Een van de grootste misvattingen onder gevorderde hobbyisten

Nee, de titel is geen propaganda tekst voor penisverlengde zalf en ook gaat het niet over de lengte van Tjaard van Balen, wel is het een alleszeggende uitspraak van Tjaard van Baalen over de winnende Kohaku op de Holland Koi Show 2017.

“Volgend jaar, volgend jaar, zo luidt de belofte”

Hattrick Kohaku

De Holland Koi Show had een nieuwe kampioen, voor Arcense begrippen althans want eerder dit jaar won dezelfde Kohaku al die meest fameuze titel op de Euregio Koi Show. Ongeveer 11 maanden geleden verscheen ze voor het eerst ten tonele op het Watergala van Nieuwegein. Een Hattrick, drie opeenvolgende overwinningen op de shows waar ze verscheen, is daarmee een feit.

De Kohaku wist ook nog eens beter te worden of eigenlijk is dat de gezamenlijke efford van hobbyist Rob van der Hulst en handling dealer Tjaard van Baalen van Koi Kichi World. Ik vroeg deze laatste naar de ontwikkeling van de vis in de afgelopen maanden, maar hier eerst de video van hoe de Koi erbij zwom in Arcen, die Remy heeft geschoten voor jullie;

Misvatting

Als ik Tjaard tegen het lijf loop op de show of eigenlijk tegen zijn been, is de uitslag net bekend en de dealer enthousiast. Desgevraagd vertelt hij hoe hij samen met Rob heeft gewerkt om deze Koi nog beter te maken.

Tjaard: “We overleggen regelmatig over hoe het gaat. We wilden voornamelijk de bouw en de huid verbeteren en dat is gelukt. De intensiteit van het beni is dieper geworden”

Tiebo: “Hier was, vanwege het hele zachte type wat kritiek over.  Toen waarschuwde je ons al dat dit zeer langzaam ontwikkelt bij deze bloedlijn

Tjaard: Dat klopt. Het beni van deze vis is echt ontzettend dik, dat is heel belangrijk voor de toekomst en de kwaliteit van de huid en het pigment dan de intensiteit van de kleur op dat moment en wordt zelfs door gevorderden nog vaak niet goed begrepen. De Koi is ook 1,3 centimeter gegroeid”,

Tiebo: “1,3?” (Zo herhaal ik omdat het zo een nauwlettend getal is)

Tjaard:Ja, best aardig voor die korte periode tussen de shows door, je ziet het vooral terug in de bouw. Ik ken de vis door en door; ze is immers aangekocht door mij toen ze nog maar een maand of 17 a 18 oud was. Nu is ze 6,5 jaar.”

Tiebo: “Je moet ons binnenkort toch eens meer vertellen over hoe je dit allemaal doet Tjaard.”

Het wereldje wordt er vaak genoeg van beticht

Na deze laatste opmerking vertelde Tjaard dat we altijd welkom waren. Overigens ook goed om te zien is de broederschap tussen dealers die ik ervaarde tijdens dit gesprek met Tjaard. Eerst waren het de broers van MAKoi, die twee jaar eerder de Grand Champion titel kaapten op deze show, die de lange man uit Ridderkerk feliciteerden. “Waar waren jullie nou?”, vraagt Tjaard gekscherend. “Ik had gehoopt op een beetje strijd”. De goedlachse jongens uit Hattemerbroek vergewissen Tjaard ervan niet bevreesd te zijn; “Volgend jaar, volgend jaar”, zegt Richard. “Dat noteer ik hoor, zeg ik tegen de uitdager”; waarvan akte.

Een moment later, of nou ja, twee momenten want de vaten waren inmiddels afgedekt met netten,  is het Peter Kluitenberg van Koi Vriend Coevorden die zijn conculega zowat in de armen vliegt. Ze zijn genoeglijk met de prestatie en de vissen, een soort van trots wat ze samen voor de hobby betekenen zonder een ongezonde jaloezie. Het wereldje wordt er vaak genoeg van beticht wel zo in elkaar te steken, dus ik vind dat het tegengeluid, wanneer deze zich feitelijk en oprecht aandient, ook best tentoon mag worden gespreid.

 

Series Navigatie<< Major Awards 25e Holland Koi Show 2017Een fraaie binnenkomer >>

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App