Het is mijn laatste interview voor KoiQuestion, het interview dat al 2 jaar in de planning staat met Christiaan Eilander van Natural Aquatic. Christiaan, woonachtig in Dronten, het nieuwe Nederland uit 1962 om precies te zijn. Op 26 april 1962 vestigden zich daar de eerste inwoners. Zo ook later, véél later, Christiaan met zijn vrouw en kinderen. Hier begon hij zijn succesvolle bedrijf Natural Aquatic.

Ook hier een heerlijke bak koffie met gebak. Kijk, daar doe ik het nou voor!

 Engel: Wij kennen jou van Natural Aquatic, een bedrijf welke zich voornamelijk bezig houd met het welzijn van de Koi. Zeer kort omschreven natuurlijk, want jij doet meer dan alleen een pruttelpotje verkopen. Vertel eens wat jouw bedrijf anders maakt dan andere Koi-gerelateerde bedrijven.
Christiaan:
Ik heb jarenlang in de aquariumhandel gezeten. En daar heb ik gezien wat voor zin en onzin er te koop is. Ik ben mij daarin gaan verdiepen en heb een balans gevonden voor het water en het leven daarin. Bijvoorbeeld KH+ is geen Natriumbicarbonaat, maar het is wel iets wat de hardheid verhoogd. Alleen krijg je hierdoor een gebrek aan je Calcium en je Magnesium en Kalium. En die zijn weer belangrijk voor de Osmotische werking van de vis. Dus zoek ik naar een oplossing zoals hij er in de natuur is!
IMG_8653
Engel: Welke vragen worden jou nou het meest gesteld door je vaste klanten?
Christiaan: Red ik een goed waterklimaat met alleen maar water verversen? Op forums staat vaak dat alleen water verversen voldoende is. Ik ben van mening dat je wel water moet verversen, maar soms heb je iets meer nodig dan alleen het beste water van de wereld. En die kleine tekortkoming, dáár voorzie ik dan weer in.

Knipsel3

De altijd uitnodigende stand van Christiaan met op de voorgrond zijn veelgebruikte “pruttelpotje”

Engel: Welke vragen krijg jij nou het meest van mensen die nog nooit wat bij jou gekocht hebben, maar waar jij aan merkt dat zij toch interesse hebben?
Christiaan: Er zijn mensen die zich afvragen waarom ze iets moeten toevoegen aan het water, want zij hebben al een goed filter en dus ook schoon water. Dan zeg ik klopt, uw water is helder, maar gedemineraliseerd water is ook helder en daar kan geen vis in leven. Dus heb je ook mineralen nodig om het leven mogelijk te maken. Dus zal je af en toe iets moeten toevoegen, want een gesloten systeem zorgt er niet automatisch voor dat dit meer wordt.
IMG_8468
Engel: Wat is jouw meest verkochte product?
Christiaan: De bacteriën genaamd “Biota Complete” in zowel het kweeksysteem als de navulling. Omdat dit de manier is om die levende bacteriën toe te voegen aan je ecosysteem, ofwel jouw vijver.

Telefoon alles tot 16feb 058

Een gedeelte van de voorraad Bio Activators

Engel: Zijn al jouw producten biologisch?
Christiaan: Mijn producten zijn ecologisch verantwoord. Dat is wat anders dan biologisch. In principe is alles biologisch, echter de manier van produceren dient ecologisch te zijn! En het gebruik is zeker ecologisch, want het voegt wat toe aan het ecologisch evenwicht in de vijver.

Engel: Zijn er nog nieuwe ontwikkelingen bij jouw bedrijf?
Christiaan: Jazeker, ik ben zeer druk bezig met het op de markt te brengen van een Koivoer. Dit moet dan wel volgens mijn standaard geproduceerd worden. Dus met de kruiden welke ik belangrijk vind voor de Koi en die met succes door mij verkocht worden, deze kruiden ga ik toevoegen aan mijn Koivoer.

Daarnaast staat de ontwikkeling van nieuwe kruidenmixen niet stil, want de natuur bied prachtige dingen, welke aandacht voor de Koi verdienen.

Christiaan zegt: Ben jij wel eens naar de tuinen van A.Vogel geweest?

Ik zeg: nee nog nooit. En nou ga jij mij toch niet vertellen dat deze de moeite waard zijn en vlak bij jou om de hoek liggen? Christiaan zegt, jawel een klein kwartiertje rijden bij mij vandaan dus als je zin hebt om mee te gaan, dan kun je eens zien wat een groot deel van mijn inspiratiebron is.
IMG_8643
De foto’s welke ik genomen heb liegen er niet om, het waren echt de tuinen van A.Vogel, de man die wij allemaal wel kennen van de blauwe flesjes met bijvoorbeeld Echinaforce. Wanneer je ooit eens in de buurt van Elburg bent, dan verdient deze oase toch ook wel een bezoekje! De tuinen liggen in Het Harde en dat is echt om de hoek daar.
IMG_8642

IMG_8646

Eetbare bloemen.

IMG_8644

IMG_8650

IMG_8648

Na deze leuke dag bij Christiaan moest ik toch weer naar het lommerrijke IJmuiden afreizen. Christiaan bedankt voor de les en de gezellige dag. En tot snel ziens op een Koishow!

Zoals ik al in mijn inleiding schreef, is dit mijn laatste interview en daarmee ook mijn laatste blog welke ik schrijf voor KoiQuestion. Ik heb een fantastische tijd gehad met de dames en heren van KoiQuestion, maar zoals aan alles een eind komt, komt er dus ook een einde aan mijn tijd bij KoiQuestion. Lieve lezers, bedankt voor het lezen van mijn blogs en de vele positieve reacties welke ik de afgelopen 7 jaar heb mogen ontvangen. Het ga jullie goed en wellicht zien wij elkaar wel eens op een show.
Dames en heren van KoiQuestion bedankt voor de fijne tijd.

Comments are closed.