35 stuks, stapelbaar

Er worden aan ons tijdens de shows veel vragen gesteld door de hobbyisten, immers wij heten niet voor niks KoiQuestion. Leuke vragen zoals; wat is de beste temperatuur voor een Koi, hoe oud wordt een Koi en een ergerlijke is de vraag, mijn water is niet goed, wat is er fout? Dan ga je vragen stellen zoals; hoeveel m³ heeft jouw vijver, hoeveel Koi zitten er in jouw vijver, wat en hoeveel voer je, hoe filter je en zo kunnen de meesten nog wel wat vragen bedenken.

het bleek te gaan om een 10 kuubs vijver met 35 Koi

Zo ook deze dag kwam er een man op mij aflopen (ik noem hem maar even Piet) en die had problemen met zijn ammoniak, deze was te hoog, tevens ook zijn nitriet. Ik stelde hem enkele vragen en een teamlid stelde hem ook weer wat vragen welke ik dan weer vergat of nog moest bedenken. Uiteindelijk bleek de vijver 10 m³ te zijn met een bezetting van 35 Koi variërend tussen de 30 en 70 cm. De meesten waren echt wel boven de 50 cm, zo zei Piet.
5 Tategoi Tosai
Hiermee was het probleem opgelost want ons advies was; zorg eerst eens dat je nog 10 Koi hebt zwemmen en dan zal je zien dat je vijver veel beter draait!
Ja dat zeg je wel, zo zei Piet, maar ik heb een zeer goed filter. O ja wat voor een dan? Wel er zitten van die blauwe, ja hoe zal ik het zeggen sponsen in, die je zo af en toe met de hendel plat moet drukken. En man, man wat een vuil komt er dan uit. Ach, zei mijn collega teamlid, maar zo’n kleintje is niet afdoende voor jouw vijver, hierop werd de man toch wel een beetje narrig. Nou echt wel, zei Piet, ik heb hem speciaal hiervoor aangeschaft. Het gesprek werd er niet vrolijker op, en ik dacht ik probeer het nog een keer. Piet, zo zei ik, je moet echt je Koibestand verminderen tot 10 Koi. Dat was het moment dat Piet een beetje boos werd.

Dit was voor mij het moment dat ik overwoog om te zeggen wat er wel eens vaker gezegd wordt in dit soort gevallen maar dan weer niet hardop omdat je dan een tent met narigheid hebt: “mijn advies meneer Piet is het volgende voor elke kuub water één kuub zand en goed aanstampen, zo ben je van alle problemen verlost. En nooit meer de dierenbeul uithangen richting Koi.”

IMG_6802

Zo zie ik een Koivijver het liefst deze is 40 m³ met 12 Koi

Uiteraard heb ik dit nog nooit hardop in dit soort gevallen gezegd, maar bij sommigen zou het wel verstandig zijn!
Ik bedoel met bovenstaande duidelijk te maken dat er soms mensen tussen zitten die niet voor rede vatbaar zijn. Hiermee wil ik de Koiliefhebbers uitsluiten die wel voldoende filtercapaciteit hebben voor hunner zwemmende juwelen. Deze groep zullen dan ook niet deze problemen hebben.

Wat nog verstandiger is, ga eens een cursus volgen bij de NVN of Koitoday, of koop een goed boek over Koi, en verdiep je in de woeste wereld van de stikstofkringloop van de Koi.

Comments are closed.