Interview met Mike van Zijl

Het was een zeer regenachtige morgen, wat zeg ik, ik kreeg af en toe het idee dat ik beter een ark had kunnen kopen in plaats van mijn Prius. Maar ja het is voor KoiQuestion, dus dan kijk je niet op een druppel water meer of minder. Waar ging ik naar toe? Naar Almere. Wat is er dan in Almere? Daar is het kantoor en distributie centrum NEDKOI zoals het bedrijf van Mike van Zijl heet, ofwel Probites. Ik weet nou werkelijk niet welke eerst geschreven moet want Mike en Probites is eigenlijk één! Mike kwam net aan op het moment dat ik ook arriveerde, dus eerst koffie met ….. ja hoor appelgebak met heerlijke slagroom over het gehele gebakje heen, hmmmm. Al pratende kwam ik toch aan het interview toe.

Een Koi is een 4-seizoenen-dier en daarom moet hun voer ook afgestemd zijn op deze seizoenen

Engel: Mike er zijn veel, wat zeg ik ontzettend veel voermerken en allemaal beloven zij dat voer van producent A of B en ga zo maar door, het beste is. Wat onderscheidt jou van de meeste Koivoer-producenten.
Mike: Het is eigenlijk een klein stukje geschiedenis. Toen wij op de Koivoermarkt kwamen was er alleen kleur- en all season voer en verder was er niets. Dat voldoet nooit aan de werkelijke voedingsbehoefte van Koi. Je moet namelijk altijd naar de natuur kijken. Een Koi is een 4-seizoenen-dier en daarom moet hun voer ook afgestemd zijn op deze seizoenen. Dat was ons uitgangspunt als voerproducent.
IMG_8637

Wij kopen dus geen voer van een grote fabriek maar ontwikkelen zelf recepturen. Dat is het voer wat wij nu op de markt hebben. Daarbij, wat ik zeer belangrijk vind, is dat er zo weinig mogelijk suiker in het voer zit. Dit bereik je door gebruik te maken van hoogwaardige langzame koolhydraten. Immers in het water vindt een Koi geen suikers of koolhydraten. Koolhydraten bestaan namelijk uit zetmeel en suikers. Wij zetten ook precies op de verpakking wat er in zit. Dit kun je controleren op onze site.

Engel: Sommigen producenten beloven zelfs dat wanneer je het voer van hen gebruikt er geen parasieten op de huid van de Koi kruipen. Ikzelf geloof wel dat wanneer jouw Koi in het juiste water zit en goed voer krijgt de kans op parasieten klein is. Maar niet wanneer je Koi parasieten heeft dat het maar even opgelost wordt met een kilootje wondervoer en weg zijn de parasieten. Hoe zie jij dit?
Mike: Dat is ook klinkklare onzin! Goed voer en goed water zijn de belangrijkste zaken die zorgen dat Koi hun eigen afweersysteem op peil kunnen houden. Dat houdt parasieten onder controle. Het kan natuurlijk nooit zo zijn dat alleen voer je Koi vrij houdt van parasieten. Maar met goed voer zal jouw Koi sterker en gezonder zijn. En een goede slijmhuid zorgt voor voldoende bescherming.
IMG_8635 (2)

Engel: Zit er in jouw voer ook dierlijk eiwit, bijvoorbeeld van kippen of varkens?
Mike: Nee, niet van warmbloedige oorsprong, wel aquatische eiwitten. De Netto Eiwit Benutting (NEB) is hiervan veel hoger en dit is zeer belangrijk voor de ontwikkeling en groei van Koi. Ik zou niet willen dat ik voer verkoop waar per ongeluk toch nog een stukje eiwit van een BSE koe in zit. (Mike trekt een gezicht of hij het zelf eten moet). Eiwitten van warmbloedige dieren worden slecht verteerd door koi. Ze komen onder water toch ook geen kip of varken tegen?

Engel: Hoeveel soorten voer heb jij? Ik vraag dit omdat ik mij nog wel eens verbaas over de grote hoeveelheid verschillende soorten in het aanbod van de producenten in Koivoer. Ik bedoel er zijn erbij die zelfs wintervoer verkopen, terwijl Koi stoppen met eten in de winter beneden een temperatuur van 6 ⁰C.
Mike: Zoals ik al eerder zei, is een Koi een 4-seizoenen-dier. Zo hebben we voorjaarsvoer wat geschikt is voor watertemperaturen van 10 tot 15 ⁰C. En omgekeerd in het najaar van 15 tot 10 ⁰C. Beneden de 10 ⁰C verandert het metabolisme van Koi, en kunnen ze tot 6 ⁰C nog wat voedsel verteren. Omdat onze winters erg lang duren is het noodzakelijk dat Koi goed en zo lang mogelijk kunnen blijven eten voor de winterstop. In ons wintervoer zit bijvoorbeeld Glucosamine, een stof welke zeer belangrijk voor de Koi is omdat dit een aquatische ontstekingsremmer is.

… een laag suikergehalte en een hoog Netto Eiwit Benutting

Daarnaast hebben wij zomervoer ofwel voer dat vanaf 15 ⁰C en hoger gevoerd kan worden. Het metabolisme van Koi is dan optimaal, waardoor het voer goed kan worden omgezet in groei. Lees ook eens op onze site alles over wintervoer. Wij hebben ook nog een kleurvoer, want er zijn wel eens Koi die wat extra kleurondersteunende stoffen kunnen gebruiken. Hoewel ik wel vind dat de Koi het zelf doen moet. Je moet het niet zien als een voer welke alle kleuren verbeterd. Dit voer moet je ook niet de hele zomer geven, maar gedurende een korte periode.
Ook hebben wij Summer-Mix. Dit bestaat uit 70% Summer en 30% Color-Boost. Hiermee heb je wat extra kleurondersteuning en kun je zoals de naam al aangeeft de hele zomer doorvoeren.

Als klap op de vuurpijl hebben wij ProBites Recovery wat gebruikt moet/kan worden nadat je een kuur hebt gehad tegen parasieten, ook bij transportstress etc. Dit is goed te gebruiken, maar niet langer dan het moment dat je ziet dat de Koi weer hersteld is en beter begint te eten.

IMG_8641

Een gedeelte van het distributicentrum van Probites

Engel: Wat vind jij jullie beste voer?

Mike: Dat is moeilijk zo te zeggen. Alle soorten ProBites hebben zo hun specifieke eigenschappen.
In bijna al ons voer zit de Chlorella alg, zijn de suikergehaltes heel erg laag en is de Netto Eiwit Benutting hoog. Chlorella zorgt voor een goede weerstand van Koi en ondersteunt de opname van de voedingstoffen. Onze Probites-Chlorella bevat het meeste Chlorella en dit is een zeer krachtig groeivoer.

IMG_8640

Ondanks dat Mike dit niet meer doet wist hij nog zeer kundig te manouvreren met de heftruk

Engel: Waarom ben jij Koivoer gaan produceren, is dit omdat je zelf Koi hebt of kwam dit op jouw pad?
Mike: Ik heb uiteraard zelf ook Koi, want anders heb je ook de liefde niet om goed voer te maken. Dan gaat het alleen maar om de winst. Mijn vijver is rond de 50 m³ en ik schrok ervan wat er 12 jaar geleden op de markt was. Mooie plaatjes op de verpakking met enkele interessante Japanse tekens moesten de klant overhalen om het product te kopen. En op de zakken allerlei beloftes zonder ook maar op de inhoud in te gaan.
Dat moest beter en ook de kwaliteit moest beter, mijn streven was:
* Mijn voer mag het vijverwater niet verkleuren.
* De pellets mogen de vijver en het filter niet onnodig belasten.
* Bij een normaal voerpatroon mag er nauwelijks tot geen schuimvorming in de vijver ontstaan.
* De pellets mogen niet snel uiteen vallen.
* Het moet een open structuur hebben die de aantrekkelijkheid van het voer verhoogt.
* Het moet afgestemd zijn op de verschillende watertemperaturen in de vijver en de voedingsbehoefte van Koi bij deze temperaturen.
Dit was nog even een uitdaging maar inmiddels hebben wij al 12 jaar een kwaliteitsvoer in de markt gezet die weinig reclame nodig heeft. Kwaliteit bewijst zichzelf. Dat is ons motto.

Na deze les van een gepassioneerde voerproducent waaruit blijkt dat het voer bij hem niet zomaar Koivoer is, maar voer met een natuurlijke toevoeging die er voor zorgt dat het welzijn van de Koi voorop staat zonder concessie te doen aan houdbaarheid en kwaliteit. Ik vertrok weer naar het lommerrijke IJmuiden, de regen in ruitenwissers op supersnel. Bedankt Mike, het was leerzaam en gezellig.

Comments are closed.