Review van drie universele smartphonecamera-adapters op elke microscoop!

Werken met een microscoop vinden sommige hobbyisten lastig. Sommigen denken dat wanneer een microscoop een schermpje zou hebben het gebruik makkelijker zou zijn. Paar jaar geleden, toen ik voor het eerst cursus gaf aan Koihobbyisten, vertelde ik erbij dat een schermpje totaal niet wenselijk was. Techniek staat niet stil, zeker op dit gebied en ik moet die mening herzien, of in ieder geval nuanceren.

De reden waarom ik schermpjes afraadde was omdat de autofocus een beetje digitaal van slag werd bij de beweging van parasieten of waterstroompjes. Het apparaat was dan constant bezig met scherpstellen en tijdens dit automatiseringsproces heb je onscherp beeld.

Scherpstellen doe je via de oculairen, anderen kijken mee op het scherm

Echter inmiddels zie ik bij koidealers en koidoktoren ook steeds meer schermpjes gekoppeld aan microscopen. In diverse laboratoria staan ook microscopen met daaraan beeldschermen gekoppeld. Laat ik voorop stellen dat dit microscopen zijn met oculairen plus daaraan extra gekoppeld een beeldscherm. Scherpstellen wordt, bij voorkeur, nog steeds gedaan door het menselijk oog, handmatig. Anderen kunnen meekijken en beoordelen op het scherm. Tevens heb je het voordeel dat je het digitaal kunt opslaan. Zulke microscopen noemen we een trinoculair. Dat betekent dat je twee oculairen hebt om het preparaat mee te bekijken en een derde “oog” voor een camera-aansluiting. Voor een hobbyist een (te) dure aanschaf.

Model 1 2 en 3

model 1                      model 2                      model 3

Maar goed, er zijn mogelijkheden. De vraag is groot, dus de handel verzint een oplossing. Een zeer leuke oplossing is de telefoonadapter. Immers hebben smartphones allemaal camera’s en die heb je meestal bij de hand. Een foto maken zonder zo’n adapter is niet te doen. De universele telefoonadapters bieden uitkomst en zijn er in verschillende prijsklassen. Ik heb drie verschillende weten te bemachtigen, die ik hier wil reviewen. Voordat ik ze één voor één beoordeel wil ik erbij vermelden dat het zeer wenselijk blijft om eerst scherp te stellen zonder zo’n adapter en daarna pas je telefoon te gebruiken. Ook is het beter om even in de instellingen van je telefoon autofocus uit te zetten (scherpstelling à handmatig of oneindig), voordat je telefoon van de wap raakt!

telefoon instellingen

Links Adriod, rechts Iphone: Zet je autofocus uit!

Model 1:

Deze universele telefoonadapter kocht ik voor minder dan tien euro. Het plastic gehalte is erg hoog en dat maakt het wel een beetje gammel. Maar het belangrijkste is dat hij wel zijn werk doet. Als je er een beetje handig in wordt heb je snel je preparaat in beeld. De rubberen ring om je oculair vast te houden en te klemmen is goed bedacht, door de producent. Met een soort dubbelzijdige tape plak je hem vast aan je telefoon. Ik heb de adapter nu 2 jaar en dat werkt nog naar behoren. Hoe lang het nog plakt kan ik nog niet voorspellen.

model 1

Model 1: Het oculair wordt geklemd met een rubberen onderdeel in een plastic houder

Model 1 op de mic

Model 1 op een microscoop geklemd

model 1 vergroting 40x

Model 1: Een vergroting van 40x

Model 2:

Twee keer zo duur als adapter model 1 en dat merk je meteen. Er zijn metalen onderdelen gebruikt en dat maakt het een stuk stabieler. Toch vind ik het “mikken” lastiger als bij model 1. Het duurt langer voordat ik het preparaat in beeld hebt. Als het eenmaal in beeld is, voelt het wel degelijker en stabieler aan. Je kan er mooie foto’s en filmpjes mee maken.

model 2

Model 2: Het oculair wordt geklemd in een degelijke houder

model 2 op de mic

Model 2 op een microscoop geklemd

model 2 vergroting 40x

Model 2: Een vergroting van 40x

Model 3:

Dit zou ik toch meer een professionele universele adapter willen noemen. De eerste keer dat ik hem uit de doos haalde schrok ik van alle onderdelen en moest ik het allemaal even bestuderen voordat ik snapte hoe het werkte. Maar het beeld is veel beter als bij model 1 en 2. Daarnaast is er nog een voordeel; leg hem een maand in de kast en je hoeft niks opnieuw in te stellen, binnen enkele seconden zit hij weer net zo stabiel op je microscoop. De prijs is ook anders dan de andere twee modellen en lag op maar liefst €151,-

model 3

Model 3: Het oculair wordt vast gedraaid in een metalen cirkel

Model 3 op de mic

Model 3 op een microscoop geklemd

Model 3 vergroting 40x

Model 1: Een vergroting van 40x

Wil je meer weten over het gebruik van een microscoop. Zaterdag 30 september wordt er een cursus gegeven met betrekking tot microscopie en de Koihobby. Lees hier meer erover

De gebruikte telefoon is een Nokia 735 met een 5 MP camera.
De microscoop is een Olympus CH.
Het preparaat is een dwarsdoorsnede van een orgaan van een rat.

Over Marco Zegers

Marco is docent natuurkunde en scheikunde op een middelbare school onder Eindhoven. Van jongs af aan is hij geïntrigeerd door de karper en beviste ze vele uren. De koi, de koivijver en de techniek ziet hij als een boeiende mix tussen zijn hobby en zijn vak.

Comments are closed.