Vandaag ga ik op uitnodiging van Bart Mulder in het landelijk en lommerrijk gelegen Hipollytushoef op de koffie om jullie zijn vijver te laten zien. Wat ik niet wist, is dat ik met een hobbyist te maken kreeg die zijn zaken zeer degelijk en wel doordacht aanpakt. Bart houdt niet van half werk. Sterker nog, Bart is een perfectionist. Een man die niet van Haarlemmerdijkies houdt en recht door zee is, iets wat ik wel een zeer prettige eigenschap vind!

Dus aan de koffie met dit keer een heerlijke stroopwafel, ik snap nog steeds niet dat ik zo slank blijf met al die koek en gebak.

IMG_8533

Bart trots in zijn goed verzorgde tuin

 

Engel: hoeveel kuub is jouw vijver en welke versie is dit?
Bart: 32 m³ en met mijn plantenfilter erbij 36 m³, en echt waar dit is mijn eerste vijver!
IMG_8535
IMG_8536
Engel: Hoe filter jij en wie heeft jouw filter geleverd?
Bart: Trommelfilter met een bewegend bed, deze heb ik zelf gemaakt. Ik ben RVS lasser dus dat was niet echt een grote uitdaging. Ik heb voorheen ook op booreilanden gelast en dan leer je wel te improviseren. Moet er wel bij zeggen dat ik eerst heb leren tekenen op de computer voor ik ook maar 1 cm gelast had aan het filter. Het moet goed en het liefst in één keer.
IMG_8537

Een filterput zoals hij eruit hoort te zien, dak en deur worden over enkele weken geplaatst!
IMG_8538
IMG_8540
IMG_8541
IMG_8542
Engel: Hoeveel Koi zwemmen er in jouw vijver, en wat is de grootste en wat is jouw lievelingsKoi?
Bart: 24 Koi, mijn grootste is 55 cm, ja mijn lievelingsKoi dat is waarschijnlijk een ghost en die noemen wij Boef.
IMG_8545
Engel: Welke Koi ontbreekt er nog in jouw vijver?
Bart: Eigenlijk niet eentje, ik ben wel blij en tevreden met het huidige bestand. Hoewel een aparte Showa met een rode stip op zijn kop met een dubbele bliksemschicht er door, maar ja……….
IMG_8548
Engel: Vindt jouw vrouw het ook leuk dat jij een Koivijver hebt?
Bart: Ja zeker. Zijn vrouw Daniëlle zit erbij en voegt hieraan toe: ik vind het een genot om naar te kijken. Het geeft mij rust. Daarnaast de Koishows vind ik ook wel leuk om te bezoeken.
IMG_8551
Engel: Hoe lang vijver jij al en hoe heeft dit virus toegeslagen?
Bart: Twee zomers dus eigenlijk één jaar, ik zal je vertellen hoe het kwam; Het was een mooie zomerse dag en zo rond kwart voor één en ik en mijn collega’s die roken net als ik ook, dus het was weer eens tijd voor een sigaretje.
Een collega zei; ik heb een kleine Koikarper gevangen. En mijn andere collega zei mijn vader heeft een Koivijver. Waarop ik zei; Koi en tattoo’s en al dat rare volk ik heb er niks mee.
Maar toen ik thuis kwam van mijn werk dacht ik, ik ga even op google kijken wat dat nou eigenlijk inhoud. Ik werd meteen gegrepen door de hele Koiwereld. De volgende dag begon ik meteen te meten of ik wel een vijver kwijt kon. Toch heb ik mij eerst nog twee jaar ingelezen. Dus zo is het gekomen!
IMG_8552
Engel: Wat was jouw eerste Koi en waar heb je die gekocht?
Bart: Een Mizuho Ogon van 25 cm. Die heb ik van mijn vrouw Daniëlle gehad. Zij heeft hem bij een dierenwinkel gekocht.
IMG_8554

Een ruime schuur waar de quarantaine bak staat, welke nu als opgroeibak dienst doet. De RVS ketel daar heeft Bart zijn filtermedium in gedaan om zo binnen een week een goede bacterielaag op zijn bewegendbed materiaal te verkrijgen. uiteraard was de ketel verwarmd.
Engel: Ben je al eens in Japan geweest en hoe vond je dat?
Bart: Nee maar ik wil wel binnen een jaar of drie echt heen daarnaar toe. Het lijkt mij echt geweldig.

Na deze laatste vraag verlaat ik zijn paradijselijke tuin om weer huiswaarts te keren, met een klein omweggetje langs WisiKoi, want Julianadorp ligt maar 12 minuten van Hippolytushoef af!
Bart en Daniëlle bedankt voor de gastvrijheid en dat ik in jullie paradijsje mocht rondstappen.

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App