Met Deshima Koi tosai selecteren bij Dainichi

Nog nooit heb ik zo’n rare situatie meegemaakt waarin zovaak op semi-subtiele wijze werd getracht een Koi uit de handen van een dealer te houden. Het is het verhaal van een Godan Kohaku

“Er is nog één Aziaat voor u”

Selecteren bij Dainichi is een spannende aangelegenheid. Het gaat ook nogal om visjes van enig kaliber zeg. Als we aankomen moeten we nog even wachten. “Er is nog één Aziaat voor u”, is de strekking van het verhaal. Als we een kleine drie kwartier later dan het Koi huis binnen kunnen marcheren, voelt dat heel even alsof je in slow motion loopt. Het is namelijk tijd voor een episch moment voor een hobbyist als ikzelf; hoge kwaliteit Kohaku selecteren bij Dainichi. Het trotse gevoel zou al snel plaats maken naar zweet in de bilnaad.

Untitled

Je kunt lang naar de vissen in de bak staren, maar als ze dan naar boven komen schrik je toch nog even…

Selcting @Dainichi Koi farm

Tis dat je moet kiezen…

Selcting @Dainichi Koi farm

In de bowl toont de schoonheid zich pas echt

Het zijn dan ook geen kinderachtige visjes, alhoewel het eigenlijk nog wel kinderen zijn; jumbo tosai is het doel. Leo van Deshima Koi kiest er opzettelijk voor zo laat in het voorjaar te gaan. Het is een week voordat alle Tosai worden uitgezet in de mudpound. We hebben dus te maken met zeer potentievolle Koi die door de kweker zouden worden opgegroeid als ze niet worden verkocht en wanneer ik erna vraag antwoord Dainichi: “These are all Tategoi“. Dit is exact de kwaliteit waar Leo naar op zoek is.

Niemand wil te vroeg klaarkomen

Dainichi Style

Het selecteren van deze kwaliteit is een delicate zaak, wellicht bevoorrecht, maar ook onderhevig aan spel en regel. Om te beginnen wordt de vijver waaruit wordt geselecteerd afgesleept. Dit gebeurt door een medewerker en Shigeru zelf. Je weet dan dat het moment is aangebroken en je voelt zo’n niet te onderdrukken spanning. Zoals een hond die weet dat hij over luttele seconden een bak met brokken krijgt voorgeschoteld. Het is een mooi moment om even wat foto’s te maken. Tegelijkertijd wil je dit ook weer niet beleven door de lens, maar in mijn rol als journalist van het stel doe ik natuurlijk wat je van mij mag verwachten zodat jullie nu van dit moment mee kunnen genieten. Wanneer het net zich letterlijk sluit en het rood-witte geweld naar boven komt besluipt je een rilling. Ik voel zo’n onderdrukte drang waarin ik het moment wil uitstellen om echt te gaan kijken. Zie het als een soort uitgestelde beloningsdrang. Ik wil de spanning vasthouden van dat moment en daarbij het geheel waarin ik toch maar mooi in Japan ben; niemand wil immers te vroeg klaarkomen. Zo doet de kweker zelf een eerste selectie uit het net en die wordt dan aan je voorgelegd. Je kunt dus niet zelf eindeloos scheppen. Dit is Dainichi-style zoals hij zelf zou zeggen. De kweker weet heel goed waar hij mee bezig is en laat bij deze kwaliteit niets aan het toeval over.

Testing testing

Hierbij heb ik het gevoel dat onze kennis getest wordt. Het is immers een omgekeerde selectie. Shigeru Mano doet de eerste selectie waarna Leo moet beslissen of hij ze goed genoeg vindt. Zelfs op dit kwaliteitsniveau heb je mindere goden en betere makkers, maar kwaliteit is het allemaal. Dat verschil moet je wel kunnen en ook durven zien. Ook wanneer een specifieke Koi wordt afgewezen haakt Shigeru in en vraagt waarom of geeft zijn mening. Zelfs in een bak als deze kan deze door minieme verschillen toch aanzienlijk zijn. Het draait allemaal om toekomstpotentieel, maar uiteindelijk weet ook de geestelijk vader van deze vissen het bij geen één tosai het zeker.

Alles verloopt rustig tot een specifiek moment en Dainichi ingrijpt…

Nu ben ik een vlieg aan de muur, al kan ik het natuurlijk niet laten om mijn mening zo nu en dan te geven, in dit proces en gaat het niet om mijn portefeuille zo ben ik mij bewust. Mijn enthousiasme en kijk op de mogelijke toekomst vissen wordt wel gewaardeerd en wanneer je dergelijke vissen selecteert is het natuurlijk prettig niet geheel op je eigen mening te varen. Twee zien nu eenmaal meer dan één. Drie eigenlijk; ook Joop van Tol van KoiToday is gelukkig mee gereisd om te assisteren in de selectie. Niet alleen test Dainichi ons, maar ik wil ook mezelf testen…

Selcting @Dainichi Koi farm

Nu is het de beurt aan Leo; de seconden van de minuten van de uren van de dagen van de week die je naar Japan gaat draaien om dit moment en dat vergt concentratie

Selcting @Dainichi Koi farm

5 jumbo tosai Kohaku. Wanneer niet geselecteerd gaan de vissen in een mudpound van Dainichi zelf in de week daaropvolgend.

Selcting @Dainichi Koi farm

Hoe kijk je hier tegenaan Shigeru? Wat is je ervaring met deze bloedlijn? Dat zijn nuttige vragen.

Voorbij de kritiek

Wat ontstaat is een proces waarbij seconden verstrijken die in werkelijkheid minuten lijken te zijn. We staren naar de vissen in de bowl zonder een woord te reppen. We laten de aspecten van een Koi bij ons binnen komen en wijzen op een specifiek feature dat de Koi toont om hier vervolgens bij elkaar naar bevestiging van een vermoeden te vissen. Hier en daar ontvalt een scheldwoord; niet van frustratie, maar omdat je zo nu en dan beseft waar je mee bezig bent of dat je even weer denkt o ja, het zijn maar tosai. Meer dan een paar seconden duurt dat niet. Het is allemaal kwaliteit dat je doorgaans niet zou durven bekritiseren, maar het moet, het mag en je doet het. De vissen die we hier uitzoeken komen wel naar Nederland uiteindelijk en zullen toch uiteindelijk bij een hobbyist zwemmen of op een Koi show; dan wil je de beste Koi selecteren als dealer. Bijzonder soms hoe rustig Leo aan de bowl kan zitten waarbij ook Shigeru soms even wegloopt om vervolgens ook zeer kordate beslissingen te maken. Alles verloopt rustig tot een specifiek moment en Dainichi ingrijpt…

Binnenkort het vervolg van de events die dag bij Dainichi, zijn Dainichi style en het spel rondom een Godan Kohaku… Nu al benieuwd welke Koi werden aangekocht? Kijk dan op www.deshimakoi.nl

Selcting @Dainichi Koi farm

Shigeru wijst op een kenmerk

Koi Journey may 2017 @Dainichi

Leo wijst op een kenmerk

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App