Cover_KW71
We zitten inmiddels in september. De dagen vliegen voorbij! Ik heb het gevoel alsof het ook steeds sneller gaat. De zomer was niet echt overdreven geweldig, dus ik hoop dat we deze maand en ook in oktober nog volop warme dagen krijgen zodat we nog zo lang mogelijk kunnen genieten van onze gevinde vriendjes. Laat de eindsprint van de zomer maar komen dus! Voor je het weet ligt de overkapping weer op de vijver, zijn de temperaturen gedaald en kunnen de schaatsen weer uit het vet gehaald worden.

Bij het verschijnen van dit magazine kunnen we stellen dat het koiseizoen ten einde is. Temperaturen gaan omlaag en ook de koishows in en rondom Nederland zijn achter de rug. Voor ons was de afsluiter op Arcen, lees hier elders in het magazine meer over. Ondanks dat we weer op een aantal shows aanwezig waren heeft het toch een dubbel gevoel bij me. Dit komt omdat onze eigen show dit jaar niet heeft plaats kunnen vinden door diverse omstandigheden. Of er volgend jaar wel weer een koishow zal zijn van ons, daar is nog geen zinnig woord over te zeggen. Op koigebied wil ik 2017 snel gaan vergeten, nog een paar maanden doorbijten en hopelijk in 2018 weer een mooie en nieuwe start van het koiseizoen

Er is uiteraard ook goed nieuws! De fabriek Koi Wijzer draait op volle toeren! Ook ditmaal is het de redacteuren van dit magazine gelukt om weer een artikel aan te leveren over de meest uiteenlopende onderwerpen. Mijn streven om de variatie in onderwerpen hoog te houden is ook ditmaal gelukt. En daar ben ik enorm content over.
Naast het al eerder genoemd weekend op Arcen lees je hier een tweetal artikelen over een vijverbezoek van een hobbyist. Twee totaal verschillende hobbyisten en ook beiden een totaal andere vijver. Leuk om te lezen en zeker ook heel leerzaam, want je kan veel leren van je medehobbyisten. En over leerzaam gesproken…Joop van Tol heeft een uitgebreid artikel geschreven over patroonsoorten; hoe te herkennen en hoe je daarmee de juiste variëteit kunt bepalen. De rubriek Koi & Variëteiten wordt aangevuld met een artikel over sanke. Een 5tal Sanke worden onder de loep genomen en daaruit gaat blijken welke Koi het in zich heeft om uit te gaan groeien tot een jumbo Koi.
Om de kennis van onze lezers nog wat verder op te krikken zijn er een tweetal artikelen te lezen van de Adviesgroep Koi en Vijver. Hierin worden een aantal leerzame punten besproken waar je zeker iets van kan opsteken. En omdat de herfst steeds dichterbij komt worden er enkele tips gegeven om goed voorbereid dat seizoen in te gaan.
Een minder leuk artikel, maar het hoort er helaas ook bij, komt uit de medische hoek. Ditmaal worden de bacteriën besproken die infectieuze ziektes kunnen veroorzaken. Gelukkig wordt er ook verteld hoe dit te voorkomen is en hoe dit behandeld kan worden. Wat vanzelfsprekend, althans…dit zou vanzelfsprekend moeten zijn, altijd gebeurt in overleg met of door een koidokter.

Verder zijn er uiteraard ook de vaste series weer te lezen. Erik heeft een boeiend artikel over bonsai. Nemen we de libellen, waterjuffers en muggen onder de loep in ‘Beestjes in en om de vijver’ en starten we met een nieuwe serie: ‘Het kloppend hart van een koivijver’ waarin het filtersysteem wordt besproken. Stuk voor stuk leuke artikelen voorzien van prachtige foto’s. En we zijn ook weer op pad geweest om een adverteerder in het zonnetje te zetten, ditmaal was het de beurt aan Himitsu Garden & Pond.

Ondanks dat ik een prachtige groep met schrijvers heb waar ik geregeld een beroep op kan doen, hebben we altijd ruimte voor vers bloed. Nogmaals, de fabriek Koi Wijzer draait maar het spreekwoord ‘vele handen maken licht werk’ is er zeker één om toe te passen. Mocht je je dus geroepen voelen en het leuk vinden om eens een artikel te schrijven, neem dan contact met me op! Uiteraard over koi-gerelateerde onderwerpen, maar dit spreekt voor zich. Stuur me dan een e-mail en we gaan er samen wat moois van maken:  barry@koi2000.nl
Geniet nog van het weer, je vijver en je Koi en heel veel leesplezier gewenst!

Barry den Ouden,
Hoofdredacteur Koi Wijzer

U kunt deze preview, en alle vorige previews terugvinden op onze website: www.koi2000.nl/magazine/previews/

Het kloppend hart van een koivijver – deel 1

Het kloppend hart van een koivijver is uiteraard het filterinstallatie. Waar je bij natuur- en siervijvers prima uit de voeten kunt zonder filter, is dit bij een koivijver haast niet voor te stellen. Je wilt immers dat je gevinde vriendjes zich prettig voelen in de vijver waar de waterkwaliteit op orde is. Daarnaast wil je ze ook graag kunnen zien zwemmen, dus is enige filtratie geen overbodige luxe. De keuze in filterinstallaties is enorm en ze hebben elk hun specifieke eigenschappen en voor- en nadelen. Middels een aantal artikelen worden de meest gebruikte mogelijkheden besproken.

artikel1_1
artikel1_2

De zoektocht naar Jumbo sanke

De Kohaku is ongetwijfeld de meest populaire Koi door de eenvoud van 2 kleuren. Maar die eenvoud maakt ook dat de eisen die aan Kohaku worden gesteld extreem hoog zijn en dat het kweken van een Grand Champion Kohaku lastig is. Nog moeilijker dan het kweken van Kohaku is echter het kweken van een goede kwaliteit Sanke. Niet voor niks is de uitdrukking: “Een Sanke kweker zal altijd arm sterven”. Het is namelijk ontzettend moeilijk om een Sanke te kweken met en een mooi Kohaku patroon én zeer goed geplaatst sumi. Als u ook een Sanke van hoge kwaliteit zoekt die extreem groot kan worden, dan zou dit artikel wel eens heel interessant voor u kunnen zijn!

artikel2_1

artikel2_2

Herfst

Een artikel over de herfst en de impact daarvan op onze Koi en koivijvers. In juli nog hoog zomer met zelfs temperaturen boven de 30 graden, zal het jullie niet vreemd over komen als ik zeg dat ik nog niet echt bezig was met de herfst. Maar de herfst is dichterbij als dat ik in eerste instantie besefte. Officieel begint de herfst op 21 september en eindigt op 20 december terwijl de klimatologische herfst al begint op 1 september en duurt t/m 30 november. Maar ongeacht de datum hebben deze perioden één ding gemeen; verandering! Hoe ga je hiermee om? Dit leest u in dit artikel van Bas van Tooren.

artikel3_1
artikel3_2

De vijver van Leo en El van der Ven

Een mooi verhaal over een koikichi fan. Kichi is het Japanse woord voor gek. Dus koikichi betekent niets anders dan koigek. Een kijkje in de keuken bij deze hobbyist waarin ook uitgebreid wordt teruggeblikt naar het ontstaan van de hobby. Hoe de hobby, zoals bij meerdere hobbyisten, ontstaat met vallen en opstaan. Boeiend verhaal voorzien ook van mooie foto’s.

artikel4_1
artikel4_2

Infectieuze ziekten – deel 2 (bacteriën)

Bacteriën zijn ééncellige organismen zonder kern. Hun vorm is bolvormig, staafvormig, kommavormig of spiraalvormig. Er bestaan twee groepen bacteriën. De grampositieve bacteriën behouden hun jodiumkleur na spoeling met alcohol, terwijl de gramnegatieve bacteriën hun kleur weer loslaten. De overgrote meerderheid van de bacteriën die voorkomen bij vissen zijn onschadelijk. Vele bacteriën (vb. nitrificerende bacteriën) zijn zelfs nuttig en noodzakelijk voor een gezonde vis. Daarnaast zijn er toch verschillende, meestal gramnegatieve, bacteriën die kwaadaardig kunnen zijn. Hoe je hier mee om moet gaan om dit te voorkomen en/of te verhelpen kun je uitgebreid lezen in dit artikel.
artikel5_1
artikel5_2

Patroonsoorten

Mogelijk heeft u er nog niet zo bij stil gestaan en vindt het bepalen van een variëteit plaats op basis van een aantal onbewuste processen in uw hoofd, maar het is interessant om eens na te denken over wat nu precies bepaalt hoe we aan een Koi een variëteitsnaam toekennen. Door dit in een artikel te beschrijven helpt dat mijns inziens om de beginnende hobbyist zich de variëteitsnamen sneller en meer gestructureerd eigen te maken. Natuurlijk is het in één artikel onmogelijk alle regeltjes en ezelsbruggetjes aanreiken waardoor u na een half uurtje studeren alle ongeveer 200 variëteiten kunt benoemen, maar een solide basis is nooit weg…
artikel6_1
artikel6_2

Series NavigatiePreview Koi Wijzer 74 >>

Comments are closed.