Het Doeplein van de 25e Holland Koi Show 2017

Na de vele enthousiaste geluiden die wij hoorden over de voorgaande edities van het Doeplein, zijn we dit jaar weer verder gegaan met het toevoegen van nieuwe items om de interactie nog verder te verhogen. De lijst bedrijven en hobbyisten die belangeloos medewerking aan dit initiatief willen verlenen lijkt alsmaar te blijven groeien. Ook deze versie van het Doeplein was weer volledig anders ingedeeld dan vorig jaar. Zo blijven we verrassen. Het kostte Bas van der Hulst van KoiQuestion en mij, Ruud Besems namens de N.V.N. wederom vele vrije avonden, zaterdag en hoofdbrekens maar de enthousiaste reacties laten je dat al weer snel vergeten.

IMG_0677

Het Doeplein: een gemoedelijke ontvangst tijdens de Jubileumeditie van de Holland Koi Show

IMG_0681

IMG_0745

We hadden af en toe wat verstopping omdat al die eigenwijze eendjes zo nodig tegelijkertijd door het zelfde airlift traject wilden.

De badeendjes airliftbaan liep na wat modificaties vele malen beter dan vorig jaar. Overigens was het traject dat de eendjes aflegden minstens tweemaal zo lang als vorig jaar. Het was een flinke klus om alle leidingen goed waterpas te krijgen en op veilige wijze in de nok van het Doeplein te hangen. We hadden af en toe wat verstopping omdat al die eigenwijze eendjes zo nodig tegelijkertijd door het zelfde airlift traject wilden.

De flow bleek echter ruimschoots voldoende. Gelukkig hadden we Gerard de Greef in het Doeplein die met zijn “2 meter” lange armen de eendjes af en toe een zetje gaf.
Met deze opstelling tonen we op eenvoudige wijze aan dat je met een relatief lage investering en laag verbruik een heleboel flow kunt bewerkstelligen. De kinderen, klein en groot, die verbaast naar de eendjes in de baan keken, konden deze editie het airlift concept ook in het klein bekijken. Óók in het klein inderdaad, we hadden dit jaar namelijk een nieuwe watertafel waar men kon spelen met airlifts. De tafel bevatte 4 verschillende trajecten in 2 diameters. Door de stroming werden felgekleurde balletjes door de trajecten gespoten. Er werd enthousiast meegespeeld door de kids terwijl Maurice Kempers de, veelal Papa’s, uitlegde hoe het principe werkte.

IMG_0634

De mini-airliftbaan

Wilt u misschien op de foto?!

Vlak voordat je het showterrein op liep werd je aangesproken door één van onze lieftallige promogirls. “Wilt u misschien op de foto, bij een Japanse bezienswaardigheid”? vele bezoekers gingen voor het greenscreen op de foto en maakten daarmee een blijvende herinnering aan het bezoek aan de 25e Holland Koi Show.

Nederkoi wist in samenwerking met Secret Gardens het prachtige fotodoek, waar Bas een aantal jaar geleden de foto voor maakte, weer door te trekken het plein op. Door het slim plaatsen van bomen en “tuinpartijen” kwam het fotodoek tot leven en leek het alsof je echt tot het oneindige de tuin in kon kijken. Ook de showvijver was weer prachtig aangekleed, wie zou er niet zo’n tuin willen hebben? De hoeveelheid werk en planten/bomen die door Ton en zijn mannen verplaatst was wederom onvoorstelbaar, 4 man hebben 2 dagen lopen sjouwen om alles op zijn plek te krijgen.

IMG_0685

IMG_0697

De schitterende aankleding van het Doeplein door de firma Nederkoi en Secret Gardens

We hadden tijdens de jubileumeditie van de show een aantal leuke creatieve primeurs op het Doeplein. Zo liet Gregor Meyer (bekend van de airbrush-kunstwerken) de Grand Champion namaken van chocolade. Deze werd op het podium tijdens de prijsuitreiking overhandigd, net als een Showa van chocolade die aangeboden werd aan Louis Vanreusel die afscheid nam als jurylid. Louis gaat van zijn welverdiende pensioen genieten.

Door het slim plaatsen van bomen en “tuinpartijen” kwam het fotodoek tot leven

Een tweede primeur brachten Marja Emmelot en Ab Doves van www.koitafelmozaiek.nl, zij maken mozaïek plateaus en tuintafels. Deze kunstwerken maken zij op verzoek, jouw eigen Koi kan dus ook hierop in mozaïek verwerkt worden! Om te laten zien hoe mooi dat kan, maakten zij tijdens de show een plateau van de Mature Champion.

IMG_0635

Marja Emmelot en Ab Doves van www.koitafelmozaiek.nl maken mozaïek plateaus en tuintafels

Tot slot was ook Koi Cultur van de partij en zij beschilderden maar liefst twee 3-dimensionale koi. Een “replica” van zowel de Supreme Champion als de Grand Champion B werden na geschilderd. Schitterende exclusieve extra prijzen voor de deelnemers aan de wedstrijd dus!

IMG_0632

Een “replica” van zowel de Supreme Champion als de Grand Champion B werden na geschilderd.

IMG_0633

De laatste primeur was het Japanse Sprookjesbos. In het hoekje van het Doeplein werd een rustgevende plek gecreëerd. In deze oase van rust verteld Gerard, van “een verhaal van Gerard” prachtige Japanse sprookjes, sages en legendes. We hebben vele bezoekers even zien uitrusten in het Sprookjesbos, terwijl zijn geconcentreerd luisterden naar de prachtige verhalen van Gerard.

IMG_0631

Marlies en Peter van Enjoy life, enjoy Koi Woodburning Art, Doeplein-sympathisanten van het eerste uur, waren ook weer van de partij om hun creativiteit tentoon te spreiden.

Bas en ik hebben het Doeplein natuurlijk niet samen geregeld, gelukkig hadden wij veel hulp van de onderstaande bedrijven, overige organisaties en niet te vergeten de vrijwilligers van KoiQuestion en de N.V.N. Zonder hen hadden wij het niet kunnen realiseren.

Namens KoiQuestion en de N.V.N. willen Bas en ik de onderstaande “sympathisanten van het Doeplein” bedanken voor hun enthousiaste medewerking:

• Nederkoi & Secret Gardens, voor het aanleggen van onze prachtige Japanse Tuinen en waterpartij aan en het verzorgen van de demostraties in het Bonsai knippen
• Profidrum, voor het leveren van een volledig functioneel en transparant Profidrum Combi Bio filter
• Gregor Meyer, die ook dit jaar weer de Grand Champion en nog een adembenemende showa van Chocolade beschikbaar stelde. Zijn dochters, Larissa en Coline hebben een heleboel kindjes voorzien van superstoere tijdelijke (koi) tatoeages.
• Marlice Veenendaal, voor het ter plaatse maken van diverse in hout gebrandde koischilderijen en sleutelhangers in de vorm van klompjes
• A2Koi voor het ter beschikking stellen van de koi in de showvijver van het Doeplein.
• Handelsonderneming Dohmen, voor het meedenken aan en bouwen van onze airliften
Natsukoi, voor het leveren van diverse zaken t.b.v. PLC-workshops
• Koi-kiyoubai.nl & Izumo.nl, voor het leveren van diverse zaken voor de PLC workshops
• Bjorn Dohmen, voor het maken van diverse demo airlift installaties
• Waterplanten van der Werf, voor het leveren van een kant en klaar plantenfilter inclusief waterloop
Joop van Tol van KoiToday.nl, voor het verzorgen van lezingen over patroonsoorten bij Koi.
• Jeroen van Keulen van koicentrum van Keulen, voor het verzorgen van lezingen over het kweken van Koi in Nederland.
• Rob Heijmans van Dierenkliniek Landhorst, voor het verzorgen van lezingen over de gevaren die op de loer liggen bij het bijzetten van nieuwe Koi in de vijver.
• Mike van Zijl van Nedkoi, voor het verzorgen van lezingen over de juiste verzorging van Koi in de voorbereiding op- en tijdens de winter.
• Jos Derks van Takazumi, voor het verzorgen van lezingen over visziektes.
• Coen Fransen van Sibo, voor het verzorgen van lezingen over zwemvijvers.
• Dirk Zwagemakers Nishikigoi Vereniging Nederland, voor het verzorgen van lezingen over vijvertechniek
• Marco Zegers van de Koi Vijver Adviesdienst, voor het verzorgen van lezingen over Microscopie
• Ronald Stam en Ruud Besems van R & R Koi Travel, voor het verzorgen van lezingen over jureren op een koi show
• DR. Jürgen Scheen, voor het verzorgen van lezingen over Bioreactor filtratie
• Harry Beckx en Gary Pritchard, voor het geven van een uitgebreide uitleg over de jurering van de 25e Holland Koi show.
• De waterploeg van de N.V.N., voor het nauwgezet monitoren van de waterkwaliteit op het Doeplein
• Bas van der Hulst van Koiquestion, de mede organisatie, voor zijn tomeloze inzet, creativiteit, het enthousiasme en realisatie
• Ruud Besems van Nishikigoi Vereniging Nederland, voor creatieve input, organisatie en realisatie

En last but not least, de bezoekers die er voor ons als organisatie ook dit jaar weer voor zorgden dat het Doeplein een succes was!

IMG_2704

Jeroen van Keulen hield interessante lezingen over het kweken van Koi in Nederland. Zowel in theorie….

IMG_2731

…Als in de praktijk door een heuse “sembetsu” (selectie) met de belangstellenden te doen.

Vanzelfsprekend hopen wij dat er tijdens de 26e Holland Koi Show ook weer een Doeplein zal zijn, waar u zich weer kunt verlekkeren aan noviteiten, kunst en educatieve zaken. ONS PLEIN zit er op. ONS Plein inderdaad, want ook dit jaar was het Doeplein weer een joint venture. Een samenwerking tussen KoiQuestion en Nishikigoi Vereniging Nederland waarbij Bas van der Hulst namens KoiQuestion en ik, Ruud Besems, namens de N.V.N. de spreekwoordelijke kar trokken. Vele uren heeft het ons gekost maar de blikken van waardering en verbazing maakten alles goed!
Bas en ik hebben besloten om het Doeplein volgend jaar door een volgende groep enthousiastelingen te laten verzorgen. Het waren voor ons mooie jaren waar we met veel plezier op terugkijken en wij gaan op zoek naar nieuwe (Koi)uitdagingen.

Tekst: Ruud Besems & Bas van der Hulst
Foto’s: Bas van der Hulst, SBS Fotomarketing, KoiQuestion en Ruud Besems

Series Navigatie<< Video: 1,3 centimeter langer!Waarom deze Grand Champion zo f****** goed is! >>

Over De Redactie

De Redactie is de smeltkroes van schrijvers en auteurs binnen Team KoiQuestion. Zij plaatst goedgekeurde berichtgeving vanuit algemeen perspectief of van een externe bron. Vragen of tips voor de redactie? e-mail naar redactie@koiquestion.com

Bezoek mijn website

Comments are closed.