Seneye Pond monitort de kritische waarden van de showvats

Na een succesvol eerste jaar van samenwerken zullen Seneye en de BKS ook dit jaar de handen ineen slaan om de waterkwaliteit te waarborgen tijdens de ZNA Belgian Koi Show.  Zo’n 10 tot 15 vaten zullen worden voorzien van sensoren om enkele parameters nauwlettend in het oog.. eh op de monitor te houden. De grote voordelen van de show liggen vooral in het feit dat je niet eindeloos handmatig hoeft te testen met watermonsters.

Het Seneye Pond systeem meet voortdurend

Behalve dat dit veel tijd in beslag neemt is het ook nog eens een moment opname. Het Seneye Pond systeem meet voortdurend. Middels een bekabeld netwerk op het showterrein worden deze meetgegevens real live getoond in de stand van Seneye alsook in de wedstrijdtent zodat er tijdig kan worden ingegrepen. De volgende parameters zullen in ieder geval voortdurend worden gemeten.

Temperatuur: Op een Koi Show heb je te maken met tijdelijke verblijven en een relatief geringe hoeveelheid water. Tijdens een warme zomerdag waarbij het in de avond nog behoorlijk afkoelt kan de temperatuur erg verschillen. Ook een fikse regenbui kan danig van invloed zijn. Door tijdig te kunnen inschatten wanneer een dergelijke situatie op handen is kan er versneld water worden gewisseld vanuit een grote buffer door het continue doorloopsysteem.

de sensor die in het water gehangen wordt

Vrije ammoniak: De grootste boosdoener om problemen te veroorzaken is vrije ammonia (NH₃). De kleinste hoeveelheden kunnen al voor problemen zorgen en dat is niet bevorderlijk voor Koi, die al in een enigszins stressvolle situatie verkeren. Het is om deze reden dat de Koi in ieder geval twee weken voor de show niet meer gevoerd mogen worden, maar andere factoren zoals het schieten van kuit kunnen ook vrije ammonia vrij doen laten komen. Zodra dit wordt gemeten boven een bepaalde waarde kan er een versnelde waterwissel worden ingezet.

pH: Je hoeft niet meteen een zuur gezicht te trekken, want de pH is niet iets wat doorgaans voor problemen zorgt op een Koi show, maar het wel een van de meer kritische waterparameters en er zeker van te zijn dat het goed zit kan zeker geen kwaad. Het is de zuurtegraad van het water; dat zuur of basisch kan zijn. De pH is een logaritmische schaal; dat wil zeggen dat een pH van zes 10x zo zuur is als een water met een pH van zeven. Een pH van vijf is 100x zuurder dan een pH van zeven etc. Door het ontbreken van fotosynthese in een showvat zullen hier niet veel schommelingen in optreden, doch de invloed van externe stoffen kunnen de pH wel erg beïnvloeden en onregelmatigheden zo worden gedetecteerd.

Zodra dit wordt gemeten boven een bepaalde waarde kan er een versnelde waterwissel worden ingezet

De Seneye Pond is geautomatiseerd meetapparatuur dat best aan populariteit heeft gewonnen, doch het ontbreken van enkele kritische waterwaarden in het meetarsenaal zoals nitriet en nitraat is al enige tijd een kritisch punt. Wellicht dat we medewerkers van het bedrijf hierover nog eens aan de tand kunnen voelen tijdens de Koi show. Vorig jaar werd er gewerkt met een draadloos systeem maar daar bleek enige vertraging en/of onbetrouwbaarheid in het signaal opgemerkt hetgeen ertoe heeft geleid dat er dit jaar volledig bekabeld wordt gewerkt. De gezondheid van vissen laat je niet een beetje aan toeval over. Indien nodig kan er ook handmatig worden getest.

Series Navigatie<< SUPERTOMBOLA: Trommelfilter en Draak verloot onder bezoekers HasseltWelke Koi fanaat verklaar jij de liefde? (Prijsvraag) >>

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App