Onder andere de afwerking van een ronde vijver is niet makkelijk te realiseren

Veel vijvers zijn vierkant en strak, een logische keuze om diverse redenen. Ikzelf heb ook zo’n vierkante bak. Des te meer waardeer ik het als ik een vijver zie die niet vierkant is. Een ronde vorm of een niervorm vind ik persoonlijk schitterend. Wel maak je het jezelf als hobbyist wat betreft bouw een stuk moeilijker en ook duurder.

WhatsApp Image 2017-08-01 at 21.24.53

Een prachtige ronde vijver

Via de app van Oosterhout Koi leerde ik Wim kennen. We delen daar leuke Koi-gerelateerde dingen. Een paar maanden geleden bouwde Wim zijn nieuwe vijver.
Met behulp van silo-delen liet hij zien dat het een ronde vijver zou worden met een doorsnede van 3,66m en 1,65m diep. Dit zal dan resulteren in een vijver met een inhoud van ruim 17 kubieke meter water.
Ik volg dan zo’n project en ben direct benieuwd naar het eindresultaat.

WhatsApp Image 2017-08-01 at 21.23.57

De vijver is gemaakt van silo-delen

Wim heeft gekozen voor één bodemdrain, precies in het middelpunt van de cirkel. Even twijfelde hij tussen één of twee bodemdrains. Het middelpunt is wel een ideale locatie voor een bodemdrain in een ronde vijver. Echter zou hij dan wel de gewenste flow halen. Achter af heeft hij geen spijt. Het is een beluchte bodemdrain en de luchtkolom in het midden maakt het plaatje wel compleet.

WhatsApp Image 2017-08-01 at 21.23.58

De wanden zijn geisoleerd. In het midden komt één bodemdrain

De filter wordt ook nog gevoed met een skimmer. De bodemdrain en skimmer samen voeden de filter. De filter bestaat uit een trommel met een bewegend bed erachter en een tricklefilter daarboven op. Het geheel wordt daarna terug de vijver in geblazen met een 20-kuubspomp.

WhatsApp Image 2017-08-01 at 21.23.59

Na de folie komt het water, daarna de afwerking

Het meest bijzondere aan deze vijver vind ik de afwerking. Rond is mooi, rond is goed, maar rond is niet makkelijk. Hoe werk je dit dan af is de vraag.
Wim vertelt me dat hij een vorstbestendige tegel van 1 cm dik uitgezocht heeft. Deze legde hij over elkaar, verspreid over de ronde rand. Met een gradenboog schatte hij de eerste hoek.

WhatsApp Image 2017-08-02 at 20.37.05

Meten is weten

Hij slijpt een hoek van 99 graden. Met een slijptol heeft hij zo alle tegels op maat gemaakt. Na elke tegel wordt er opnieuw gemeten. Wim geeft aan dat het soms een of twee graden meer of minder wordt, maar dat dit met het blote oog niet zichtbaar is. Gezien het resultaat neem ik dit meteen aan. Omdat elke tegel apart gemeten moet worden is het wel een hels karwei. Maar des te meer trots mag je zijn op het eindresultaat.

WhatsApp Image 2017-08-02 at 17.52.07 (1)

Elke tegel apart geslepen

De naden tussen de tegels zijn gekit met antraciete siliconenkit. Dit is flexibel dus dan kan de tegel ook wat uitzetten. De tegels zijn vast gekit met montagekit.

Wim bedankt voor het delen en geniet van je resultaat!

Over Marco Zegers

Marco is docent natuurkunde en scheikunde op een middelbare school onder Eindhoven. Van jongs af aan is hij geïntrigeerd door de karper en beviste ze vele uren. De koi, de koivijver en de techniek ziet hij als een boeiende mix tussen zijn hobby en zijn vak.

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App