Een goede kawarimono is een Rubensvrouw

Het is een serieuze titel; de Grand Champion B; doch voor wie er niet exact de waarde van weet in te schatten, even wat meer heldere taal; de allerbeste non-Gosanke op een Koi show!

Ik wil echter kristalhelder zijn over het feit of eigenlijk mijn mening, die je wat mij betreft gerust mag overnemen als feit, dat de Grand Champion B op de Holland Koi Show 2017 echt een bizar goed Koi is en een Karashigoi die A (niet in de war raken nu hè) eigenlijk veel beter is dan de Karashigoi die Jumbo Champion werd en die B; ook kwalitatief beter is dan 90% van de aanwezige Gosanke.

Het is eigenlijk één groot patroon en dus evenzo kwetsbaar

Eenkleurige Koi worden maar moeilijk echt op waarde geschat. Dat komt omdat men ze ook vaak verkeerd beoordeeld?! Hoezo zul je denken? Nou, men zegt altijd dat een eenkleurige Koi geen patroon heeft, dus dat scheelt een hele hoop lastigheden, maar dat is niet waar! Het is eigenlijk één groot patroon en dus evenzo kwetsbaar, veel meer nog juist. Oké toegegeven, sashi en kiwa zijn niet problematisch, doch wat te denken van de egaliteit van het pigment, een onregelmatigheid in de schubben, een piepklein krasje of een enkele schub of stootplekje? Dat is een stuk gemakkelijker te verhullen voor bijvoorbeeld een Showa, maar een mooie chocolade Chagoi wordt niet alleen niet mooier van een enkele bleke schub, de totale uitstraling van de vis is verpest!!

Oké, we waarderen ook die Chagoi nog steeds om diens vriendelijke karakter, maar dit is niet je vrijgezelle neef van 46 die nog steeds bij zijn moeder woont en eigenlijk heel lief is. Je wint er geen mode show mee en dat is nu precies wat Floors Koi Shop hier wel doet. Dit alles in acht genomen moet je nog even meenemen dat je met al deze kwetsbaarheden zo een vis nog even ongeschonden groot moet krijgen tot de centimeters die er toe doen in de Grand Champion B-klasse. Oh en had ik de niet te verbloemen lichaamsbouw al genoemd. Een goede Kawarimono is een echte Rubensvrouw (niet te verwarren met obesitas) en een Awesome maruten yondan patroon of hariware om te compenseren op ander terrein is niet bestand in deze klasse.

Al wat je dan nu rest is de video bekijken van de Grand Champion B die Remy en Patrick hebben geschoten aan diens vat in Arcen om vervolgens dit onderwerp te besluiten met een ‘amen’ of ‘inshallah’ zo je wilt…

Bijsluiter; Kohaku, Sanke en Showa regeren als drie eenheid en noemt men Gosanke, de Grand Champion op een Koi show komt vrijwel altijd vanuit deze drie variëteiten.

Series Navigatie<< Een fraaie binnenkomerMarlice zet de Koi met vuur en vlam >>

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App