunnen omschrijven als plaatselijk albinisme.

 

Van zwart naar wit

De Karasu (Letterlijk: Kraai)  vloeit voort als eerste Nishikigoi uit de oerkarper, Magoi geheten, en vertoont een rood/oranje, witte of okerkleurige buikpartij. Waar laatstgenoemde van geen belang is geweest in de totstandkoming van de Nishikigoi stamboom, waren de overige twee hierin essentieel. De exemplaren met een rode bast brengen ons vanuit de Asagi Magoi naar de Asagi; de witte bast staat voor een andere tak die, ontsprongen vanuit de Tetsu Magoi, de Karasulijn vertegenwoordigd, waarbij de mutatie van het plaatselijk albinisme (leucisme) steeds verder geïsoleerd werd in haar genenpoel en waaruit de verschillende evolutievormen, zijnde respectievelijk de Hajiro, Hageshiro en Yotsushiro, zijn ontstaan. Zoals de Hageshiro een voortvloeisel is vanuit de Hajiro, is de Matsukawabake een afgeleide van de Sumi Nagashi vanuit de Asagi Magoi.

Most Unique_KSG2017

Kinginrin Matsukawabake op Koi Show Goes. varieteiten zoals deze zouden zonder Leucisme niet kunnen bestaan.

Blijven

De genmutatie wordt dus doorgefokt en de variëteiten zoals wij die nu kennen zouden niet bestaan zonder leucisme. Het is dus een afwijking die erfelijk is en derhalve zou het zomaar eens kunnen dat de wereld vanaf nu altijd witte giraffes zal kennen. Giraffes hebben echter niet voor niets een bepaalde schutkleur en de witte kleur zal hen tot een makkelijke prooi maakt. Bij slangen, reptielen komt de afwijking vaak voor en zelfs bij zoogdieren en vogels is het een gebruikelijke afwijking.

Kraai met leucisme

Kraai met leucisme

Racisme is hen gelukkig wereldvreemd

Racisme
Ook voor roofdieren is het een lastig lot; zonder hun schutkleur worden zij veel eerder gespot door prooidieren. Het zou echter zomaar kunnen dat er wel nieuwe variëteiten giraffes ontstaan zoals bij Koi of aannemelijker, wit-grijze netpatronen zoals bij slangen. Witte giraffes worden wel opgenomen door de groep en niet verstoten. Racisme is hen gelukkig wereldvreemd.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App