Koi Show Goes Azië 2017 enthousiast ontvangen!

Zet een –ietwat overactief en druk- organiserend tweetal bij elkaar, plaats daar ongeveer een tiental enthousiaste vrijwilligers bij, die allemaal hun kwaliteiten hebben op het gebied van watermanagement, Koicare, maar ook op gebieden als timmeren, sjouwen, catering en allerlei andere zaken en de basis voor een succesvolle Koi show is een feit!
Dit geheel werd gecomplementeerd door standhouders, een flink aantal deelnemers aan de wedstrijd, die hun meest favoriete Koi aan de zorg van de vrijwilligers toevertrouwden, de geweldige weersomstandigheden en bezoekers die in grote getalen de weg naar het Manhuis in het Zeeuwse stadje Goes hadden weten te vinden.

IMG_1700

De avond voor de show nog even de laatste puntjes afkaarten…

IMG_1721

De opbouw van de show in volle gang… spatschermen voor tussen de vats worden gemaakt en de eerste standhouder komt zijn verkoopwaar stallen.

IMG_1717

Ronald houdt zich bezig met het vullen van de showvats

IMG_1737

De eerste hobbyisten komen hun Koi brengen voor de show… De vrijwilligersgroep kijkt met bewondering toe.

Bezoekers waren er boven verwachting veel: verdeeld over de zaterdag en zondag bezochten maar liefst 1600 Koikichi, maar ook dagjesmensen die deze mooie gekleurde vissen wel eens in het echt wilden zien, Koi Show Goes Azië 2017.
Vooral deze laatste groep, de dagjesmensen zorgden voor interessante en soms hilarische gesprekken tijdens mijn fotografeerwerk en hulp aan de waterploeg langs de showvats.

IMG_9614

IMG_9601

Direct na opening van de show vormt zich een rij voor de kassa! Koi Show Goes 2017 is officieel begonnen!

Vragen als “Hoe groot en hoe oud kunnen ze worden?” (tot wel over een meter mevrouw), “Deze vissen zijn toch heeeeeel duur?” (er naar kijken kost vandaag maar een eurootje meneer) tot “Kun je ze ook eten?” (hier om de hoek zit een visboer, ik zou daar iets halen) kwamen meermaals voorbij en dit bleek vaak de introvraag tot een leuk gesprek over de hobby met mensen die totaal niet wisten wat er allemaal omgaat in het houden van Koi, maar dit wel graag wilden gaan begrijpen.
En dat is erg leuk! Dit zijn misschien wel toekomstige hobbyisten die door een bezoekje als deze net dat zetje krijgen om een mooie Koivijver te gaan starten!

IMG_9627

IMG_1727

De Koi show valt samen met een Aziatisch foodtruck-festival op slechts 50 meter van het showterrein… Koi kijken en lekkere Oosterse hapjes: een gouden combinatie!

IMG_9619

De Belgian Koi Society voorziet bezoekers van de nodige informatie over hun vereniging en de BKS welke een week later plaats vindt in Hasselt (B).

IMG_9624

Wat is nou een Koi show zonder Bonsai en aanverwante artikelen?!

IMG_9625

Een primeur van Gregor Meyer: de chocolade Koi! Mooi om naar te kijken en geweldig van smaak!

De al eerder in dit verhaal genoemde weersomstandigheden waren perfect voor de bezoeker, de temperaturen waren tegen het tropische aan. Gelukkig kon er geschuild worden in de schaduw van een gigantische oude Kastanjeboom in de tuin. De Koi daarentegen, dienden hun rondjes te zwemmen in de volle zon. Dit kunnen onze “gevinde vrinden” doorgaans niet erg waarderen, ondanks dat ze uit het land van de rijzende zon komen. De organisatie had dit -toch wel erg belangrijke- punt even niet voorzien en de vats konden helaas om vergunning-technische redenen ook niet in de schaduw van de grote Kastanje geplaatst worden. Een oplossing werd bedacht en door vrijwilliger Paul verzorgd. Half Nederland werd doorkruist om geschikt doek te vinden dat enige schaduw moest gaan creëren voor de Koi.
Dankzij deze voorzieningen én door het monitoren en sturen van de waterwaarden door de Adviesgroep Koi & Vijver en de uitmuntende zorg van Koidokter Meggy van Sluijs-Carati, zwommen de deelnemende Koi in goede omstandigheden rond in hun tijdelijke verblijf.

IMG_1715

Onze jongste vrijwilliger Tim ververst water in de showvats om de waterkwaliteit optimaal te houden…

IMG_1753

Het testteam had speciaal voor de gelegenheid een professionele tool gemaakt om de watermonsters op een juiste manier te ordenen.

IMG_9633

Daags na de show werden door Meggy nog een aantal deelnemers benaderd om navraag te doen naar de gezondheid van de Koi. Gelukkig bleken alle vissen in blakende gezondheid te verkeren. Een mooi compliment voor de waterploeg!
Het mooiste compliment en ultieme bevestiging dat het met het watermanagement tijdens de show wel goed zat, moest toen echter nog komen: slechts 6 dagen later werden de Grand Champion en Supreme Champion van Koi Show Goes tijdens de Belgian Koi Show in Hasselt wederom verkozen tot Grand en Supreme!
Geweldig om te zien dat de show in Goes totaal geen invloed heeft gehad op de schoonheid en gezondheid van deze twee giganten uit de stallen van Sakai Fish Farm!

De kwaliteit van de wedstrijd was gemiddeld gezien erg goed te noemen, zeker gezien het feit het een eerste editie van een show betrof. Buiten de hiervoor genoemde Koi van Filip & Els, hadden een behoorlijk aantal hobbyisten en dealers een vat gereserveerd om hun mooiste Koi te showen. (voor de major-awards: zie ons artikel Koi Show Goes 2017, De Majors)

dkinmatsuba pieter

een behoorlijk aantal hobbyisten en dealers hadden een vat gereserveerd om hun mooiste Koi te showen… zie hier een mooie Mizuho Ogon, ingezet door Pieter Heurter

IMG_9673

Ginrin Chagoi van Filip Poppe

asagi maurice

Een Asagi van Maurice Kempers (Koi Kiyoubai)

Ook had Floor van Dommelen van Floor’s Koishop een behoorlijk deel van zijn klantenkring weten warm te krijgen om mee te doen aan een Koi show. Zelf wilde hij niet spelen op de show, nee… Hij wilde zijn klanten de kans gunnen om te schitteren op de show op eigen Zeeuwse bodem! Dat lukte prima; deze hobbyisten hebben allen een zeer behoorlijke collectie zwemmen en zelfs een zesvoudig Grand Champion kwam nog eenmalig terug op het podium. De Kohaku is helaas niet meer op het niveau van ”toen”, echter blijft dit gewoon een dijk van een vis en het was erg mooi om deze nog eens terug te zien.

IMG_9715

Een zesvoudig Grand Champion kwam nog eenmalig terug op het podium…

Dat het met de toekomst van de Europese Koi shows wel goed gaat komen, liet Leo de Bruin (Deshima Koi) ons zien door hetgeen hij inzette. Een drietal vats gevuld met eyecandy van onder andere Dainichi Koifarm en Kyochan deden de bezoekers watertanden!

IMG_9745

Eyecandy van Kyochan! Een schitterende Kohaku van Leo de Bruin (Deshima Koi)

We kunnen, denk ik, terug kijken op een zeer geslaagde show voor zowel de organisatie, de deelnemers, de bezoekers én de gemeente Goes. De burgemeester René Verhulst, die overigens deel uitmaakte van de Jury en de prestigieuze MAYOR-award mocht toekennen aan zijn favoriet, was naar eigen zeggen erg trots dat er een Koi show als deze in zijn stad georganiseerd werd en vond het evenement een geweldige ervaring.

IMG_9847

De jury, bestaande uit Patrick Beld, Nico Bellens, Ronald Stam, Dirk de Witte en de Burgemeester van Goes René Verhulst.

Ik, als manusje-van-alles en vrijwilliger bij de show kan hem alleen maar gelijk geven… Een hoop gezelligheid, leuke reacties van deelnemers en bezoekers en samen met een groep harde werkers streven naar een goed resultaat…. Ik vond het een voorrecht om er deel van uit te mogen maken. Het was een geweldig weekend!

Deze show smaakt absoluut naar méér, Ruud en Ronald! Misschien tot ziens in 2018? 😉

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App